Kärnfrågan vid valet av vinterdäck är: dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? Det lönar sig att tänka efter en liten stund och ställa några kontrollfrågor: hur mycket kör jag, på vilken typ av vägar, vilken typ av bilförare är jag, hur erfaren är jag när det gäller vinterkörning, kan jag ibland använda allmänna kommunikationer, eller måste jag nästan alltid köra med egen bil, har min bil utrustning som ökar säkerheten (antisladdsystem, ABS-bromsar)?

Oavsett vilken typ av däck du väljer så är det viktigt att komma ihåg att vinterkörning kräver skicklighet. Kör lugnt och med god framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans. Följer du dessa råd så kan du köra mer säkert och komfortabelt på vintern.

Tänk efter vad du behöver och välj sedan mellan dubb- och dubbfria däck. Båda alternativen är hållbara och har utmärkta köregenskaper. Ta reda på däckens olika egenskaper så att du säkert kan fatta rätt beslut.

Snöiga eller isiga vägar?

Om du kör mer på isiga än på snöiga vägar skall du välja dubbdäck. Dubbdäcken är det bästa valet, speciellt i landets sydvästra och mellersta delar där vägarna ofta är mer isiga än snöiga på vintern. Dubbfria däcken passar bättre på snöiga vägar eller på hårt packad snö.

Tyst däck

Om det är viktigt för dig att däcket är tyst skall du välja ett dubbfria däck som ofta upplevs tystare än sommardäck på snöfria vägar.

Hösthalka

På hösten kan du byta till dubbfria däck tidigare än du byter till dubbdäck. Byter du till dubbfria däck tidigt behöver du inte vara lika rädd för de kraftiga växlingarna i väglaget på hösten. Dubbfria däcken ger större körsäkerhet också på våren då temperaturerna växlar överraskande snabbt.

Dubbfria däck året om?

Dubbfria vinterdäck är utvecklade och optimerade främst för vinterbruk. Ett dubbfritt däck slits ofta ojämnt när temperaturen stiger och slits dessutom mycket snabbt. Egenskaperna på sommarväglag är inte alls i nivå med ett sommardäck. Därför rekommenderar vi att dubbfria däck inte används året om. Sommardäck är det lönsammaste och säkraste alternativet på sommaren.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck