Fel lufttryck påverkar köregenskaperna och kan orsaka farliga situationer 

Ofta rekommenderar bilens instruktionsbok två olika däcktryck, för normal respektive full last. För lågt eller högt däcktryck försämrar bilens manövrerbarhet och köregenskaper. Däckens grepp försämras och bromssträckan blir längre vilket resulterar i att risken för olyckor ökar. 

Är lufttrycket för lågt ökar bränsleförbrukning då det blir större friktion mellan däcket och vägbanan. Ett felaktigt lufttryck kan också resultera i skador på både däck och fälgar. Säkerställ därför att du har rätt lufttryck så får du en säkrare resa samtidigt som du får ut optimala egenskaper från däckets prestanda. 

Temperaturens inverkan på lufttrycket 

Temperaturen har en påtaglig inverkan på lufttrycket. Om trycket kontrolleras inomhus blir lufttrycket för lågt i lägre utomhustemperater. För sommardäck rekommenderar vi lufttrycket som biltillverkaren rekommenderar, och för vinterdäck 0,2 bar mer än det rekommenderade sommarlufttrycket. 

För att få en tillförlitligt resultat av lufttrycket ska det mätas på kalla däck. Trycket bör därför inte kontrolleras omedelbart efter en längre körning eller när däcken har varit i solen eller utsatts för hög temperatur på annat sätt. 

Checklista för lufttryck 

  1. Biltillverkarens uppgifter om rätt lufttryck finns i instruktionsboken eller på en dekal vid bildörren eller på insidan av bränslelocket.
  2. Temperaturen påverkar lufttrycket: Vid kallt väder ska trycket vara högre än vid varmt väder.
  3. Justera aldrig lufttrycket direkt efter körning. Däck blir alltid varma vid körning.
  4.  Kom ihåg att regelbundet kontrollera reservdäckets lufttryck.

 

Hitta verkstad

Hitta närmaste verkstad

Vill du ha hjälp att kontrollera lufttrycket? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad så hjälper vi dig!

Hitta närmaste verkstad