Mönstret på sommardäck är utformat för att transportera bort vatten från däckens mittdel ut till spåren på däckets sidor. På så sätt motverkar mönstret i sommardäck vattenplaning och förebygger eventuella olyckor när du kör i regn. Men för att denna process ska fungera måste mönsterdjupet vara tillräckligt stort. Här kan du läsa om vad lagen säger om mönsterdjup på dina sommardäck.

Vad säger lagen om mönsterdjup på sommardäck?

Minsta mönsterdjup dina sommardäck måste ha enligt lag är 1,6 mm. Detta djup mäts i däckets huvudmönster i mitten av däcket. Du måste alltså ha minst 1,6 mm i mönsterdjup för att det ens ska vara lagligt att köra med dina däck. Det rekommenderas dock att du har minst 3 mm i däckdjup för att dina däck ska ha så bra grepp som möjligt och du ska kunna köra säkert på alla väglag.

Är ditt mönsterdjup mindre än 3 mm är däcken förmodligen utslitna och detta påverkar hur bra grepp bilen har när du kör, särskilt på våta vägar. Beroende på hur ofta du kör och vilken körstil du har brukar däckdjup slitas ut till den grad att du behöver nya sommardäck efter 4-5 år. Det är däremot viktigt att mäta däckets mönsterdjup regelbundet, för att vara säker på att du har däck som har minsta lagliga mönsterdjup, men även för att du ska kunna köra säkert.

Bra att veta: Vinterdäck behöver ett djupare mönster för att kunna ha bättre grepp på vinterväglag och måste enligt lag ha minst 3 mm i mönsterdjup.

Hur mäter jag mönsterdjupet?

Det är ditt eget ansvar att se till dina däck har minst 1,6 mm i mönsterdjup. Det är därför smart att mäta mönsterdjupet på dina sommardäck med jämna mellanrum. Du bör mäta ungefär en gång i månaden. Att mäta regelbundet är ännu viktigare efter att du kört med samma däck i ett par år. För att du ska kunna köra säkert på våta väglag bör mönsterdjupet på personbilars däck vara 3 mm.

Hur mäter man mönsterdjup? 

Du kan mäta vilket mönsterdjup dina sommardäck har med en vanlig tumstock eller genom att köpa en mönsterdjupsmätare. Mönsterdjupsmätare är designade specifikt för att mäta just däckdjup och ger dig en mer exakt mätning än manuell mätning med tumstock.. Du ska alltid mäta djupet i huvudmönstret på dina däck. 

Om du är osäker på hur du ska mäta mönsterdjup eller om du misstänker att dina däck är för slitna kan du komma in till en Vianor verkstad och få hjälp av experter. Statuskontroll av mönsterdjup och slitagebild på dina däck ingår alltid när du byter däck hos oss, men du kan komma in för en kontroll av din bil och dina däck när du vill.

Slitage påverkar mönsterdjupet

När du köper helt nya däck har de precis det mönsterdjup som när däcken lämnade fabriken, men allteftersom du kör din bil så slits dina däck ut. Ju äldre dina sommardäck är desto mindre är förmodligen mönsterdjupet på däcken. Hur fort däck slits ut påverkas både av din körstil, väglaget du kör på och framförallt vilken typ av däck du har.

Att välja kvalitetsdäck som kostar lite mer är en smart investering som låter dig köra med säkra mönsterdjup längre. Att investera i premiumdäck kan även hjälpa dig spara dig pengar i längden. Eftersom däck av högre kvalitet inte slits ut lika fort behöver du inte byta ut dina däck lika ofta som med billigare modeller.

Vianor mäter alltid mönsterdjup på dina däck vid däckbyte

Hos Vianor har vi specialiserat oss på däck och däckservice. Här hjälper vi våra kunder med nästan allt som har med bilen att göra. Vi erbjuder däckhotell för sommardäck och vinterdäck samt erbjuder snabba och prisvärda däckbyten som du kan boka tid för online. 

När du byter däck hos oss är din säkerhet det som är viktigast och därför ingår alltid mätning av mönsterdjup vid däckbyte hos Vianor. Vi kontrollerar även lufttrycket i dina däck och justerar detta vid behov. Vid däckbyte ingår även kostnadsfri efterdragning efter ca 10 mil.

Våra mekaniker är professionella och erfarna nog att ge dig expertråd om dina sommardäck och säger till när du bör tänka på att köpa nya däck. Du kan snabbt boka en tid hos din lokala Vianor verkstad via vår hemsida. Medan du väntar på däckbytet bjuder vi alltid på kaffe, bra läsning och gratis Wi-Fi.

Dags för nya däck?

Dags för nya sommardäck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck