EU:s nya däckmärkning

EC_tyre_label_web_rgb_S.jpg

Säkerhet, ekonomi och miljöeffektivitet

EU:s nya däckmärkning, som träder i kraft från och med november 2012, kommer att underlätta valet av däck. Däckmärkningen kommer att fungera ungefär på samma sätt som energieffektivitetsmärkningen för hushållsmaskiner.

Syftet med däckmärkningen är att man ska välja däck med bättre kvalitet och därmed också mer säkra däck. När däckmärkningen träder i kraft går det att tydligt se klassificeringsmärkningen på all informationsmaterial om däck och på alla försäljningsställen.

När det gäller vinterdäck hjälper inte däckmärkningen nordiska konsumenter. Den kan till och med leda fel och äventyra trafiksäkerheten. Däckmärkningen gäller dubbfria vinterdäck, men inte dubbdäck.

polttoainetaloudellisuus.jpgBränsleekonomi
Rullmotståndsklasser A-G för att bedöma däckets bränsleekonomi. Läs mer

markapito.jpgVåtgrepp
Våtgreppsklasser A-G för bromssträckan på vått underlag. Läs mer

ohiajomelu.jpgDäckljud
Extern ljudnivå och mätvärdet för extern ljudnivå. Läs mer

 

Information som underlättar valet av däck

Tre egenskaper som uppmärksammas: bränsleekonomi, våtgrepp ja externt däckljud. Utöver de tre egenskaperna som uppmärksammas på EU:s däckmärkning finns flera andra egenskaper som påverkan säkerheten, prestandan och miljön, egenskaper som däckutvecklare uppmärksammar.

När du väljer nya däck är det bäst att välja däck som motsvarar dina behov på bästa möjliga sätt. Även om den nya däckmärkningen kommer att göra det enklare att jämföra olika däcktyper så lönar det sig att även hämta information från andra håll, bland annat från däckåterförsäljare, motortidningarnas oberoende däcktester och däcktillverkare.

Vinterdäck och nordiska konsumenter

Den nya däckmärkningen uppmärksammar inte nordiska vinterförhållanden. I krävande och varierande vinterförhållanden är is- och snögrepp däckens viktigaste säkerhetsegenskaper. För att kunna köra säkert är det viktigt att välja rätt typ av däck för de aktuella förhållandena.

Den nya däckmärkningen gäller däck, tillverkade efter den 1 juli 2012, till följande fordon som har godkänts för trafik på allmänna vägar: personbilar, 4x4 bilar, lätta lastbilar samt däck till lastbilar och bussar.

Däcktester viktiga