Så väljer du rätt entreprenaddäck och optimerar användningen av tunga maskiner

I industrin måste däck ofta arbeta på olika plattformar och med olika belastningar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till däckets primära användning för att hitta rätt typ av tunga maskindäck. Det rätta däckvalet säkerställer att du kan arbeta säkert och effektivt samtidigt som det möjliggör lång livslängd för däcken. Den unika VianorFlex Heavy-däckservicen ger snabbt professionell hjälp vid punkteringar.

Däck på tunga maskiner utsätts för konstant stress, så däckens och fälgarnas skick bör inspekteras regelbundet. Samtidigt bör du se till att dina däck har rätt lufttryck. Tunga maskindäck i dåligt skick påverkar maskinens komfort och livslängd, liksom dess effektivitet och arbetsmiljö.

Hastighets- och belastningsklasser har definierats för alla maskindäck. Att överskrida tillverkarens rekommendationer kan leda till oönskat däckslitage och skador samt minskad produktivitet. Därför bör du välja det däck som bäst passar din avsedda användning.

Optimal prestanda med rätt lufttryck

Det är en bra idé att se till att maskinernas däck alltid har korrekt lufttryck med hänsyn till arbetsuppgiften, eftersom detta garanterar optimal däckprestanda och hållbarhet.

"Det är viktigt att komma ihåg att det inte är själva däcket som bär lasten, utan luften i däcket. Felaktigt lufttryck har många obehagliga konsekvenser: däcket slits ojämnt, risken för däckskador ökar och däckens livslängd förkortas. Bränsleförbrukningen ökar också om däcktrycket inte är optimalt", säger Martin Karlsson, Sales Segment Manager på Vianor.

Kontrollera däckens, fälgarnas och maskinernas skick regelbundet

Tidigt upptäckta avvikelser och deras korrigering bidrar till att förlänga maskindäckens livslängd. Det är en bra idé att övervaka däckens mönster och sidväggar samt fälgens skick, bland annat. Det är också bra att övervaka lufttrycket i tunga maskiners däck för att upptäcka eventuella läckor. Tidig och professionell däckreparation möjliggör en lång livscykel för däcken och ökad produktivitet.

TRA-klassificeringen hjälper till att välja däck till entreprenadmaskiner

De olika mönsterklasserna hjälper till att välja rätt däck till entreprenadmaskiner.

L-klassificeringen används i största del till lastmaskiner. Enligt den är L3 100-nivån standard för bygg och anläggning samt grustag. L4 150-nivån är däremot lämplig för sågverk, vägbyggarbetsplatser och arbete med krossad sten. L5 250-nivån är avsedd för krävande förhållanden och används till exempel för maskiner som rör sig på bergtäkter, gruvor och vid fragmentering. Låga hastigheter och korta avstånd är ett krav då dessa däck annars bygger värme och kan skadas.

Till dumprar är E3 100-nivån avsedd för bygg och aläggning, samt för maskiner som används till exempel i grustag. E4 150-nivån är avsedd för maskiner som används till exempel på vägbyggarbetsplatser, gruvor och bergtäkter. Detta är den vanligaste klassen på dumprar..

Vid punktering finns hjälp bara ett telefonsamtal bort

Vianors däckservice hjälper till att minimera skador som orsakas av maskinstillestånd. VianorFlex Heavy-tjänsten för plötsliga punkteringar på tunga maskiner skickar snabbt erfarna däckmonterare till dig på plats. Med tjänsten är dina fordon snabbt tillbaka i bruk, och du kan spara upp till 70% jämfört med konventionella däckservice för tunga maskiner.

Hjälp med att välja däck till en tung maskin?

Vianors professionella team hjälper dig att identifiera dina däckbehov och erbjuder de mest lämpliga lösningarna för just ditt företag. Hitta din närmaste verkstad eller kontakta våra säljare för mer information.

Artiklar
08.05.2024

Så väljer du rätt entreprenaddäck och optimerar användningen av tunga maskiner

Läs mer
Artiklar
03.05.2024

Så väljer du rätt däck för lantbruksmaskiner och optimerar prestanda

Läs mer
Artiklar
03.04.2024

Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.