Information som stöder valet av däck

Informationen på etiketten informerar om däckets säkerhet på våta, snöiga eller isiga vägar, dess inverkan på fordonets bränsleförbrukning och den utvändiga ljudnivån när du kör. Med hjälp av klassificeringskriterierna på däcketiketten blir det enklare att göra jämförelser mellan olika däckmodeller med standardiserad klassificeringsinformation. Vad du bör tänka på när du läser etiketten beror på hur dina körförhållanden vanligtvis ser ut och om du letar efter sommar- eller vinterdäck. 

Etiketten är ett klistermärke som är fastsatt i däckets slitbana, men informationen finns också online på däcktillverkarnas och återförsäljarnas webbplatser samt i däckbutiker.

Även om etiketten förenklar jämförelsen mellan olika däckmodeller bör du också konsultera däckexperter, oberoende tester i tidningar och tidskrifter samt däcktillverkarnas webbplatser innan du fattar det slutgiltiga beslutet om vilka däck du ska köpa.

Nya EU däckmärkning

Våtgrepp - grönare och mer ekonomisk körning

I EU:s däcketikettsklassificering betyder A bäst våtgrepp medan E är det svagaste. För sommardäck är våtgreppet särskilt viktigt för säkerheten, eftersom det avgör hur bra bilen kan bromsa in på vått underlag. Däck med utmärkt våtgrepp har kortare bromssträcka, stabilare väghållning och bättre körbarhet.

Bränsleeffektivitet - grönare och mer ekonomisk körning

Bränsleeffektiviteten anges på etiketten i en skala från A till E, där A-klassade däck påverkar fordonens bränsleförbrukning minst och klass E mest. Ett däck av hög kvalitet kan generera betydande besparingar när det gäller bränslekostnader. Med ett klass A-däck kan en bil exempelvis förbruka 0,1 liter mindre bränsle per hundra kilometer än vid körning med ett klass B-däck. Om man jämför den bästa klassificeringen med den sämsta kan den årliga bränslebesparingen bli ungefär 90 liter.

Ljudnivå rullande däck – mindre buller

Etiketten för utvändigt bullerljud anger hur högt däcket låter för personer utanför fordonet. Den säger med andra ord inget om ljudnivån inuti fordonet. Det utvändiga däckljudet anges i decibel och bokstäverna A, B och C indikerar volymen, där A är lägst ljudnivå.

Snögrepp och isgrepp - säker vinterkörning

Markeringen för snö- och isgrepp berättar om däckets förmåga att köra säkert på vinterföre. EU-däcketiketten används inte för dubbdäck, så det är viktigt att du beaktar dina vanliga körförhållanden när du ska välja däck.

I Skandinavien behöver man i många områden ha isgrepp de flesta vinterdagar, och EU-märkningen gör det lättare att välja odubbade vinterdäck som är säkra. Isgreppsmärkningen gör skillnad mellan däck som lämpar sig för den hårda vintern i Norden och snögreppsmärkningen är tillåten på däck med en snöprestanda som är tillräckligt hög för de centraleuropeiska vintrarna.

Märkningarna kommer att finnas på etiketter till odubbade vinterdäck från 1 maj 2021 och framåt. Dubbdäck är undantagna från EU:s däcketiketter.

Sök nya däck

Dags för nya däck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck