Specialdäck gör arbetet mer säkert och effektivt i stadsmiljö

Säkerheten i krävande och varierande stadsmiljöer är viktigt för föraren av en arbetsmaskin. Säsongsmässigt arbetar man intensivt och tidtabellerna är snäva. Man kan dock inte välja förhållanden och ofta måste man arbeta på hala underlag som ställer sina speciella krav på däckgreppet. Utöver säkerheten är det viktigt att arbetet kan ske kostnadseffektivt och smidigt, även på vintern. Jämfört med vanliga traktordäck med drivmönster kan arbetet ske betydligt mer effektivt med klackmönstrade specialdäck, till exempel i snöröjning, sandning av vägar och på transportsträckor.

Vanliga traktordäck med drivmönster är inte designade för vinterförhållanden i en stadsmiljö. De passar bäst för lantbruksarbeten. Men arbetet ska kunna ske säkert och snabbt även på vintern vilket ställer stora krav på däcken.

Däck som är avsedda för året runt bruk har en gummiblandning som ger bra grepp i varierande väderförhållanden. En annan viktig detalj är däckets mönster. Ett exempel på M+S märkta däck är Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI som är den nya generationens däck som har ett klackmönster med lameller. En gummiblandning för nordiska förhållanden ger lågt rullmotstånd och bra slitstyrka som är viktiga egenskaper för däck i produktfamiljen Hakkapeliitta TRI.

– Däckets M+S klackmönster och all-season gummiblandning ger ett utmärkt grepp och säkra köregenskaper. Jämfört med greppet på ett traditionellt däck med drivmönster ger Hakkapeliitta TRI bättre grepp vilket ger kortare bromssträcka. Däckets drivgrepp är utmärkt vilket ger bättre effektivitet till exempel i snöröjning och sandning av vägar samt på transportsträckor, berättar Ulf Neckmar, produktchef på Vianor Sverige.

Stora skillnader på bränsleförbrukningen

Allmänt tror man att specialdäck är dyra men de kan inte direkt jämföras med vanliga traktordäck. Det billigaste däcket är inte alltid det mest kostnadseffektiva däcket under ett däcks livscykel.

– Inköpspriset på specialdäck kan vara högre men helhetsbilden är inte så enkel. Om arbetet kan ske mer effektivt så förbättras lönsamheten direkt. Under en arbetsdag kör man mest på barmark och hårt underlag och då minskar specialdäckens låga rullmotstånd bränsleförbrukningen avsevärt. Jämfört med vanliga traktordäck ligger resultatet per timme på en helt annan nivå när maskinen har specialdäck, säger Ulf Neckmar.

Klackmönstrade däck med lägre rullmotstånd sparar litervis med bränsle vilket också minskar koldioxidutsläppen. Jämfört med vanliga traktordäck kan specialdäck spara över tio procent bränsle. Även vanliga traktordäck i premiumklass kan ha upp till dubbelt så högt rullmotstånd än klackmönstrade specialdäck.

Däck ska väljas efter arbetsuppgifterna

Utgångspunkten för valet av däck ska vara vilken typ av arbete maskinen ska göra. Många entreprenörer köper olika däck för sommar- och vinterarbeten och däcken kan då optimeras efter arbetet. Det är förstås en stor investering att köpa två däcksatser men tar man hänsyn till kostnaderna under däckens hela livscykel så blir det lönsamt

Vianor har skräddarsydda däck- och fälgalternativ för alla ändamål. Speciellt ser man till att däcken passar till arbetsmaskinen exakt.

– När man väljer specialdäck till en traktor så kan det hända att däckdimensionen måste ändras. Vi på Vianor har omfattande kunskaper om vilka däck som passar till olika typer av maskiner. Till exempel på en fyrhjulsdriven traktor ska man uppmärksamma att framhjulen har en lite högre drivkraft än bakhjulen. Om däckdimensionen måste ändras så ser vi till att de nya däcken inte sliter på kraftöverföringen allt för mycket, säger Ulf Neckmar.

Mer information:

Ulf Neckmar, produktchef, tel. 070 720 8062

[email protected]   

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]

Facebook I Instagram I Linkedin

Vianor är Nordens största däck- och bilservicekedja samt föregångare i digitala däcktjänster. Vi har 175 egna serviceanläggningar och ett omfattande Vianor-partnernät i Sverige, Finland och Norge. Vi erbjuder ett stort sortiment av däck samt däck- och bilservicetjänster – med hög kompetens och med vänligt bemötande.

Läs mer: www.vianor.se

Artiklar
08.05.2024

Så väljer du rätt entreprenaddäck och optimerar användningen av tunga maskiner

Läs mer
Artiklar
03.05.2024

Så väljer du rätt däck för lantbruksmaskiner och optimerar prestanda

Läs mer
Artiklar
03.04.2024

Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.