När får jag använda dubbdäck?

Under perioden 1 oktober - 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck. Det är tillåtet att använda dem under annan tid om väglaget motiverar detta.
 

När måste jag ha vinterdäck?

Vinterdäck är obligatoriskt när vinterväglag råder under perioden 1 december - 31 mars. Det gäller för personbil, lätt lastbil och buss upp till 3.5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. Vi rekommenderar dig att alltid köra med vinterdäck när det finns risk för halka - för din egen säkerhets skull.
 

Vad är vinterväglag?

När en del av vägbana eller vägren är täckta av is, modd eller snö. Helt enkelt när det är risk för halka. Sommardäck börjar tappa sina bästa egenskaper, speciellt våtgreppet när temperaturen i vägbanan sjunker. Lägg på dina vinterdäck i god tid innan du verkligen behöver dem. Varför chansa? Du får lägga på vinterdäcken redan från 1 oktober. 
 

Mönsterdjup 1,6 eller 3 mm? 

Vad säger lager gällande sommar- eller vinterdäck? När vinterväglag råder är 3 mm minsta tillåtna mönsterdjup för personbil, lätt lastbil och buss upp till 3.5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. För sommardäck är lagkravet 1,6 mm. För att inte äventyra din säkerhet råder vi dig att alltid byta dina däck vid ett mönsterdjup på 3mm för sommardäck och 5mm på vinterdäck. 
 

Allrounddäck eller året runt däck - finns det?

Tyvärr finns det inga däck som är speciellt säkra för användning året runt. Det finns vinterdäck som är gjorda för den centraleuropeiska marknaden som ofta marknadsförs som s.k året runt däck. Dessa däck är konstruerade främst för körning på våta och moddiga vägar. Däcken är ofta klassade som högfartsdäck och har en gummiblandning som är mindre bra för den svenska vinterns snö, is och modd. På sommaren slits dessa däck avsevärt snabbare än sommardäck och har dessutom sämre våtgrepp. För din och familjens skull - använd sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. 

 
Förvaring av däck

Däck ska förvaras mörkt, svalt och luftigt. Det viktigaste är att de inte är utsatta för solljus som förkortar gummits livslängd. Vi förvarar gärna dina däck i våra Däckhotell. Tryggt och smidigt samtidigt som du får automatisk kallelse för däckbyte på din bil. Eller så kan du själv boka tid på vår hemsida.

Boka tid för däckbyte

Däckbyte

Klicka här för att boka tid för däckbyte. Snabbt, bekvämt och enkelt!

Boka tid