Dubbdäck eller dubbfria däck?

Tänk efter vad du behöver och välj sedan mellan dubb- och dubbfria däck. Båda alternativen är hållbara och har utmärkta köregenskaper. Ta reda på däckens olika egenskaper så att du säkert kan fatta rätt beslut.

Snöiga eller isiga vägar?

Om du kör mer på isiga än på snöiga vägar skall du välja dubbdäck. Dubbdäcken är det bästa valet, speciellt i landets sydvästra och mellersta delar där vägarna ofta är mer isiga än snöiga på vintern. Dubbfria däcken passar bättre på snöiga vägar eller på hårt packad snö.

Tyst däck

Om det är viktigt för dig att däcket är tyst skall du välja ett dubbfria däck som ofta upplevs tystare än sommardäck på snöfria vägar.

Hösthalka

På hösten kan du byta till dubbfria däck tidigare än du byter till dubbdäck. Byter du till dubbfria däck tidigt behöver du inte vara lika rädd för de kraftiga växlingarna i väglaget på hösten. Dubbfria däcken ger större körsäkerhet också på våren då temperaturerna växlar överraskande snabbt.

Dubbfria däck året om?

Dubbfria däcket är konstruerat och avsett främst för vinterbruk. Ett dubbfria däck slits ofta ojämnt när temperaturen stiger och slits dessutom mycket snabbt. Egenskaperna på sommarvägläg är inte alls i nivå med ett sommardäck. Därför rekommenderar vi att dubbfria däck inte används året om. Sommardäck är det lönsammaste och säkraste alternativet på sommaren.