Dina fördelar

 • Har din bils AC börjat fungera med sämre effekt eller slutat fungera helt? Ett AC-system behöver service för att fungera optimalt.
 • En fullt fungerande AC ökar komforten i bilen.
 • Med regelbunden service bibehåller AC-systemet sin kapacitet och fungerar som den ska året runt.
 • Varje år förlorar AC-systemet ca 10% av sitt köldmedium. När köldmediumet minskar körs kompressorn mer regelbundet vilket påverkar livslängden på kompressorn.
 • AC-service ingår inte i vanlig fordonsspecifik milservice/originalservice eller basservice och måste bokas separat.

Ingår i service

 • Tömning av gammal olja och köldmedium.
 • Vakuumsugning av olja, köldmedium och spårmedel.
 • Funktions- och läckagekontroll.
 • Köldmedium, olja och spårmedel ingår i priset.

Tilläggstjänster

 • Reparation och reservdelar.

AC-gas R134A & R1234YF

År 2011 började EU-direktivet 2006/40/EC att gälla. Direktivet innebär att alla nyutvecklade bilar och minibussar som används inom EU, och som är utrustade med AC, måste använda ett köldmedium som har ett GWP-tal (global warming potential) på 150 eller lägre. Det äldre köldmediet R134A uppfyller inte detta kravet och har därmed ersatts av köldmediet R1234YF.

För att veta vilka bilar som ska använda den nya gasen kan man beskriva övergången till den nya gasen enligt följande:

 • R134A - Årsmodell 2016 eller äldre.
 • R1234YF - Årsmodell 2017 eller nyare.

Det förekommer dock undantag där inte ovanstående fördelning stämmer så om du är osäker på vilken gas din bil behöver så kan du titta på typskylten som finns placerad på insidan motorrummet eller under motorhuven på din bil enligt exemplet nedan.

Vilken AC-gas ska användas till min bil?

Från 1795 kr

Boka tid för AC-service!

AC-service

När bilens AC inte fungerar som den ska behöver du få hjälp av en certifierad Vianor bilverkstad för att kontrollera om ACn bara behöver påfyllning av köldmedium eller om den är trasig och behöver repareras. När ACn fungerar optimalt är körningen sval och bekväm. Att ha rätt temperatur och luftfuktighet i bilen handlar även om säkerhet. Om det är för varmt i bilen kan det vara svårt att koncentrera sig på det som är viktigt – körningen. Precis som resten av bilen ska luftkonditioneringen genomgå service regelbundet för optimal prestanda.

Bilens AC är viktig även på vintern

Många tänker inte på att bilens AC behöver fungera optimalt året runt och inte bara på sommaren. Fuktig luft avlägsnas och ersätts av torr och varm luft på vindrutan på vintern för att frosta av vindrutan. Om din bil har en elektronisk klimatanläggning måste bilens AC fungera för att hela klimatanläggningen ska fungera.

Kan Vianor även laga min AC?

Ja, det kan vi! Vi på Vianor kan i princip allt om bilar, inte bara däck. Vi är certifierade och har kompetensen och verktygen för att utföra AC-service på din bil, oavsett bilens ålder, modell eller tillverkare. Om din AC är trasig kan vi identifiera felet och reparera skadan så att du kan köra med en behaglig lufttemperatur i bilen igen. Endast en certifierad mekaniker med rätt utbildning får utföra AC-service på bilar.

Hur identifierar jag en trasig AC?

Du kommer att märka om ACn i din bil inte fungerar. Om ingen kall luft kommer från din AC och luften i bilen är kvav och fuktig behöver din AC förmodligen service eller reparation. Den dåliga lukten och fukten i bilen betyder att luften inte cirkulerar ordentligt. En trasig AC kan också försämra motorns prestanda och leda till att bilen drar mer bensin. Det är bättre ekonomiskt att betala en liten summa för AC-service varje år än att stå med en AC som gått sönder p.g.a. brist på service. Det kostar mycket mer att reparera en trasig AC än vad det kostar att komma in på AC-service hos din närmsta Vianor verkstad.

Vem kan fixa min AC till ett bra pris? 

Köldmediet som används i alla senare bilmodeller (som registrerats 2017 eller senare) är R1234YF. Det är bäst att förlita sig på ett proffs när det gäller säker och hållbar hantering av köldmedier. Påfyllning av köldmedier i enheten är den viktigaste delen av AC-service. Allt detta kostar inte mycket hos Vianor, och de flesta biltillverkare rekommenderar att din AC kontrolleras varje år. 

Det är värt att notera att AC-service inte ingår i varje biltillverkares officiella lista och serviceschema. Våra proffs kontrollerar vilken typ av köldmedium som passar din bil vid AC-servicen. Men om du vill veta bilens köldmedietyp står den vanligtvis på en dekal som finns i bilens motorutrymme.

Boka AC-service hos Vianor idag

Om det är för varmt i din bil eller om luften i bilen känns kvav och fuktig är det förmodligen någonting fel med bilens AC. Om du bokar AC-service hos Vianor kan våra experter kontrollera din AC, identifiera vad felet är och åtgärda problemet. I AC-servicen ingår även byte av köldmedium och olja.


Om din AC har gått sönder och behöver repareras är även detta något du kan få hjälp med hos Vianor. Vi ser till att du kan köra hem med en behaglig lufttemperatur i bilen igen. Behöver du boka oljebyte eller kontrollera bilens batteri kan du självklart även boka detta hos din närmsta Vianor verkstad. Hos Vianor får du hjälp av riktiga proffs som kan allt om bilar och bildäck och får dessutom den bästa servicen till det bästa priset på marknaden. Alla Vianor verkstäder har även gratis kaffe och WiFi i kundmottagningen. Boka in din AC-service redan idag och se till att ACn fungerar optimalt.