Däck till elbilar och hybrider

Elbilar och hybrider väger mer än vanliga personbilar på grund av det stora batteriet som driver bilen. En bil som väger mer har längre bromssträcka än lättare bilar vilket gör det extra viktigt att ha riktigt bra däck när du kör elbil, särskilt när det kommer till vinterdäck. Välj rätt däck med hjälp av däckmärkningen och håll koll på däckens skick för att köra säkert och tryggt.

Elbilar och hybrider blir allt mer populära i Sverige. Det är inte längre bara en trend att köpa en hybrid- eller elbil utan dessa miljövänliga bilar har börjat ta stora, permanenta andelar av bilmarknaden. Kör du elbil eller hybrid behöver du välja bildäck som är avsedda för just denna typ av bilar för att du ska kunna köra säkert. När du väljer däck till din elbil behöver du tänka på samma faktorer som när du väljer däck till en bil med förbränningsmotor.

Grepp, körkomfort och pris är de viktigaste egenskaperna man ofta tittar på när man väljer bildäck. Det kan vara svårt att hitta rätt bland de väldigt många alternativen som finns på marknaden idag. Som tur är har många däcktillverkare börjat tillverka däck som är specifikt framtagna för just elbilar som väger mer än vanliga personbilar. Dessa däck ger din elbil bra köregenskaper och kompenserar för fordonets tyngre vikt. 

Premiumdäck är ett bättre val ekonomiskt 

När du väljer däck är det inte bara priset som bör spela roll. Bättre däck kostar mer eftersom de har en högre kvalitet, ger bättre körsäkerhet och håller längre. Det är därför nästan alltid smartast att välja premiumdäck när du köper däck till din elbil. Hos Vianor hittar du premiumdäck från tillverkare som Radar och Nokian Tyres som är tillverkade specifikt för elbilar och hybrider. 

Dessa dyrare däckmodeller har en längre livslängd och slits inte ut lika fort som billiga bildäck. De har dessutom lägre rullmotstånd, högre lastkapacitet och är ett miljövänligare val i längden då du inte behöver byta däck lika ofta. Däck som Nokian Tyres Hakka Green 3 är ett utmärkt val för dig som kör elbil. Med ett mycket lågt rullmotstånd och utmärkt våtgrepp är detta en däckmodell som är väl värd priset.

Välj däck med lågt rullmotstånd

Vare sig du kör elbil för att skona miljön från avgaser eller för att det är mer ekonomiskt med el än bensin är det alltid ett smart val att köpa däck med lågt rullmotstånd. Lägre rullmotstånd innebär att bilen drar mindre energi när du kör vilket i sin tur betyder att din bil drar mindre el och behöver laddas mer sällan – du kan helt enkelt köra längre per laddning.

När du väljer bildäck är det ofta de dyrare modellerna som har lägst rullmotstånd vilket gör dessa däck till ett bättre val ekonomiskt om man tänker långsiktigt. Bildäck i högre prisklasser håller dessutom längre och du behöver därför inte köpa nya däck lika ofta om du köper premiumdäck. Nokian Tyres Hakka Blue 3 är ett sommardäck av premiummodell som passar elbilar och hybrider och erbjuder utmärkta köregenskaper.

Köp däck till elbil med rätt belastningsindex

Att köpa däck till elbil kan vara komplicerat om du inte vet vad som är viktigt att hålla koll på. Något som är väldigt avgörande när du väljer däck till elbilar och hybrider är att kontrollera däckets belastningsindex. Eftersom elbilar och hybrider väger mer än vanliga personbilar behöver däck till denna typ av bilar klara av högre belastning än vanliga bildäck, ungefär som med SUV-däck. Däck med märkningen XL är speciellt framtagna för just högre belastning och passar därför bra för elbilar och SUVar.

Hitta rätt däck till din elbil hos Vianor

Behöver du hjälp med att välja rätt däck till din elbil? Undrar du över vilka däck som är bäst för just din bilmodell och körstil? Hos din närmaste Vianor verkstad kan du både få professionell hjälp med att välja rätt däck till din bil samt få goda råd om hur du kan justera din körstil för att däcken ska hålla längre. Våra erfarna däckmontörer är experter på både däck och allt annat som rör bilen och kan därför vägleda dig genom valet av bildäck till din elbil. 

Har du gamla däck som behöver kasseras tar vi självklart även hand om återvinningen av dessa helt kostnadsfritt. Välkommen till Vianor – din däckexpert.