Så väljer du rätt fälgar till din bil 

Det finns många anledningar till att köpa nya fälgar. Kanske behöver du ytterligare en uppsättning fälgar för vinter-/sommardäcken, och kanske vill du ändra utseendet eller förbättra bilens köregenskaper. Det finns ett antal viktiga faktorer när du ska välja fälgar, och det är ofta bäst att fråga en expert för att försäkra dig om att du får rätt fälgar till din bil. 

Det är viktigt att de olika måtten för fälgen passar din bil. När du köper fälgar ska du tänka på följande: 

  • Fälgstorlek och -bredd i tum. I bilens registreringsbevis finns information om vilken däckdimension bilen är registrerad för, och i användarhandboken finns vanligtvis uppgifter om vilken fälgstorlek biltillverkaren rekommenderar. Fälgstorleken i tum måste alltid vara densamma som däckdimensionens tumstorlek. Däcken måste också passa fälgens bredd. 
  • Kontrollera hur många hjulbultar som fälgen ska monteras med på bilen. Du kan titta på antalet bultar på de fälgar du redan har på bilen. 
  • Bultmönster, det vill säga avståndet mellan bulthålen. 
  • Det är viktigt att antalet bultar och bultmönstret stämmer, eftersom dessa inte kan ändras.  
  • Fälgoffset (inpressningsdjup, ET), det vill säga avståndet från fälgmonteringsflänsen till fälgens centrumlinje. Om du ändrar inpressningen kan det inverka på bilens köregenskaper. 
  • Storlek på fälgens centrumhål. Det bästa alternativet är fälgar med direktnav, vars centrumhål har samma storlek som bilens hjulnav. Om fälgens centrumhål är större än navet kan fälgen centreras runt navet med hjälp av en navring. Om fälgens centrumhål är för litet kan fälgen inte monteras på bilen.  
  • Om du inte känner till bultmönstret, centrumhålets storlek eller andra viktiga mått för bilen bör du rådfråga en expert innan du beställer nya fälgar.  

Fälgar av hög kvalitet är hållbara och lätta 

När det gäller fälgar går pris och kvalitet ofta hand i hand. De faktorer som har störst inverkan på fälgpriset är storlek, fabrikat och tillverkningsmetod. Gjutna fälgar är billigare och kan också vara av hög kvalitet, men de är tunga och påverkar därför bilens köregenskaper och bränsleförbrukning. Dyrare smidda fälgar är lättare och mer hållbara. 

När du ska välja fälgar för vinterbruk är det också bra att titta på konstruktion och ytbehandling. Att avlägsna snö från fälgar med många, tätt placerade ekrar är tidskrävande. Fälgar med färre ekrar har bättre rensningsförmåga vilket innebär att snö och slask inte fastnar lika lätt som på en fälg med många ekrar. När snö och slask fastnar i fälgen kan det uppstå obalans i hjulet som skapar vibrationer under körning. Det är även viktigt att fälgen är anpassad för vinterbruk då ytskiktet ibland inte klarar av vägsalt så bra vilket leder till lacksläpp och korrosion.  

Vianor hjälper dig att välja rätt fälgar 

Med hjälp av bilens registreringsnummer, modell eller fälgstorlek kan du söka i vår webshop efter lämpliga fälgar och däck samt boka tid för montering. I vår fälgväljare visas alternativen för din bil, och du kan välja en fälg som liknar dina nuvarande fälgar eller en som tillgodoser dina nya behov. Det finns även fälgsökmotorer på fälgtillverkarnas webbplatser. Många av dem har en funktion som visar hur fälgarna skulle se ut på din bil. 

Om du har frågor om huruvida specifika däck eller fälgar passar din bil ber vi dig kontakta din närmaste Vianorverkstad. Vianors experter hjälper dig gärna att hitta de däck och fälgar som passar bäst för din bil och dina behov. 

 

Sök fälgar till din bil

Hitta nya fälgar till din bil genom vår fälgväljare!

Sök fälgar