Så här bör köpare av lastbils- och bussdäck förbereda sig för hösten

På grund av globala frakt- och materialproblem kan det bli brist på däck på hösten. Det är bra att förbereda sig i tid när leveranstiderna och priserna ökar. Förbeställning av däck är ett bra sätt att säkerställa en rimlig prisnivå och tillgång på däck. Priserna på regummerade däck har inte ökat lika mycket och tillgången på däck är bra. Regummerade däck är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ för köpare av lastbils- och bussdäck.

Leveranstiderna längre än vanligt

Köpare av buss- och lastbilsdäck bör förbereda sig för hösten i god tid eftersom det kan bli brist på däck på grund av globala frakt- och råvaruproblem. Leveranstiderna är redan betydligt längre än vanligt. Tidigare tog det cirka tre månader att leverera däck från Asien. I dagens läge ligger leveranstiderna på sju, åtta månader. Även leveranserna inom Europa tar längre tid. Vi på Vianor är väl förberedda eftersom vi har beställt däck för den kommande säsongen redan i början av året”, säger Ulf Neckmar, Product Manager på Vianor Sverige.

Undvik prishöjningar genom att förbeställa och att använda regummerade däck

Användare av Vianors fordonsparktjänster kan få information om skicket på däcken och lagersituationen samt få en offert på nya däck. Ulf Neckmar tipsar:

”Eftersom däckpriserna ökar hela tiden är det klokt att beställa däcken redan nu för att garantera det bästa priset och tillgång. Våra kunder betalar dagens pris på däcken, även om priserna skulle öka senare. Man kan verkligen spara pengar genom att förbeställa sina däck.”

Även regummerade däck är ett bra alternativ eftersom priserna inte har ökat lika mycket som på nya däck och även utbudet ligger på en bra nivå. ”Vi har fem regummeringsfabriker i Norden och de producerar däck med full kapacitet. Regummeringen sparar pengar, råvaror och miljö men trots det har regummerade däck premiumegenskaper”, säger Ulf Neckmar.

Lista på fem steg för fordonsparkens höstplanering

För att garantera att vintern inte överraskar din fordonspark rekommenderar Ulf Neckmar följande:

  1. Kontrollera att du har däckstommar för regummering. Regummering är ett kostnadseffektivt och hållbart sätt att få prestanda i världsklass med budgetpris. Kontrollera också att det finns tillräckligt med däck för höstmontering och beräkna sedan behovet av nya vinterdäck.
  1. Välj rätt typ av däck och mönster. Det finns en mängd olika typer av mönster att välja på, både när det gäller nya däck och regummerade däck. Om du är osäker på vilken typ av mönster som passar bäst för dina behov så prata med en däckexpert. Genom att välja kvalitetsdäck garanterar du att däcken kan regummeras senare.
  1. Välj däck som är utvecklade för nordiska förhållanden. Bra grepp är den viktigaste egenskapen på vintern. 3PMSF är på väg att bli minimikravet men det garanterar inte att däcket klarar tuffa nordiska vinterförhållanden.
  1. Kontrollera att det finns tillräckligt med snökedjor i fordonen ifall de behövs i de områden där fordonen kör. Kontrollera även behovet att dubba däck. I vissa regioner är det också vanligt att man sajpar sina däck ytterligare för att öka vintergreppet. Om du tänker göra det är det bra att boka tid för sajpning i god tid före hösten. Även dubbning av däck behövs ibland och även här gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få nydubbade däck med bra grepp till höstens och vinterns utmanande väglag.
  1. Kontrollera att fälgarna är i bra skick och säkra. Beställ nya fälgar redan nu, gärna samtidigt när du beställer nya däck. Då kommer du att få dina nya hjulsatser i god tid före hösten och kan minimera risken för att fordonen blir stående på grund av brist på hjul.

Läs mer om vårt omfattande sortiment av lastbils- och bussdäck och förbeställ dina däck enkelt på eVianor. Våra kunniga försäljare berättar gärna mer om våra produkter och hjälper dig med din beställning.

Mer information:

Vianor AB

Ulf Neckmar, Product Manager, Vianor Sverige, tel. 072-7208062

[email protected]

 

Artiklar
08.05.2024

Så väljer du rätt entreprenaddäck och optimerar användningen av tunga maskiner

Läs mer
Artiklar
03.05.2024

Så väljer du rätt däck för lantbruksmaskiner och optimerar prestanda

Läs mer
Artiklar
03.04.2024

Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.