Digital däckuppföljning stöder såväl affärsverksamhet som hållbart lantbruk

Däcken har en kritiskt viktig betydelse för ett säkert och effektivt arbete. Nya Nokian Tyres Intuitu gör det enkelt och smidigt att samla in uppgifter om däckens skick i realtid. Intuitu är tillgängligt för lantbruks- och entreprenaddäck i dagsläget.

Likt andra branscher håller även däckbranschen på att digitaliseras. Däck är inte längre enbart gummi mellan maskinen och terrängen. Det nya Nokian Tyres Intuitu-konceptet gör däck till smarta, aktiva komponenter som erbjuder nyttig information för underhåll av vagnparken, för beslutsfattande och för maximering av vinsten från däckinvesteringar.

 

Nokian Tyres Intuitu baseras på sensorer som installerats i däcken. Däcken sänder tryck- och temperaturdata, som kan avläsas via en applikation på en mobilenhet. Data sparas också på en molntjänst. Det är enkelt att börja använda, då Nokian Tyres Intuitu inte kräver någon förändring på själva fordonet – utan endast däck som är utrustade med sensorer samt en mobil enhet.

 

Varför är Intuitu ett smart val?

Uppgifter om däckens skick i realtid ger flera fördelar inom många områden. Med kännedom om däckens tryck och temperatur med hjälp av ett system som varnar om avvikelser i god tid, kan föraren koncentrera sig på sitt arbete i lugn och ro, utan bekymmer om däckskador. På affärsledningsnivå erbjuder Nokian Tyres Intuitu även data för att stödja beslutsfattande och kontroll av hela vagnparkens effektivitet.

 

”Man vill hålla vagnparkens däck igång med så få överraskningar som möjligt, så att verksamheten är effektiv och lönsam som möjligt”, säger Juha Lehtinen, Vianors produktchef för däck för tunga fordon. Nokian Tyres Intuitu ger sinnesro genom att visa tydliga data för förebyggande underhåll, vilket kan minimera kostnader orsakade av däckskador eller avbrott i användningen.

 

Däckuppgifter hjälper också miljön

De första däcken som är utrustade med Nokian Tyres Intuitu-sensorer är avsedda för lantbruk. De första som får dra nytta av Intuitu är små och medelstora entreprenads- och lantbruksföretag. Ökning av effektiviteten inom jordbruk och transport är inte endast bra affärsverksamhet. Det påverkar också miljön.

 

Odling av föda åt den växande befolkningen med samma mängd odlingsmark och behovet att minska CO2-utsläpp är globala utmaningar. Varje steg mot att lösa dem är av betydelse. "Optimalt däcktryck förebygger skador i jordmånen, vilket förbättrar avkastningen", förklarar Lehtinen. "Det påverkar också däckens rullmotstånd, vilket har en direkt effekt på bränsleförbrukningen."

 

Nokian Tyres Intuitu presenterades på Agritechnica-mässan i Tyskland i november 2019, och produkten lanseras år 2020.

Artiklar
12.09.2023

Tio tips om hur åkerierna kan minimera sina bränslekostnader

Läs mer
Artiklar
08.09.2023

Se till att dina medarbetare är trygga på vägen - kom ihåg bromsservice och bra däck

Läs mer
Artiklar
05.06.2023

Hur kan fordonsparkens stilleståndstider förkortas? Digital fordonsparkshantering optimerar planeringen

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.