Dina fördelar

 • Har din AC slutat fungera eller tappat effekt? Ett AC-system behöver service för att fungera optimalt och ge full effekt.
 • En fullt fungerande AC ökar komforten i bilen
 • Genom regelbunden service bibehåller AC-systemet sin kapacitet
 • Varje år förlorar systemet ca 10% av köldmediet. När köldmediumet minskar körs kompressorn mer regelbundet vilket påverkar livslängden på kompressorn
 • AC-service ingår inte i vanlig fordonsspecifik milservice/originalservice och måste bokas separat

Ingår i service

 • Tömning av gammal olja och köldmedia
 • Vakumsugning och av olja, köldmedia och spårmedel
 • Funktions- och läckagekontroll
 • Köldmedia, olja och spårmedel ingår i priset

Tilläggstjänster

 • Reparation och reservdelar

AC-gas R134a & R1234YF

År 2011 började EU-direktivet 2006/40/EC att gälla. Direktivet innebär att alla nyutvecklade bilar och minibussar som används inom EU, och som är utrustade med AC, måste använda ett köldmedium som har ett GWP-tal (global warming potential) på 150 eller lägre. Det äldre köldmediet R134A uppfyller inte detta kravet och har därmed ersatts av köldmediet R1234YF.

För att veta vilka bilar som ska använda den nya gasen kan man beskriva övergången till den nya gasen enligt följande:

   • R134A - Årsmodell 2016 eller äldre
   • R1234YF - Årsmodell 2017 eller nyare

Det förekommer dock undantag där inte ovanstående fördelning stämmer så om du är osäker på vilken gas som din bil behöver så kan du titta på typskylten som finns placerad på insidan motorrummet eller under motorhuven på din bil enligt exemplet nedan. 

Vilken AC-gas ska användas till min bil?

Från 1595 kr

Boka tid för AC-service!

AC-service

När bilens AC inte fungerar som den ska behöver du få hjälp av en certifierad Vianor bilverkstad så att körningen blir sval och bekväm igen. Att ha rätt temperatur och luftfuktighet i bilen handlar också om säkerhet, så att du kan koncentrera dig på det som är viktigt – körningen. Precis som resten av bilen ska luftkonditioneringen genomgå service regelbundet för optimal prestanda.

Kan Vianor även laga min AC?

Ja, det kan vi! Vi på Vianor kan i princip allt om bilar, inte bara däck. Vi är certifierade och har kompetensen och verktygen för att utföra AC-service på din bil, oavsett bilens ålder, modell eller tillverkare. Endast en certifierad mekaniker med rätt utbildning får utföra AC-service på bilar.


Hur identifierar jag en trasig AC?

Du märker om den inte fungerar. Om ingen kall luft kommer från din AC och luften i bilen är dålig och fuktig behöver din AC förmodligen service eller reparation. Den dåliga lukten och fukten i bilen betyder att luften inte cirkulerar ordentligt. En trasig AC kan också försämra motorns prestanda och bränsleekonomin. Det är värt att betala ett mindre pris för att underhålla AC-prestanda årligen än att behöva ställas inför högre kostnader längre fram. 

Vem kan fixa min AC till ett bra pris? 

Köldmediet som används i alla senare bilmodeller (som registrerats 2017 eller senare) är R1234yf. Det är bäst att förlita sig på ett proffs när det gäller säker och hållbar hantering av köldmedier. Påfyllning av köldmedier i enheten är den viktigaste delen av AC-service. Allt detta kostar inte mycket hos Vianor, och de flesta biltillverkare rekommenderar att din AC kontrolleras varje år. Det är värt att notera att AC-service inte ingår i varje biltillverkares officiella lista och serviceschema. Våra proffs kontrollerar vilken typ av köldmedium som passar din bil vid AC-servicen. Men om du vill veta bilens köldmedietyp står den vanligtvis på en dekal som finns i bilens motorutrymme. motordel.