Hur väljer jag rätt fälgar för min bil?

Det kan finnas flera orsaker för att köpa fälgar – vinter- eller sommardäcken kan behöva olika fälgar, man vill kanske ändra på bilens utseende eller kanske förbättra bilens köregenskaper. För att kunna välja fälgar som passar just din bil finns det några grundläggande frågor du måste tänka på när du köper nya fälgar.

Först måste du veta fälgens tumstorlek och bredd. Fälgens tumstorlek är alltid samma som däckets tumstorlek, och däcken måste även passa fälgens bredd. Om man vill öka eller minska tumstorleken kan man titta fråga vår personal eller ta hjälp av fälgguider för att få reda på vilka storlekar som är godkända för just din bil.

Det är även viktigt att kontrollera antalet bultar som används för att fästa fälgen i bilen samt bultdiametern, det vill säga avståndet mellan bultarna. De här fälgmåtten måste alltid vara exakta för varje bil då de inte kan ändras.  

En annan uppgift som behövs är fälgens inpressningsdjup (ET/offset), det vill säga avståndet från fälgens monteringsyta till fälgens mittlinje. Ändring av inpressningsdjup kan ha en märkbar inverkan på bilens köregenskaper.

Högklassiga fälgar är lätta och hållbara

Fälgarnas pris och kvalitet går oftast hand i hand. De viktigaste faktorerna som påverkar fälgarnas pris är storlek, märke och tillverkningssätt. Gjutna fälgar är ofta billigare men kan ändå vara av hög kvalitet. Dessa fälgar är ofta tyngre och påverkar därför köregenskaperna och bränsleförbrukningen negativt. De dyrare smidesfälgarna är däremot lättare och hållbarare.

Då man väljer fälgar för vinterbruk lönar det sig att tänka på modell och beläggning. Att ta bort snö från fälgar med täta ekrar är tidskrävande och besvärligt. Ytskiktet på billigare fälgar har ofta sämre motståndskraft för vägsalt och övrigt slitage.

Fälgtillverkarens guider och vår personal hjälper dig att välja rätt

Uppgifter om fälgen som passar din bil hittar du enklast genom färgtillverkarnas fälgguider eller genom att fråga vår personal.  

Med hjälp av fälguppgifterna kan du beställa önskade fälgar och montering och balansering direkt i vår webbutik. Om du har frågor angående vilka däck eller fälgar passar din bil kan du kontakta någon av våra verkstäder eller vår kundtjänst. Vi hjälper dig gärna med att hitta rätt däck och fälgar efter dina behov och önskemål.

Klicka här för att beställa nya fälgar

Vill du se hur fälgarna ser ut på din bil kan du testa fälgväljarna från våra fälgleverantörer:

Specialfälgar - Fälgväljare

OCL Brorssons - Fälgväljare