Det säkraste sättet att förebygga vattenplaning är att köra med nya däck. Däckets främsta egenskap mot vattenplaning är slitbanemönstrets förmåga att transportera ut vattnet mellan däcket och vägytan. Enligt ett testresultat börjar vattenplaningen med slitna däck (slitbanemönstret mindre än 1,6 mm) i kurvor redan i 76 km hastighet, medan motsvarande hastighet med nya däck är 96 km/h.

Utöver mönsterdjupet och hur mycket vatten det finns på vägen har även hastigheten och vägens skick stor betydelse för risken att hamna i vattenplaning. Kör du för fort när det regnar mycket så kan inte ens nya däck förhindra vattenplaning. Genom att köra lugnt och förutseende och sänka hastigheten vid dåligt väder minskar man risken för vattenplaning betydligt.

Tips som hjälper att minska risken för vattenplaning  

  • Kontrollera att mönsterdjupet på dina däck är tillräckligt bra, speciellt om du inte har kontrollerat det sedan hjulskiftet i våras. Vi rekommenderar ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. Kör med däck som är avsedda för årstiden, vinterdäck ger säkra köregenskaper på vintern men absolut inte på sommaren eller i höstregnet.
  • Anpassa hastigheten efter underlaget och håll avståndet till bilen framför. I ihållande regn är det bra att reservera mer tid för resan och minska hastigheten med upp till 15-20 km/h.
  • Undvik att köra i de vattenfyllda vägspåren. Det är heller inte bra att köra i spåren när det är torrt väglag, asfalten i spåren är grövre vilket sliter mer på däcken.
  • Kontrollera lufttrycket i däcken. För lågt lufttryck försämrar bilens köregenskaper, speciellt vid extrema situationer. Även bränsleförbrukningen blir högre jämfört med däck som har rätt lufttryck.
  • Mest säkert är det att köra när alla fyra däck är i lika bra skick. Om det finns skillnad på slitaget mellan fram- och bakdäcken så ska de minst slitna däcken alltid monteras på bakaxeln.
  • Rengör torkarbladen och byt slitna blad till nya för att garantera bästa möjliga sikt vid regn. Om torkarblad låter eller lämnar ränder efter sig är det dags att byta dem.
  • Om bilen trots allt börjar vattenplana så frikoppla och släpp gasen om din bil är manuellt växlad eller släpp gasen om bilen är automatväxlad. Vrid inte på ratten. När hastigheten minskar kan greppet återkomma väldigt snabbt och därför är det viktigt att hjulen är riktade rakt fram och inte åt sidan.
Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck