Lär känna bilens belysning

Din bil har flera olika typer av belysning både fram och bak. Många märker när framljusen inte fungerar som de ska men det är lätt hänt att man glömmer bort ljusen som inte är på hela tiden. Om blinkers på baksidan eller bromsljusen inte fungerar som de ska kan detta leda till olyckor i trafiken. Det är därför viktigt att kontrollera all fordonsbelysning regelbundet.

Vanliga fordon har belysning i form av:

 • Helljus
 • Halvljus
 • Blinkers
 • Dimljus (dimstrålkastare)
 • Bakljus
 • Bromsljus
 • Backljus
 • Dimbakljus
 • Varselljus
 • Parkeringsljus
 • Skyltlykta vid registreringsskylten

En del fordon har även extraljus som används för att förstärka helljuset. Dessa finns i två varianter: kurvljus som lyser upp nära bilen för att hjälpa dig att se bättre längs kanterna och fjärrljus som lyser smalt och hjälper dig att se längre fram.

Hur man utför en ljuskontroll på bilen

Det är enkelt att se när ett av ljusen på bilen inte fungerar. Om du sätter på ljuset men lampan inte tänds är något fel på belysningen. Du kan själv göra en manuell kontroll av all belysning genom att starta motorn med handbromsen i, sätta på belysningen du vill testa och gå ut och kontrollera lamporna. Det är något lättare om du får hjälp av en annan person men en ljuskontroll är tillräckligt enkel för dig att göra det själv.

Eventuella fel som bilens belysning kan ha

Bilens belysning kan sluta fungera helt eller ha andra fel som bör åtgärdas. Detta kan vara att lampan blinkar eller har ett svagt ljus eller att kåpan som täcker lampan är trasig. Du kan få hjälp med både byta av lampor och kåpor hos din närmaste Vianor verkstad. 

Ett fel som är svårt att se med blotta ögat är dock fel ljusinställning. När ljusen inte är inställda på rätt sätt kan du blända andra förare och inte se lika bra när du kör i mörker, regn eller dimma. 

Kontrollera att du har rätt ljusinställning på din bil

Alla bilförare vet hur frustrerande – och även farligt – det kan vara att bli bländad av billjus som är riktade för högt upp. Men hur kontrollerar man att bilen har rätt ljusinställning för att undvika att blända andra förare?

Att kontrollera att bilen har rätt ljusinställning är inte särskilt svårt att göra själv. Du kan ofta hitta instruktioner för hur du gör detta i bilens manual men det går lika bra att använda metoden vi beskriver här nedan.

Du behöver ett par vanliga verktyg som de flesta har hemma: skruvmejsel, maskeringstejp, vattenpass, måttband och 10 meter plan mark framför mörk vägg eller garagedörr.

 1. Börja med att parkera bilen på plan mark, 50 cm från en vägg eller garagedörr, med halvljuset på.
 2. Kontrollera att bilen står plant med hjälp av vattenpasset. Ta eventuellt ut tunga saker ur bagageluckan och kontrollera däckens lufttryck om bilen inte står plant
 3. Om dina strålkastare har ett justeringshjul, ställ in detta i nolläget
 4. Kontrollera lutningsvärdet på strålkastare (oftast 1,0-1,2%)
 5. Notera ljusets högst punkt på väggen och dra ett streck 10 cm (12 om dina strålkastare har 1,2% i lutningsvärde) under detta
 6. Ställ bilen 10 m från väggen och kontrollera att ljusets högsta punkt nu är på samma nivå som strecket på väggen.
 7. Om ljuset är för långt ifrån strecket behöver du justera strålkastarna med justeringsskruvarna. Dessa kan justera ljuset både vertikalt och horisontellt. Om du är osäker på hur du ska göra detta korrekt kan du ta hjälp av en bilverkstad.
 8. Kör till en mörk väg och se om bilens nya ljusinställning ser bra ut.

Även om du har ställt in ljusen manuellt och är nöjd med resultatet kan det vara smart att be någon på en bilverkstad att dubbelkolla nästa gång du tar in bilen på service eller däckbyte.

Kontrollera ljusinställning själv eller låt experterna på Vianor hjälpa till

Genom att följa instruktionerna på den här sidan kan du kontrollera ljusinställning på din bil själv, men ibland kan det vara ett bättre val att låta en expert hjälpa till. Hos din närmsta Vianor verkstad jobbar flera professionella, erfarna och väldigt kunniga bilexperter som mer än gärna hjälper dig att kontrollera din bils olika funktioner.

Hos Vianor kan du boka allt från AC-service och oljebyte till hjulinställning och lyktglaspolering. Vill du ha en komplett kontroll av bilens skick kan du istället boka Vianor basservice som inkluderar byte av motorolja och oljefilter samt 29 andra kontrollpunkter med fokus på din bils säkerhet. Välkommen att boka en tid hos Vianor redan idag.

Väck liv i dina framlyktor

Väck liv i dina framlyktor

Förbättra din sikt genom att boka en lyktglaspolering hos Vianor.

Boka lyktglaspolering