« Tillbaka till artiklar
« Tillbaka till artiklar

Få din vindruta att hålla längre

Vindruteslitage och påverkan av skador är särskilt märkbara under soliga dagar när det är damm i luften och solen skiner relativt lågt. Under vintern har vindrutor ofta snö, salt, lera eller frost, vilket i sig minskar sikten.

Vindruteslitage och påverkan av skador är särskilt märkbara under soliga dagar när det är damm i luften och solen skiner relativt lågt. Under vintern har vindrutor ofta snö, salt, lera eller frost, vilket i sig minskar sikten. Den svagt lysande solen orsakar bländning och reflektioner, särskilt på en repad vindruta. 

– Enligt undersökningar av Traficom och observationer gjorda av Vianor, är endast ungefär hälften av svenska bilvindrutor i gott skick. Stenskott, i synnerhet, är vanliga, säger Pekka Alanko, på Vianor. 

Du kan förlänga livslängden på din vindruta genom att hålla den ren och byta ut dina torkarblad i tid. Att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd minskar också risken för stenskott och sprickor. 

Stenskott som är mindre än en tiokrona kan vanligtvis repareras 

Att ha ett stenskott i vindrutan betyder inte automatiskt att vindrutan behöver bytas. Om ett stenskott är ungefär lika stort som en tiokrona kan det oftast fortfarande repareras, förutsatt att det inte sitter precis vid kanten av vindrutan. 

– När ett stenskott uppstår ska det täckas direkt, till exempel med tejp, och repareras omedelbart. Reparationen tar ungefär en halvtimme, och du kan fortsätta resan direkt efter reparationen, säger Alanko. 

Om din bil har en vindruteförsäkring finns det vanligtvis ingen självrisk för reparationen. Vissa verkstäder tar hand om ärenden med försäkringsbolaget så att kunderna inte behöver göra en skadeanmälan själva. 

En spricka i vindrutan kan leda till att fordonet inte godkänns i besiktningen 

En spricka eller ett stort stenskott i ditt blickfält är en säkerhetsrisk. Vid en fordonsbesiktning resulterar detta i ett reparationskrav och en spricka i förarens blickfält kan leda till att fordonet inte går igenom besiktningen. I allmänhet repareras inte sprickor; vindrutan måste bytas ut. 

Även om ett stenskott eller en spricka i vindrutan inte är direkt i förarens blickfält är det alltid en bra idé att fixa det. Vindrutan är en del av bilens strukturella integritet och skador på vindrutan försvagar den.  

Vindrutor har ofta systemsensorer, såsom kameror, installerade, vars syfte är att hjälpa föraren. Repor, stenskott och sprickor kan påverka funktionen hos dessa sensorer. Om sådana sensorer är installerade i vindrutan måste systemet kalibreras när vindrutan har bytts ut. 

Slitna torkarblad minskar sikten och kan repa vindrutan 

Slitna torkarblad gör ett dåligt jobb med att rensa vindrutan och lämnar ränder, vilket kan minska sikten avsevärt, särskilt när det är mörkt. Dessutom kan torkarblad i dåligt skick repa vindrutan. 

– När du byter vindruta är det bra att samtidigt kontrollera torkarbladens skick för att säkerställa att slitna blad inte skadar den nya vindrutan. Var också uppmärksam på vindrutans insida. Rengör rutans insida med lämpliga tvättmedel regelbundet för att bibehålla god sikt, påminner Alanko. 

Det finns två typer av torkarblad: Inramade och ramlösa. Inramade torkarblad har en metallram som bladet fäster i, medan ramlösa blad är helt tillverkade av gummi på utsidan. Framför allt på vintern är ramlösa torkarblad vanligare och bättre att använda eftersom de inte fryser lika lätt som blad med metallram. 

– Torkarbladen bör bytas ut när de inte längre gör ett bra jobb med att rengöra vindrutan. Bladslitage beror på användningen samt faktorer som exponering för solljus, vägsalt och damm. Ibland håller bladen länge, och andra gånger kan de slitas ut relativt snabbt, förtydligar Alanko. 

Vindrutespolarvätskor säljs både som outspädda koncentrat och som blandningar klara för användning. Särskilt under vintern är det en bra idé att kontrollera vätskans frysmotstånd innan du fyller på vindrutespolaren.  

Är det dags för ett vindrutebyte eller reparation?

Ta med din bil till Vianor så bedömer våra proffs om det lönar sig att reparera eller byta ut den skadade vindrutan. Vi använder endast godkända vindrutor och rätt lim och material. Du hittar din närmaste Vianor-verkstad här.