Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Allt fler företag har elbilar som tjänstebilar. Med rätt körsätt kan elbilarnas räckvidd ökas och företagen minska sina kostnader. Det mest effektiva sättet att öka räckvidden är att köra ekonomiskt. Ett aggressivt körsätt med kraftiga accelerationer kräver både mer energi och sliter på däck. Även hastigheten har en stor betydelse. Med rätt typ av däck och service för elbilarna kan medarbetarna köra mer säkert och företaget spara kostnader.

Genom att köra ekonomiskt håller också bilens däck längre. Investeringar i bra däck och bilens service betalar sig tillbaka i form av att bilens energiförbrukning minskar.  

– Räckvidden varierar beroende om du kör i stan eller på en motorväg. Ju fortare du kör desto kortare blir räckvidden. Elbilens luftmotstånd ökar i takt med fartökningen, när hastigheten fördubblas så fyrfaldigas luftmotståndet, berättar Sofie Tuvinger, Sales Manager B2B på Vianor i Sverige.  

Ett nästan tomt batteri ger högre laddeffekt än ett välladdat batteri 

Ett nästan tomt batteri har alltid en högre laddeffekt än ett välladdat batteri. Även laddtiden blir betydligt längre när batteriets laddnivå ligger på 60 procent eller högre. En längre resa med en elbil går ofta fortare när batterieffekten är nere på 10-20 procent innan du stannar och laddar det. 

– Resetiden blir med andra ord kortare om du laddar batteriet från 10 till cirka 50 procent två gånger under en resa, i stället för att stanna en gång och ladda batteriet från 10 till 90 procent, säger Sofie Tuvinger.  

Fem komihåg om elbilsdäck: 

  1. Välj däck som passar till elbilar. Däckens konstruktion, slitbanegummiblandning och mönster är viktiga egenskaper att ha koll på. Däckexperter kan hjälpa till att välja däck som är säkra på en elbil och som minimerar rullmotståndet.   
  2. Lågt däckljud är också en viktig egenskap på däck för elbilar. Lågt däckljud ökar körkomforten. 
  3. Rotera hjulen med jämna mellanrum, framhjulen bak och tvärtom. Om skillnaden i mönsterdjupet mellan fram- och bakdäcken är över två millimeter är det dags att rotera hjulen. På det sättet slits däcken jämnt och de håller längre. Viktigt att komma ihåg är dock att om skillnaden i slitaget mellan fram- och bakdäcken är stor ska de minst slitna däcken monteras på bakaxeln, vilket bland annat minskar risken för vattenplaning. 
  4. Rätt lufttryck är viktigt och trycket bör kontrolleras regelbundet. Lufttrycket påverkar däckens rullmotstånd och därmed elbilens räckvidd. Ju högre lufttryck desto lägre rullmotstånd. Lufttrycket ska ökas med 0,1-0,2 bar när bilen lastas tungt. Det skadar inte däcket medan för lågt lufttryck kan skada däckets konstruktion och öka däckslitaget. 
  5. Kontrollera däckens slitageform regelbundet. På motorstarka elbilar kan till exempel länkarmar och bussningar bli slitna fortare vilket kan göra att däcken slits ojämnt. Om du upptäcker ojämnt däckslitage är det bra att låta en bilverkstad kontrollera bilen. 

Däcktjänster och elbilsdäck av hög kvalitet hos Vianor 

Läs mer om våra däcktjänster för företag. Våra verkstäder hjälper dig med däckservice och att välja rätt typ av däck till elbilar och laddhybrider. Låt våra däckexperter hitta en bra lösning för just ditt företag.  

Vill du ha mer information, tips och erbjudanden? Beställ vårt nyhetsbrev för företag. 

Artiklar
03.04.2024

Hur man väljer rätt däck till företagets elbil

Läs mer
Artiklar
30.01.2024

Minska vinterolycksriskerna vid yrkeskörning

Läs mer
Artiklar
30.11.2023

Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.