Sommardäckens mönsterdjup ska enligt lagen vara minst 1,6 millimeter och vinterdäcken minst 3 millimeter, men i praktiken försämras däckens greppegenskaper avsevärt när djupet på huvudspåren är under fyra millimeter. På sommaren, särskilt i regnigt väder, ökar risken för vattenplaning, och slitna däck blir en säkerhetsrisk.

Däckslitage

Profiltiefe.jpgNokian Tyres har utvecklat en slitagevarnare för nya vinterdäck. Slitagevarnaren visar mönsterdjupet i millimeter, vilket gör att du med säkerhet kan räkna ut hur långt du ännu kan köra med dina däck.

Om dubbarna sitter kvar men ger efter har däcket ett mycket dåligt grepp. En dubb som ger efter har inget grepp på is och dåligt grepp i snömodd och snö. Om många dubbar på samtliga däck har lossnat kan greppet vara mycket dåligt på halt underlag. Enligt dubbestämmelserna får antalet dubbar på de olika däcken inte variera mera än 25 procent.

Vill du ha hjälp att hålla koll på dina däck?

SnapSkan, en enkel och kostnadsfri tjänst utvecklad av Nokian Tyres, berättar om mönsterdjupet på dina däck och dess inverkan på trafiksäkerheten. SnapSkan låter dig också veta när det är dags att skaffa nya däck.

SnapSkan är en gratistjänst och kan användas av alla oavsett bilmärke, modell eller däckmärke. Tjänsten är tillgänglig i Vianor i hela Sverige. När du vet skicket på dina däck och när de ska köpas nya, har du mer bekymmerslös och säkrare körning framför dig.