Se till att dina medarbetare är trygga på vägen - kom ihåg bromsservice och bra däck

Bromsar i bra skick är viktigt för säkerheten. Om du eller dina medarbetare kör bil regelbundet i tjänsten är det viktigt att satsa på säkerheten. Både bilens däck och bromsar ska vara i bra skick för att bilen ska stanna fortast möjligt. Däck som passar för körförhållanden förkortar bromssträckan och kan i bästa fall hindra en olycka. Bromssystemet bör servas regelbundet och som förare kan du även själv påverka bromsarnas skick. Bromsar som fungerar optimalt minskar även bilens bränsleförbrukning.

Slitna däck ökar bromssträckan 

Bilens däck har en stor betydelse för bromssträckan. Enligt lagen ska vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter och sommardäck 1,6 millimeter. När däcken slits försämras deras grepp och även bromssträckan blir längre. Även däcktypen påverkar bromssträckan. När bilen har rätt typ av däck för körförhållanden och årstiden blir bromssträckan kortare.  

”Däck av hög kvalitet ger kortare  

bromssträcka än billiga däck” 

– Generellt ger däck av hög kvalitet kortare bromssträcka än billiga däck med sämre kvalitet. Premiumdäck har gummiblandningar av hög kvalitet vilket garanterar att däcken fungerar optimalt i alla förhållanden och i varierande temperaturer. Även på våta vägar har premiumdäck klart bättre grepp än billiga däck, säger Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.  

Bromsservice och regelbunden användning av bromsarna viktigt 

Men inte ens bra däck är till någon hjälp om inte bilens bromsar fungerar optimalt. Bromssystemet kontrolleras på bilbesiktningen men det sker inte tillräckligt ofta. Därför är det viktigt att serva bilen regelbundet. I bilens originalservice ingår även kontroll och service av bromsarna.  

– Det viktigaste är att du använder bromsarna regelbundet. Det är vanligt att motorbromsa när man närmar sig rödljus vilket gör att speciellt bakbromsarna kan börja kärva i brist på användning. Även bränsleförbrukningen ökar när bromsklossarna ligger på bromsskivorna. Därför är det bra att bromsa rejält regelbundet när det är möjligt utan att äventyra trafiksäkerheten, rekommenderar Magnus Fritz.  

Även regelbundet byte av bromsvätska håller bromsarna i bra skick. Byte av bromsvätska bör göras vartannat år. Bromsvätskan suger i sig fukt och när fuktigheten ökar så minskar bromsvätskans kokpunkt och bromssystemet börjar oxideras.  

– Det är viktigt att kontrollera vilken typ av bromsvätska din bil ska ha. Man ska aldrig blanda olika typer av bromsvätskor, det kan leda till att vätskorna grötar ihop vilket kan orsaka skador på bromssystemet. Om du måste fylla på bromsvätska är det viktigt att kontrollera vilken typ av bromsvätska din bil ska ha. Det brukar stå i bilens instruktionsbok, säger Magnus Fritz. 

Koncentrera på ditt jobb, vi tar hand om resten 

Vi tar hand om reparationer och service på ditt företags bilpark för att dina medarbetare kan köra säkert och komfortabelt. Våra service- och reparationstjänster garanterar att din vagnpark fungerar utan problem och kan arbeta produktivt. Du kan då koncentrera dig i ditt arbete utan bekymmer. Vårt omfattande nät av verkstäder gör att det är enkelt att hitta till oss. Kontakta oss och begär en offert. Vi skräddarsyr dig en helhet av tjänster som passar för dina behov.  

Artiklar
30.11.2023

Ekonomisk elbilskörning sparar pengar för företaget

Läs mer
Regummiering av däck
Artiklar
31.10.2023

Regummerade däck ett kostnadseffektivt och hållbart val

Läs mer
Artiklar
06.10.2023

Så väljer du vinterdäck till tjänstebilar

Läs mer

Hur kan vi hjälpa dig?

Tillsammans hittar vi en lösning för just ditt företags behov.