Hur man avläser bultmönster

I vårt exempel “5/112” anger siffran 5 hur många bultar som används och 112 är cirkeldiametern. Du behöver ha koll på dessa siffror om du ska köpa nya fälgar eller hjul till din bil. Hjul kan monteras med fyra till 8 bultar beroende på modell och typ av fordon.

Tänk på att kontrollera måttet

När du köper eller monterar fälgar på din bil ska du först kontrollera att fälgarna har samma bultcirkelmått som din bil. Detta är otroligt viktigt då även en skillnad på 1 millimeter kan leda till vibrationer och spänningar i bultarna vilket kan skada din bil och fälgen. En del fälgar har flera bultcirklar och passar därför fler bilar..

Hur man mäter bultmönster/bultcirkel

Du kan själv mäta bultcirkeln på dina hjul med hjälp av ett skjutmått och de verktyg som krävs för montering av hjul. Börja med att ta av hjulet från bilen. Du mäter sedan avståndet mellan den innersta delen av två bulthål. Mätningen görs på olika sätt beroende på om hjulet har jämnt eller ojämnt antal bulthål.

Bultcirkel med 4 bultar

Med 4 bultar har du ett jämnt antal bultar och kan mäta bultcirkel genom att kontrollera avståndet mellan bultarna, mätt över navet, mitten av hjulet. Mät från ena bulthålets yttersta kant till det andra bulthålets innersta kant. 

Bultcirkel med 5 bultar

Med 5 bultar har du ett ojämnt antal bulthål som inte sitter mittemot varandra. Du kan därför inte mäta tvärs över navhålet som fallet är med hjul som har 4 bulthål. I dessa fall mäter man istället från ytterkanten av ett av hålen till mittpunkten av ett av hålen som sitter längst bort från det första hålet. Om du ser hjulet som en klocka kan du till exempel mäta mellan hålet vid klockan tolv och hålet vid klockan fem. 

Bultcirkel med 6 eller 8 bultar

Hjul med 6 eller 8 bultar har jämnt antal bulthål och mäts därför på samma sätt som hjul med 4 bultar. Mät tvärs över navet mellan den innersta delen av ena hålet till den yttersta delen av det andra hålet.

Andra viktiga mått på fälgar

När du köper nya fälgar finns det flera mått som du behöver ha koll på för att kontrollera om fälgen passar din bil. Förutom bultmönster är även fälgens inpressningsdjup, även kallad ET, och fälgens centrumhål eller navmått viktiga. Om ET måttet inte är korrekt kan fälgen stöta in i bromsoket eller skärmkanten vilket kan leda till att din bil skadas.

Vianor – din bil- och däckexpert

För att undvika problem som kan uppstå av att använda fälgar med fel mått kan du alltid vända dig till en expert. Hos Vianor kan vi allt om bilar, däck och fälgar. Om du köper dina hjul och däck hos oss kan du vara säker på att de passar perfekt på din bil. Vi kan montera dina däck på nya fälgar och montera hjulen på bilen på ett fackmannamässigt sätt. 

Vi sköter arbetet medan du väntar i vår bekväma kundmottagning, där vi bjuder på kaffe. När arbetet är slutfört kan du köra hem tryggt med vetskapen att dina hjul och däck har rätt mått, är monterade på rätt sätt och att du har rätt lufttryck i däcken. Du kan även komma in för en kostnadsfri efterdragning efter 10 mils körning.

Hos oss kan du köpa fälgar, vinterdäck och sommardäck från några av marknadens ledande däcktillverkare. Vi har även ett brett serviceutbud som inkluderar bland annat bromsbyte, hjulinställning och konditionstest av bilbatteri.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags för nya däck? Kolla in vårat däckutbud här! 

Sök däck