Det säkraste sättet att förebygga vattenplaning är att köra med nya däck. Nya däck har precis det däckdjup som krävs i slitbanemönstret för att bilen ska få så bra grepp som möjligt och minimera risken för vattenplaning. Däckets främsta egenskap mot vattenplaning är slitbanemönstrets förmåga att transportera ut vattnet mellan däcket och vägytan. Enligt ett testresultat börjar vattenplaningen med slitna däck, i kurvor redan i 76 km hastighet, medan motsvarande hastighet med nya däck är 96 km/h. Däck räknas som slitna när mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm. 

Utöver mönsterdjupet och hur mycket vatten som finns på vägen har även hastigheten och skicket på vägbanan stor betydelse för risken att råka ut för vattenplaning. Om du kör för fort när det regnar mycket kan inte ens nya däck förhindra vattenplaning. Genom att köra lugnt och försiktigt samt sänka hastigheten vid dåligt väder minskar man risken för vattenplaning betydligt. Eftersom blöta väglag även påverkar bromssträckan är det alltid smart att köra långsammare när det regnar ute.

Tips för att minska risken för vattenplaning  

Hur undviker du bäst vattenplaning? Här nedan har vi samlat ett par smarta tips och råd som hjälper dig att undvika vattenplaning och köra säkrare. Följ dessa råd för att förebygga olyckor på vägarna.

  • Slitna däck ökar risken för vattenplaning. Kontrollera därför att mönsterdjupet på dina däck är djupa nog för säker körning, speciellt om du inte har kontrollerat detta sedan hjulskiftet i våras. Vi rekommenderar ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. Kör dessutom alltid med däck som är avsedda för årstiden. Vinterdäck ger säkra köregenskaper på vintern men absolut inte på varma vägbanor på sommaren eller i höstregnet.
  • Anpassa körhastigheten efter väglaget och håll avståndet till bilen framför. Vid ihållande regn är det bra att börja resan tidigare än vanligt och minska hastigheten med upp till 15-20 km/h.
  • Undvik att köra i de vattenfyllda vägspåren. Att köra i spåren på vägen är inte bra oavsett väder då asfalten i spåren är grövre vilket sliter mer på däcken.
  • Kontrollera lufttrycket i däcken. För lågt lufttryck försämrar bilens köregenskaper, speciellt vid extrema situationer. Även bränsleförbrukningen blir högre jämfört med däck som har rätt lufttryck.
  • För att se till att köra så säkert som möjligt bör du köra med fyra däck som alla är i samma skick när det kommer till slitage. Om det finns skillnad på slitaget mellan fram- och bakdäcken ska de minst slitna däcken alltid monteras på bakaxeln.
  • Rengör torkarbladen och byt ut slitna blad mot nya för att garantera bästa möjliga sikt vid regn. Om dina torkarblad för oväsen eller lämnar ränder på vindrutan är det dags att byta dem.

Vad du bör göra vid vattenplaning

Genom att följa de tips och råd vi listat ovan kan du minska risken för vattenplaning och andra olyckor. Olyckor kan ske i regnigt väder även om du kör försiktigt och har gjort ditt bästa för att undvika vattenplaning.

Om din bil skulle börja vattenplana ska du följa dessa steg för att återfå kontroll över bilen och förhindra en större olycka. Om du kör en manuellt växlad bil ska du genast släppa på gasen och trampa ner kopplingen på bilen. Är bilen automatväxlad släpper du bara på gasen. 

Det är viktigt att inte vrida inte på ratten, håll däcken riktade rakt fram på vägbanan. Eftersom du släppt gasen kommer bilens hastighet att sänkas och när hastigheten går ner kommer bilen att återfå greppet. Skulle din ratt vara vriden när detta sker kommer bilen att svänga skarpt åt det håll du riktat ratten, vilket kan leda till att du kör ner i ett dike, in i ett vägräcke eller i en annan bil på vägen. 

För breda eller slitna däck ökar risken markant för vattenplaning 

Om du kör med för breda däck på våta väglag kan detta öka risken för vattenplaning. Ju bredare dina däck är desto större yta fördelas bilens vikt över vilket betyder att en större yta kör på vattenytan som orsakar vattenplaning

Om du kör ofta på våta väglag är det smartare att köpa tunnare däck som låter vattnet rinna av mycket fortare än breda däck. Även slitna däck påverkar hur din bil hanterar vatten på vägbanan. Det är viktigt att dina däck har tillräckligt med slitbanedjup för att kunna köra säkert när det regnar.

Att köra med slitna däck ökar risken för vattenplaning även vid låga hastigheter, vilket betyder att det tar längre tid för dig att återfå kontroll över bilen om du skulle vattenplana vid hög hastighet. Om du vill få hjälp med att välja rätt bredd på dina däck eller kontrollera slitbanedjupet på dina befintliga däck är du välkommen in till din närmsta Vianor verkstad. Vi kan kontrollera dina däck samt hjälpa dig hitta nya däck om dina däck är för slitna.

Byta till nya däck

Dina däck slits ut varje gång du kör och det är därför viktigt att regelbundet kontrollera skicket och slitbanedjupet på däcken. Slitna däck kan inte hantera lika mycket vattenavrinning som nya däck, vilket ökar risken för vattenplaning. Är dina däck för slitna påverkas även bromssträckan och däckens grepp på vägbanan.

Genom att byta till nya däck kan du köra säkrare, oavsett väglag, och förhindra olyckor som orsakas av däckslitage. Mönsterdjupet på däcken är den största indikatorn på hur slitna däcken är. Dina däck bör ha minst 1,6 mm i mönsterdjup för att vara säkra att köra med, men vi rekommenderar minst 3 mm för att säkerställa så bra grepp som möjligt.

Däckkontroll hos Vianor

Ökar dubbdäck risken för vattenplaning? Hur undviker du bäst vattenplaning? Vilka däck är bäst för din bil och din körstil? Hos din Vianor verkstad kan du få svar på alla dina frågor som rör däck och din bil. Hos oss får du hjälp av erfarna och professionella mekaniker som är experter på däck. 

När du kommer in till en Vianor verkstad för ett däckbyte, hjulinställning eller oljebyte kan vi även ta en titt på dina däck. Vi mäter mönsterdjupet på däcken och om du behöver köpa nya däck kan vi hjälpa dig att hitta rätt räck samt byta däcken på plats. Boka en tid online för din bilservice hos Sveriges främsta däckexpert, Vianor.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck