Bilbromsar

Bilens bromsar

Det finns huvudsakligen två typer av bilbromsar: skivbromsar och trumbromsar. Skivbromsarna är effektivare än trumbromsarna och de flesta nya personbilar har därför skivbromsar. Idag är det lagkrav på att motorfordon för vägtrafik ska ha ett bromssystem med två kretsar. Det innebär att enbart två hjul är kopplade till en krets, om en krets går sönder fungerar bromsarna på de två övriga hjulen fortfarande normalt. Låsningsfria ABS-bromsar ökar säkerheten och behåller bilens styregenskaper även vid en kraftig bromsning. Ett bromssystem består bland annat av bromsbackar, bromsband, bromsskor, bromsslangar, bromsskivor, bromstrummor, bromsbelägg och bromscylinder.

Även handbromsen är en del av bromssystemet och den håller bilen på plats när den står stilla. Den påverkar antingen fram- eller bakaxeln. Handbromsen är vanligtvis en trumbroms.

Bromsa i tid!

Bromsarnas uppgift är att minska bilens fart, men förutsättningen är förstås att bilföraren trycker på bromspedalen i tid. Hur snabbt bilen stannar beror på bilförarens reaktionstid och bilens hastighet. När bilens fart fördubblas blir bromssträckan fyra gånger längre. När farten minskar med en fjärdedel blir bromssträckan hälften så lång. Det är viktigt för trafiksäkerheten att se till att bilens bromsar fungerar felfritt, följa hastighetsbegränsningar och hålla avstånden.

Kör in bromsarna

Efter en bromsservice, till exempel om delar byts till nya, är det viktigt att köra in bromsarna. Under de första milen kan bromsegenskaperna vara sämre än normalt och man bör undvika kraftiga inbromsningar under de första 50 milen.

Om bromsbeläggen byts ut till nya kan de köras in genom att bromsa från en hastighet på 60 km/h tills bilen stannar. Detta upprepas efter varannan kilometer under en sträcka på 2 mil. På det sättet håller bromsarna längre och risken för gnisslande samt vibrerande bromsar minskar. Innan nya bromsbelägg ska monteras måste alla bromssystemets komponenter rensas från smuts och damm. Se till att dammet inte hamnar i naturen eftersom dammet kan innehålla hälsoskadliga ämnen. Dammet ska rensas med en fuktig trasa eller med en bromstvätt.

 

Vi byter dina bromsar

Om din bil är i behov av nya bromsar så lönar det sig att kontakta närmaste Vianorverkstad. Vi utför alltid ett fackmannamässigt arbete med högkvalitativa reservdelar. Vi lämnar alltid ett fast pris.