Däckdimensioner

Däckdimensioner

När du köper däck, eller fälgar, behöver du veta veta vilka däck som passar din bil. Det viktigaste att hålla kolla på är däckdimensioner. Vilka däck passar min bil och hur tar jag reda på vilken däckstorlek jag behöver köpa? Du hittar svaren på dessa frågor här nedan tillsammans med en tabell som är sorterad efter däckdimension. Använd tabellen för att hitta de däck som passar just din bil.

Välj däck efter bilens däckdimension

I tabellen nedan hittar du däckdimensioner för din bil, SUV eller skåpbil sorterade efter tumstorleken på fälgen. Genom att klicka på rätt däckdimension kan du se alla däckalternativ för din bil. Du kan sedan enkelt beställa däcken direkt i vår webshop. Våra professionella däckmontörer hjälper dig gärna med att montera dina däck på ett säkert sätt. När du lägger däcken i varukorgen kommer hemsidan automatiskt att rekommendera däckservice för att få dina nya däck monterade, balanserade och utbytta på din bil - bekvämt och enkelt!

Välj en tumstorlek/fälgstorlek för att se alla däckdimensioner

Välj rätt däckdimension 

Med däckdimensioner menas diametern på själva däcket. Blanda inte ihop detta med däckets bredd som är något helt annat. Att ta reda på vilken däckdimension din bil behöver är ett av de första stegen när du ska köpa nya däck. Däck för vanliga personbilar och släp finns i storlekar från 12 tum upp till 22 tum. 

Om du är osäker på vilken däckdimension som passar din bil kan du ta hjälp av informationen på din bils registreringsbevis. I registreringsbeviset hittar du det mesta du behöver veta när du ska serva din bil eller köpa reservdelar, inklusive vilken däckdimension du behöver. Du kan även hitta information om däckdimension på sidan av dina nuvarande sommar- eller vinterdäck för att se vilken däckdimension som passar din bil. Märkningen på däcken brukar se ut ungefär såhär: 205/55 R16, där R16 betyder 16 tum i däck dimension.

Vi har även en smart funktion på vår hemsida som du kan använda för att snabbt och enkelt ta reda på vilka däck du behöver genom att ange bilens registreringsnummer i rutan här. Vårt system visar direkt vilka däckdimensioner som passar din bil. När du köper nya däck är det alltid viktigt att kontrollera vilken däckdimension dina nuvarande sommar- eller vinterdäck har så att de nya däcken du väljer passar fälgen på dina nuvarande däck.

Däckmärkning – Hitta rätt däckdimension på däckens sida

På sidan av dina däck finns en märkning som brukar se ungefär såhär: 195/65 R15 95V. Dessa siffror visar information om vilken storlek däcket har och där R15 är däckdimensionen – 15 tum i detta fall. De andra talen i däckmärkningen anger däckets bredd, däckets höjd, belastningsindex samt hastighetsklass. 

Lika viktigt som att välja rätt däck storlek är det att kontrollera så att både belastningsindex och hastighetsklass är lika högt, eller högre än vad som finns angivet i registreringsbeviset. Läs mer om däckmärkning här eller prata med en däckexpert hos din närmsta Vianor verkstad för att se till att du alltid får rätt däck till din bil.

Vad betyder R-et i dimensionsmärkningen?

I däckmärkningen för däckdimension hittar du alltid en bokstav innan själva tumstorleken. Denna bokstav visar vilken konstruktion som använts för att tillverka däcket. Den allra vanligaste märkningen i däck för personbilar är R, som står för radialdäck. Ett radialdäck har textiltrådar som går parallellt med däckets radie inuti däcket. Trådarna fungerar som en sorts armering för däcket. En annan konstruktion är diagonaldäck där trådarna löper diagonalt inuti däcket. Radialdäck är idag den vanligaste formen av däck-konstruktion.

Att byta däckdimension

Tekniskt sett går det att byta däckdimension från en storlek till en annan, men detta är något som är extremt ovanligt och inte att rekommendera. Biltillverkaren som har konstruerat din bil har valt just den däckdimension som är optimal för din bils prestanda och körsäkerhet. Du bör därför hålla dig till den däckdimension som fanns från början och som du hittar i registreringsbeviset.

Om du, trots detta, ska byta däckdimension är den maximalt tillåtna ändringen av däckets rullningsomkrets 5 %. Detta betyder att den totala omkretsen på däckets utsida inte får ändras mer än 5 procent. Tänk även på att en ny däckdimension innebär att du behöver nya fälgar i den nya storleken. Ändringar av däckstorlek får inte göras om detta försämrar bilens köregenskaper och orsakar en säkerhetsrisk. Den nya storleken måste även klara av att hantera bilens maximalt tillåtna axelbelastning samt bilens maxhastighet.

Har mina vinter- och sommardäck samma däckdimension?

Din bil ska ha samma däckdimension på både vinter- och sommardäck. Den däckdimension som står i registreringsbeviset gäller alla däck som monteras på bilen, oavsett vilken årstid som är. Alla 4 däck ska även ha samma storlek, skick och allra helst modell för att bilen ska kunna prestera så optimalt som möjligt. 

Vianor hjälper dig att välja rätt däckdimension

När det kommer till däckdimension, bil, motor och allt som rör din bil är Vianor här för att hjälpa dig. Vi erbjuder experthjälp från erfarna och professionella mekaniker. Våra tjänster utförs alltid fackmannamässigt och med din säkerhet som högsta prioritet. Du kan därför lita på att du får rätt däck i rätt storlek när du köper däck hos oss. Vi kan självklart även hjälpa till med däckbyte när du köper nya däck samt förvara dina sommar- eller vinterdäck på vårt däckhotell mot en liten kostnad per säsong. 

Om du ställt dig frågan “Vilka däck passar min bil?” eller har några andra frågor som rör däck eller din bil är du välkommen att komma in till din närmsta Vianor verkstad. Oavsett vilken tjänst du efterfrågar hos oss kan du alltid be om råd från våra däckexperter på plats i verkstaden när det kommer till just däck. Eftersom din säkerhet på vägarna är det som är viktigast för oss på Vianor, kommer du alltid att få den hjälp du behöver hos oss för att du ska kunna köra säkert och tryggt.