Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Att välja rätt däck kan förlänga räckvidden för en elbil, framhäva dess bästa egenskaper och förbättra säkerheten. Om ditt företag använder elbilar är det alltid värt att se till att däcktillverkaren har specificerat däcket som lämpligt för elbilar eller uttryckligen som ett däck för elbilar. En professionell behovsanalys kan fastställa det bästa möjliga däcket för ditt fordon.

Elbilar är mycket responsiva och accelererar snabbt, så det är klokt att välja däck som förbättrar dessa egenskaper. Däcken kan inte bara glömmas bort efter installation; de bör kontrolleras regelbundet. 

I en elbil är det viktigt att kontrollera däcktrycket ofta eftersom varje däck bär en betydande vikt. Ett underfyllt däck ökar rullmotståndet, vilket förbrukar mer energi för rörelse än ett korrekt pumpat däck. Det är också viktigt att observera tecken på ojämnt slitage. 

"När ett däck börjar slitas ojämnt är det svårt att helt undvika att det fortsätter att slitas. Om du upptäcker ojämnt däckslitage, är det klokt att låta hjulinställningen kontrolleras och däcken roteras även under pågående säsong," råder Janne Lindström, kommersiell produktchef på däck- och bilverkstadskedjan Vianor. 

Det är inte att rekommendera att byta däck på en elbil på egen hand eftersom de flesta elbilar kräver en fyrpostlyft för däckbytet. Om en elbil lyfts från fel punkt kan det orsaka skador på batteriet. 

Ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer däck till en elbil 

På Vianors verkstäder genomför vi alltid en grundlig behovsanalys för våra kunder, där vi inte bara går igenom fordonet utan också körvanor och typiska sträckor. Efter att ha bedömt dina körvanor hittar våra professionella medarbetare de mest lämpliga däcken för dig. 

När du väljer däck till en elbil är det viktigt att åtminstone ta hänsyn till följande faktorer: 

  • Lastkapacitet: Den extra vikten från batterierna gör en elbil tyngre än en liknande stor bensinbil. Välj därför däck med en lämplig belastningsklass, eftersom däcken annars kan slitas ut snabbare och riskerar att skadas vid användning. Däckets lastkapacitet är markerad på däckets sida. 
  • Däckstorlek: Däckdimensioner för elbilar är vanligtvis större jämfört med traditionella bensindrivna bilar. Bestäm vilka däck som finns tillgängliga på marknaden som passar företagets bil. 
  • Rullmotstånd: Lägre rullmotstånd innebär mer ekonomiska och miljövänliga däck. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd ökar elbilens räckvidd per laddning. 
  • Ljudnivå: När du väljer däck till en elbil, observera ljudnivån. Mindre däckbuller förbättrar körkomforten. 

”När man jämför däck, hjälper EU:s däcketiketter att identifiera tysta däck med lågt rullmotstånd. EU-etiketten ger också information om däckets våtgrepp, vilket har en betydande inverkan på säkerheten för sommardäck", påminner Lindström. 

Säkerhet och tillräckligt mönsterdjup är också avgörande för däck till elbilar 

Rollen av högkvalitativa och väl underhållna däck betonas särskilt på våta ytor och i oväntade situationer. 

”Tillräckligt mönsterdjup är avgörande för sommardäck, särskilt på våta ytor, även för elbilar. Enligt lag är det minsta tillåtna mönsterdjupet för sommardäck 1,6 millimeter. Dock är detta redan farligt lågt eftersom däckens vattenplaningsegenskaper försämras betydligt när mönsterdjupet sjunker under fyra millimeter. Därför skulle jag rekommendera att köpa nya sommardäck till en elbil när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter”, råder Lindström. 

Behöver du hjälp med att välja däck till din elbil? 

Vårt kompetenta säljteam hjälper dig gärna att bedöma ditt företags däckbehov och tillhandahålla de mest lämpliga lösningarna. Hitta din närmaste verkstad här eller kontakta vår B2B-försäljningsavdelning.

Artiklar
03.04.2024

Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Läs mer
Artiklar
30.01.2024

Minska vinterolycksriskerna vid yrkeskörning

Läs mer
Artiklar
30.11.2023

Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.