Dina fördelar

  • Vi utför intervallservicen på din elbil/hybridbil enligt bilproducentens specifikationer.

  • Våra mekaniker har genomgått specialutbildning för elbilar. Gör du bilservicen hos Vianor kan du vara säker på att din bil är i trygga händer.

  • Har din bil nybilsgaranti, fortsätter denna att gälla efter du har gjort en service hos oss.

  • Om nybilsgarantin har gått ut, behåller du ett högt andrahandsvärde när bilen fortsätter att underhållas enligt tillverkarens underhållningsprogram.

  • Du får servicen dokumenterad med stämpel i serviceboken, alternativt i digital servicebok. 

Servicen inkluderar

  • Service och reservdelar. Baseras på antal körda kilometer eller tidsintervall i originalservicen. 

Tilläggstjänster

  • Reparation eller utbyte av delar utanför servicen. 

Priset för intervallservicen baseras på de servicepunkter som definieras i respektive fordons underhållningsprogram och de reservdelar som behövs. 

Gör din elbils intervallservice hos oss!

För att vi ska kunna beräkna ett korrekt pris till dig, behöver vi lite mer information. Klicka på knappen under.

Få prisförslag på service

Hur skiljer sig underhållet av en elbil från bilar med en förbränningsmotor?

Servicekostnaden för en elbil är generellt sett något lägre än för en bil med förbränningsmotor. Hybridbilar däremot, kräver nästan samma typ av service som bilar med förbränningsmotor. Utsatta delar av en elbil är bromsar, bilens underrede och elektriska komponenter. 

Motorn i en bil med förbränningsmotor har många rörliga delar som kräver regelbunden service för att den ska fungera utan problem. En elmotor och dess kraftöverföring har få rörliga delar, vilket minskar behovet av service och reparationer. Det minskar kostnaderna, men elbilar är fortfarande inte helt servicefria. 

Den största skillnaden mellan dessa två typer av bilar är att man på en elbil inte behöver byta motorolja och oljefilter. En elmotor behöver inte heller service lika ofta som en förbränningsmotor. En elbil har till exempel ingen växellåda som kräver service och reparationer. En elbil kräver bl.a. broms- och AC-service, och vissa elektriska komponenter kan behöva service eller reparation. 

En professionell mekaniker måste underhålla och reparera en elbil

En elbil bör underhållas och repareras på en bilverkstad som är behörig att utföra denna typ av arbeten då de bland annat innehåller komponenter med hög spänning, vilket ställer höga krav när bilen ska på service eller reparation. Endast personer med rätt kompetens får arbeta med elbilar. Det är också viktigt för säkerheten att verkstaden har rätt typ av verktyg och uppdaterade instruktioner för bilmodellen, till exempel när det kommer till hur man gör bilen strömlös på rätt sätt. 

Hybridbilar har både en förbränningsmotor och en elmotor. Därför kräver hybridbilar i allmänhet samma service som bilar med enbart förbränningsmotorer. Hybridbilar har en annan typ av startmotor än bilar som bara har en förbränningsmotor. Om det är fel på startsystemet eller startmotorn är det inte lika lätt att reparera felet som med en bil med enbart förbränningsmotor. 

Bilens bromsar och chassi är känsliga

Behovet av att använda bromsar är betydligt mindre på el- och hybridbilar då elmotorn ger en stark bromseffekt när du släpper gaspedalen (regenereringsfunktion). Det minskar slitaget på bromsskivor och bromsbelägg avsevärt, men i våra nordiska väderförhållanden kan det göra att bromsarna börjar sätta sig, vilket kan leda till snabbare slitage än normalt.

På grund av batterierna är elbilarna tunga, vilket ökar slitaget på hjulupphängning och bussningar. Därför är det värt att kontrollera elbilens chassi regelbundet. Elbilens batterier är också känsliga för skador om bilens underrede av misstag har slagit i marken, till exempel på en dålig väg. Batterier är mycket känsliga för skador och även en liten skada kan vara en säkerhetsrisk, även om inget händer direkt efter kontakt med mark. 

Vad är rätt intervall för bilservice?

Utöver biltillverkarnas intervalltjänster rekommenderar vi att du håller dig till en årlig serviceintervall för din bil. För att upprätthålla värde, tillförlitlighet och säkerhet finns det en lång lista med saker som bör kontrolleras och underhållas regelbundet. Om du är osäker på vad din bil behöver kan du besöka någon av våra 56 bilverkstäder. Ge bilen servicen den förtjänar.