Vad är belastningsindex för däck?

Du kan hitta däckets belastningsindex tryckt på sidan av däcket. Information om vilket belastningsindex din bil kräver hittar du i registreringsbeviset. Belastningsindex anger hur mycket vikt ett däck kan bära vid normalt däcktryck. Med hjälp av denna markering kan du räkna ut maxlasten din bil kan ha.

Det är dock viktigt att veta hur man tolkar markeringen för belastningsindex. Denna anges inte i antal kilo som däcket klarar av att bära, utan anger ett nummer som används för att hitta maxbelastningen i tabellen nedan.

Ju högre nummer belastningsindexet är, desto mer vikt tyngre last klarar däcket. Om däcket till exempel har belastningsindex 94 innebär detta att däcket klarar av 670 kg. Den totala lastkapaciteten för de fyra däcken under fordonet är då 2680 kg.

För att klara av den maxlast som belastningsindexet anger måste däcket ha rätt lufttryck. Om du byter dina däck hos Vianor kontrollerar vi alltid lufttrycket efter montering, för att säkerställa att bland annat bilen klarar av maxbelastningen som anges på däcket.

Hitta belastningsindex i däckmarkeringen

Markeringen för belastningsindex hittar du näst sist på raden av däckmarkeringar, före hastighetsklassen, som anger den maximala hastigheten bilen kan ha med däckets bibehållna köregenskaper. Vissa däck har även markeringen “XL” på denna rad. XL står för Extra Load och anger att däcket har en hög belastningsindex. XL är en vanlig markering på däck avsedda för elbilar och hybrider, som väger mer än traditionella bilar med förbränningsmotor. 

Varför rätt belastningsindex är viktigt

Du kan kontrollera vilken belastningsförmåga dina däck måste ha i din bils manual. Det är viktigt att däcken har rätt belastningsindex, inte bara för att däcken ska klara av att bära bilen vid max belastning. Däck med för lågt belastningsindex slits ut mycket fortare och bilens egenskaper påverkas negativt, vilket kan leda till allvarliga olyckor. Däcken måste ha ett tillräckligt högt BI jämfört med bilens största tillåtna axelbelastning.

När du väljer däck med rätt belastningsindex kan du köra säkert även när bilen är fullastad. Den totala vikten vid full last inkluderar förarens och övriga passagerares vikt samt den last som transporteras i bilens bagageutrymme. Om du kopplar släp på bilen eller transporterar tung last spelar belastningsindexet på dina däck en extra stor roll. 

XL märkning – Högre belastningsindex för tyngre fordon

Märkningen XL har inget att göra med däckets storlek utan står för Extra Load. Däck med märkningen XL är tillverkade för att kunna klara av riktigt tung vikt utan att förlora sina köregenskaper. XL däck kallas ibland för förstärkta däck, eftersom de har en mer robust struktur än andra däckmodeller. Dessa däck klarar av körning under väldigt tung belastning och klarar av att ha ett högre lufttryck än däck utan XL märkning. De producerar även mindre värme, vilket minskar slitage på däcken vid hög belastning. Skulle dina däck skadas och behöver repareras kan du alltid boka däckreparation hos Vianor.

En del däcktillverkare markerar däck som inte är klassificerade som XL med märkningen SL. Detta står för Standard Load och betyder helt enkelt att det är vanliga bildäck utan någon förstärkt struktur för högre belastning. 

Däckmärkning – All information du kan se på däckets sida

På sidan av dina däck hittar du däckmärkningen som inkluderar belastningsindex. Här ser du även följande information:

  • Däckets sektionsbredd

  • Däckets profil eller storleksförhållande

  • Däckets konstruktion

  • Fälgens storlek i tum

  • Hastighetsklass

För att hitta rätt däckstorlek till din bil kan du använda vår sökfunktion som du hittar på varje däck-kategorisida. Skriv helt enkelt in din bils registreringsnummer och du kommer att se en lista med de sommardäck och vinterdäck som passar din bil. Du kan även söka på biltillverkare och modell. 

När du köper nya däck via vår hemsida läggs tjänsten däckservice vid däckköp automatiskt till i varukorgen. I denna tjänst ingår bland annat montering av däck på fälg, avmontering av gamla och montering av dina nya däck och kontroll av lufttryck. Ett kostnadsfritt återbesök för efterdragning av hjulbultar efter 10 mils körning ingår.

Du kan även hitta ett brett sortiment av fälgar från tillverkare som AEZ, Enzo och Rial hos Vianor. Vår personal är experter på däck och bilar och du kan alltid besöka din närmaste Vianor verkstad om du behöver hjälp med att välja rätt däck eller fälgar till din bil. Hos våra verkstäder kan du även få hjälp med bromsbyte, AC-service, oljebyte och mycket mer. Du kan se helt vårt serviceutbud här.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck