Inkörningsperiod när du kör med nya däck

När du köper en ny bil eller helt nya däck från fabrik behöver du vara medveten om inkörningsperioden som krävs innan däcken når optimal prestanda. Det finns flera anledningar till att nya däck inte presterar så bra som de ska innan de körts in. 

Under tillverkningen av däck används ett smörjmedel som hjälper gummit att lossna från däck-formen. Detta dryga ämne sitter kvar på däckets slitbana tills det med tiden slipas bort under körning. Detta gör av naturliga skäl att gummit har lägre friktion mot vägbanan tills smörjmedlet har slipats bort helt.

Man tillför även antioxidanter i däckets gummi under tillverkningsprocessen för att förebygga skador och slitage på grund av variationer i temperatur och syrehalt i luften. Dessa ämnen gör också att däcket har lägre friktion och du kan i många fall känna att gummit känns halt på nya däck.

Helt nya däck har även väldigt stort mönsterdjup. Slitbanan är trög, jämn, djup vilket kan leda till att bilen känns trög och svårmanövrerad tills däcken körts in ordentligt. Detta kan leda till något som är känt som ”squirming”.

Vad är ”squirming”?

När man pratar om ”squirming” menar man de små oönskade rörelserna man känner av när man kör med helt nya däck. Dessa rörelser beror på den höga flexibiliteten i gummit mellan slitbanan och resten av däcket. Dessa rörelser är extra tydliga och vanligare hos vinterdäck som har djupare däckmönster än sommardäck. Squirming är något som försvinner allteftersom däcken körs in och når optimal prestanda och väggrepp.

Hur man ska köra in nya däck

För att köra in nya däck på bästa sätt kan du justera din körstil något under de första 80 milen. Försök att köra “mjukt”, alltså långsamma och jämna accelerationer, inbromsningar och utan plötsliga kurvor. Efter de första 80 milen bör däcken ha nått optimal prestanda och har sedan bästa möjliga väggrepp och bromsförmåga. Du kan säkerställa att du kör in däcken så bra som möjligt genom att:

  • Köra på torra vägar
  • Hålla dig till lagom hastighet
  • Undvika plötsliga accelerationer
  • Undvika kraftiga inbromsningar

När du kör med helt nya däck är det extra viktigt att hålla avstånd till bilen framför dig då bromssträckan på däck som inte körts in ordentligt är längre. Smörjmedlet på gummit kan även leda till att bilen sladdar och glider åt sidan om du accelererar eller bromsar väldigt kraftigt. Därför är det extra viktigt att köra försiktigt tills du kört in däcken.

Nödvändigt att köra in nya däck – även om det är samma modell som tidigare

När du byter från dina gamla däck till helt nya däck kanske du köper samma eller liknande däckmodell som du har kört med i flera år. Detta kan skapa en falsk trygghet som gör att du försöker köra med de nya däcken på samma sätt som dina gamla. Det är dock stor skillnad i köregenskaperna mellan dina gamla och nya däck, fram tills att du har kört in däcken ordentligt.

Detta beror på att dina gamla däck förmodligen hade ett mycket mindre mönsterdjup än dina nya däck. Mindre mönsterdjup betyder att bilen reagerar snabbare och är mer responsiv i manövreringen. Det är detta som gör att nya däck känns tröga eller att styrningen inte känns lika exakt. Detta försvinner när du har kört in dina nya däck. När du väl har kört in dina nya däck är det även viktigt att du regelbundet kontrollerar däckens lufttryck, mönsterdjup och skick. Gör alltid en noggrann kontroll av alla 4 däck samt eventuellt reservdäck om du ska åka på en längre bilresa.

Vianor – din bil- och däckexpert

När det är dags att ersätta dina gamla däck med helt nya är det alltid bra att vända sig till en däckexpert. Hos Vianor hittar du ett brett sortiment av bildäck från marknadsledande däcktillverkare. Vi har däck för personbilar, SUVar, skåpbilar och även ett utbud av MC- och mopeddäck. Vi kan hjälpa dig att välja rätt däck med hjälp av vår smarta sökfunktion här på hemsidan. Föredrar du mer personlig hjälp eller har frågor? Vänd dig till din närmsta Vianor-verkstad och prata med en av våra erfarna och kunniga experter.

Köper du dina däck hos oss kan du lägga till vår däckservice vid köp av nya däck som inkluderar allt från montering av däck på fälg till efterdragning efter 10 mils körning. Du får även råd om hur du bäst kör in dina nya däck för att de ska nå optimal prestanda. Välkommen in till din lokala Vianor verkstad och prata med våra däckexperter redan idag

Dags för nya däck?

Dags för nya däck? Kolla in vårat däckutbud här! 

Sök däck