Så väljer du vinterdäck till tjänstebilar

I varierande vinterförhållanden är det viktigt att tjänstebilarna kan rulla säkert oavsett väder. Bra vinterdäck ger säkra och komfortabla köregenskaper på alla vinterväglag. Vid valet av nya vinterdäck är det därför viktigt att välja däck som passar för de körförhållanden där bilarna körs som mest. Däckvalet kan även påverka företagets kostnader.

Den viktigaste säkerhetsegenskapen på vinterdäck har alltid handlat om hur däcken presterar på is. På milda vinterdagar ska däcken även ge goda köregenskaper på barmark och på våt asfalt. På barmark är även lågt däckljud en viktig sak för många bilförare.  

– I krävande vinterförhållanden är däck av hög kvalitet en viktig säkerhetsfaktor. Isiga vägkorsningar eller filbyte på en motorväg kan vara utmanande. Vintrarna har blivit mildare men mindre snö betyder inte att vägarna skulle vara mindre hala. Bilisterna ska klara isiga vägar på morgnarna och den bedrägliga svarta isen när vatten och slask fryser på under natten, säger Sofie Tuvinger, Sales Manager B2B i Sverige. 

Dubbat eller odubbat? 

Det är bra att kartlägga i vilka förhållanden bilarna körs som mest innan man bestämmer sig för dubbade eller dubbfria vinterdäck. Körs de mycket på isiga vägar är dubbdäck det säkraste valet. Dubbdäck passar utmärkt för kustområdena där vägarna ofta är isiga på vintern. Speciellt om bilen inte har moderna tekniska lösningar som underlättar körningen på vintern är dubbdäck som ger kortare bromssträcka på isiga underlag ett bra val. Dubbfria vinterdäck är bra på snötäckta vägar och kör man mest i jämna snöiga vinterförhållanden med en nyare bil är dubbfria vinterdäck att rekommendera.  

Komfortabel vinterkörning med däck av hög kvalitet 

Vintrar med lite snö blir allt vanligare vilket gör att lågt däckljud är en viktig egenskap. Speciellt elbilsförare uppskattar när bilen rullar tyst. Vanligtvis har premiumdäck lägre däckljud än billiga däck med sämre kvalitet. Premiumdäck är därför ett bra val om man vill ha vinterdäck med lågt däckljud. 

– Dubbfria vinterdäck av hög kvalitet har länge varit ett populärt val för dem som vill ha ett lågt däckljud i kupén. Men numera finns det även dubbdäck som har ett lågt däckljud, berättar Sofie Tuvinger.  

EU:s däckmärkning gör det enklare att välja däck 

EU:s däckmärkning är uppdaterad och uppfyller bättre nordiska konsumenters behov. Däckmärkningen innehåller nu också information om däckets is- och snögrepp samt en OCR-kod som leder konsumenten till en omfattande europeisk databank om däck. Däckmärkningen informerar om däckets bränsleeffektivitet och externt ljudnivå. Isgreppsmärkningen hjälper till att välja vinterdäck som är säkra på nordiska vinterväglag.  

Däckvalet påverkar även kostnaderna för företagets fordonspark. Vinterdäck av hög kvalitet är ett hållbart val både när det gäller livslängden och miljön. Däck med lågt rullmotstånd sparar bränsle, ökar elbilens räckvidd och minskar skadliga utsläpp.  

Läs mer om vårt vinterdäckssortiment för företag. Våra däckverkstäder kan hjälpa ert företag att byta till vinterhjul och våra däckexperter hjälper gärna till att hitta optimala vinterdäck för fordonsparken.  

 

Artiklar
30.01.2024

Minska vinterolycksriskerna vid yrkeskörning

Läs mer
Artiklar
30.11.2023

Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Läs mer
Regummiering av däck
Artiklar
31.10.2023

Regummerade däck ett kostnadseffektivt och hållbart val

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.