Däckinspektion och hantering av däckens livscykel bidrar till att minimera vagnparkens däckkostnader

Vad har löparskor och lastbilsdäck gemensamt? Jo, båda har mer eller mindre samma kontaktyta mot asfalten. Dessutom kontrolleras deras skick sällan varje gång de ska användas. Regelbundna däckkontroller leder dock till optimal livslängd, vilket minimerar däckkostnaderna för vagnparken.

Vad har löparskor och lastbilsdäck gemensamt? Jo, båda har mer eller mindre samma kontaktyta mot asfalten. Dessutom kontrolleras deras skick sällan varje gång de ska användas. Regelbundna däckkontroller leder dock till optimal livslängd, vilket minimerar däckkostnaderna för vagnparken.   

Alla som gillar att löpträna ibland vet hur det känns när löparskorna börjar bli slitna. Känslan är inte bra och du märker ofta av den under träningen. Men de flesta kontrollerar nog inte om skorna bär tecken på slitage innan de sätter dem på fötterna inför träningen, och det är likadant med de flesta däck på yrkesfordon.

”Du blir medveten om däckslitaget först när du får punktering ute på vägen. Det är det vanligaste och dyraste sättet att få veta att däcken är i dåligt skick”, säger Lauri Halme, chef för affärsområdet B2B på Vianor.

Med däckkontroll och hantering av däckens livscykel behöver det inte gå till på det sättet. Jobbet att regelbundet kontrollera däckens skick låter ganska trivialt, men kräver faktiskt en hel del kunskap och erfarenhet för att göras på ett riktigt effektivt sätt.

”Hantering av däckens livscykel bygger på ett avtal mellan vagnparkens ägare och tjänstleverantören, som inspekterar däcken med överenskommen intervall, lagrar och spårar resultaten från inspektionerna samt planerar däckbyten och regummering i förväg. När vagnparkens däck hanteras på det här sättet följs däckens skick samtidigt som stommarnas värde och kvalitet bevaras. Det ger optimal livslängd och regummeringskvot, vilket minimerar de totala däckkostnaderna för vagnparken”, förklarar Lauri Halme.

Kostnadsbesparingar genom systematisk lagring och analys av data

 ”Den grundläggande delen av däckinspektionen är mönsterdjupsmätning och tryckmätning. Mönsterdjupet kan mätas med allt från det gamla knepet med ett mynt i mönstret till mekaniska mätare och även laserskanning. Men mätmetoden är inte lika viktig som var och hur mätresultaten registreras. Detsamma gäller tryckmätning. Det finns gott om olika tryckmätare, men nyckeln till att uppnå effektivitet är att lagra data systematiskt på ett sätt som gör det enkelt att få tillgång till mätvärdena”, säger Lauri Halme.

Utöver de ovannämnda mätningarna inbegriper däckinspektionen en visuell kontroll för att hitta eventuella tecken på slitage. Här behövs verklig professionell expertis. Det krävs en hel del erfarenhet för att notera tecknen på onormalt däckslitage och stor förståelse för fordonets mekanik och användning för att ta reda på orsaken bakom onormalt eller oregelbundet slitage.

I många fall är regummering av premiumdäck ett sätt att öka däckets livslängd, vilket möjliggör kostnadsbesparingar. Hantering av däcket under hela dess livslängd är ett sätt att säkerställa att stommen bevaras väl, vilket ökar kvaliteten på regummerade däck. Om vagnparkens ägare är medveten om värdet i att sköta stomkvaliteten för att maximera regummeringskvoten inom vagnparken, ger livscykelhantering av däcken de verktyg som behövs för att göra detta.

Usein premium-renkaiden uudelleenpinnoitus on hyvä tapa pidentää renkaan käyttöikää, ja se tarjoaa myös mahdollisuuden säästöihin. Renkaiden hallinta niiden käytön aikana varmistaa, että rungot säilyvät hyväkuntoisina, mikä parantaa uudelleenpinnoitettujen renkaiden laatua. Kun kaluston omistaja huomaa rungon laadusta huolehtimisen arvon kaluston renkaiden uudelleenpinnoitussuhteen parantamisessa, renkaiden elinkaaren hallinta tarjoaa työkalut tämän toteuttamiseen.

Artiklar
30.01.2024

Minska vinterolycksriskerna vid yrkeskörning

Läs mer
Artiklar
30.11.2023

Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Läs mer
Regummiering av däck
Artiklar
31.10.2023

Regummerade däck ett kostnadseffektivt och hållbart val

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.