Dina fördelar

 • Batteriet är en viktig del av bilen. Förutom att motorn startas, ger batteriet också kraft så att alla elektriska komponenter fungerar. En modern bil med ett stort antal elektroniska komponenter som belysning, värmesystem, radio, vindrutetorkare och automatiskt start/stopp-system kräver högkvalitativa batterier med hög kapacitet.
 • Om du har problem med att starta din motor, kan du hitta professionell hjälp på Vianor. Vi har de nödvändiga verktygen för att granska batteriets prestanda, om det behövs kan vi ersätta batteriet. Från Vianor får du alla vanliga typer av batterier, och med högsta kvalitet startar bilen även i kallt väder. Valet av batteri beror främst på dess användning, och priset går oftast hand i hand med kvalitet. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt batteri för din bil.
 • Batterier är farligt avfall. Om ditt batteri är trasigt ska det behandlas som farligt avfall då det innehåller svavelsyra. Besök oss så hjälper vi dig med att hitta rätt batteri till din bil.

Ingår i service

 • Byte av batteriet
 • Återvinning av det gamla batteriet

Tilläggstjänster

 • Nytt batteri

Klicka här för att få prisförslag på bilbatteri

Få prisförslag på service

Bilbatteri

Dagens bilar har otroligt många elektroniska komponenter som alla drivs av ditt bilbatteri. Detta gör att bilbatteriet har en väldigt viktig roll i bilens funktion överlag. Många som har en äldre bil har säkert någon gång varit i en situation där bilen inte startar. I dessa fall beror det nästan alltid på att ditt bilbatteri inte fungerar som det ska eller att du behöver ladda batteriet.

Det är särskilt under vinterhalvåret som batteriet behöver jobba extra hårt, eftersom du behöver ha igång värmen i bilen för att inte frysa på vägen till jobbet på morgonen. När ditt bilbatteri börjar tappa en stor del av sin lagringskapacitet räcker inte startkraften till längre, vilket leder till att motorn inte startar. När det här händer behöver du byta bilbatteri för att bilen ska kunna fungera som den ska.

Underhåll av bilbatteri

Nästan alla batterier till bilar är idag underhållsfria och behöver knappt något underhåll alls. Har du en nyare bil behöver du oftast bara se till att anslutningarna sitter fast ordentligt, något du kan göra på ett par sekunder varje gång du öppnar motorhuven. Moderna batterier är även tillverkade för att ha tillräckligt mycket kapacitet för att underhålla en ny bil, med alla elektroniska delar som är igång samtidigt varje gång du kör bilen.

Med äldre bilbatterier behöver du dock lägga lite mer tid och resurser på underhåll för att de ska hålla längre. Om du tar väl hand om dem behöver du inte byta bilbatteri lika ofta och kan spara pengar samt slippa lägga tid på att ladda batteriet för att bilen inte startar på vintermorgnar. I äldre bilbatterier behöver du fylla på destillerat vatten i varje battericell så att anod och katod-plattorna är helt täckta av vatten.


Smarta tips för att förlänga bilbatteriets livslängd

Här nedan har vi samlat ett par tips som kan hjälpa ditt gamla bilbatteri att räcka längre. Följ dessa råd för att se till att ditt batteri kan lagra el längre och fungerar som det ska:

 • Se till att ditt bilbatteri sitter ordentligt fast och är monterat på rätt sätt.
 • Håll både batteripolerna och kabelskorna rena och smörj in dem med fett regelbundet för att få bättre kontakt mellan motor och batteri.
 • Kontrollera vätskenivån i batteriet varje vecka och fyll vid behov på med destillerat vatten till cirka 1,5 cm över plattorna 
 • Använd en syramätare eller testinstrument för att mäta batteriets laddningstillstånd. 
 • Om motorn inte startar för att batteriet inte har tillräckligt med kraft, vänta en stund innan du försöker igen. Att överanstränga ett bilbatteri kortar ner dess livslängd
 • Se till att batteriet är fulladdat och att du kopplar loss kablarna från batteriet om bilen ska stå oanvänd under en lång period. Detta förhindrar att viloström laddar ur batteriet och gör att batteriet inte fryser under vintern.

Ladda bilbatteri på rätt sätt

Ett urladdat batteri har ingen lagrad energi och kan därför inte starta bilens motor. Du kan ladda bilbatteri med olika metoder, men det viktigaste är att du laddar på rätt sätt för att inte skada batteriet. Använd rätt typ av billaddare och spänning. Att koppla en 24V-laddare till ett 12V bilbatteri kan leda till dyra skador.

Om du laddar från en annan bil är det viktigt att båda bilar är avstängda när ni kopplar laddkablarna. Dessa bör även kopplas i en särskild ordning: 

 1. Fäst den röda kabeln på pluspolen i batteriet som fungerar
 2. Fäst den röda kabeln på pluspolen i batteriet som behöver laddas
 3. Använd samma ordning för minuspolerna, först i det fungerande batteriet och sedan batteriet som behöver laddas

Om ditt bilbatteri är gammalt eller har slutat fungera som det ska kan det vara värt att besöka en bilverkstad för att kontrollera batteriet och eventuellt byta det. Detta kan du få hjälp med hos din närmsta Vianor verkstad.

Kom in till Vianor när det är dags att byta bilbatteri

Hos Vianor får du hjälp av professionella och erfarna mekaniker när du har problem med batteri, bil eller däck. Du kan boka ett besök i din närmsta Vianor verkstad här och låta oss konditionstesta ditt bilbatteri. Vi har alla nödvändiga verktyg för att kontrollera batteriets prestanda och skick. Om batteriet bör bytas ut kan vi hjälpa dig att hitta rätt modell till din bil.

När du behöver ett nytt batteri hjälper våra experter dig att hitta rätt batteri till din bil, baserat på bilens och motorns behov. Du får även hjälp med att montera ditt nya batteri på ett fackmannamässigt och säkert sätt. I vår service ingår även återvinning av ditt gamla batteri, så du slipper tänka på avfallshanteringen. Medan du väntar kan du njuta av en gratis kopp kaffe eller använda vårt Wi-Fi som är gratis på alla våra verkstäder.