Ett oanvänt däck behåller sina ursprungliga egenskaper i upp till fem år 

Gummiblandningen i däckets slitbana hårdnar med tiden, vilket förändrar däckets egenskaper. Den allmänna uppfattningen i däckbranschen är att däck som inte används och förvaras korrekt behåller sina ursprungliga tekniska egenskaper i upp till fem år. Därför kan däck tillverkade upp till fem år tidigare säljas som nya. Det är dock god affärssed att informera kunden om när däcken tillverkades om de är mer än tre år gamla. 

Däckets livslängd är slut efter som högst tio år 

Det är svårt att entydigt ange ett däcks livslängd, d.v.s. den maximala åldern från det att däcket togs i bruk, eftersom däckslitage och åldringen av däck påverkas av olika faktorer. Däckens skick och funktion påverkas inte bara av åldern, utan också påtagligt av körstil, förvaring, korrekt lufttryck, tillräckligt mönsterdjup och korrekt hjulinställning. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år. 

Den rekommenderade totala livslängden för däck är högst tio år från tillverkningsdatumet. I praktiken slits däck oftast ut mycket snabbare än den rekommenderade totala livslängden. Den totala livslängden kan nås om bilen körs lite. I det fallet bör säsongsförvaringen av däcken skötas med särskild omsorg. 

Åldersrekommendationerna från de största aktörerna i däckbranschen i Sverige följer de europeiska paraplyorganisationernas (STRO och ETRMA) riktlinjer.  

Tillverkningsdatumet anges på däckets sida 

Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 1620 vecka 16 2020. 

Åldring av personbilsdäck i korthet 

 • Däck säljs som nya: rekommendationen är upp till fem år 

  Däck som har tillverkats upp till fem år tidigare kan säljas som nya, eftersom de behåller sina ursprungliga egenskaper i upp till fem år om de förvaras korrekt. Det är god affärssed att informera kunden om när däcken tillverkades om de är mer än tre år gamla. 

 • Däckets livslängd: rekommendationen är upp till sex år 

  Däckets livslängd = däckets maximala ålder från att det tas i bruk. Det är svårt att ange en specifik maximal livslängd för däck i bruk eftersom slitaget och åldringen beror på olika faktorer. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år, men i allmänhet slits däck ut mycket snabbare. 

 • Däckets totala livslängd: rekommendationen är upp till tio år 

  Däckets totala livslängd = däckets tekniska ålder från tillverkningsdatumet, som anges på sidan av däcket med en fyrsiffrig kod (vvåå) som kallas DOT-märkning. Enligt internationell praxis är den rekommenderade totala livslängden för däck maximalt tio år. 

Mer information: 

 • STRO – The Scandinavian Tire & Rim Organization: www.stro.se 
 • ETRMA – European Tire and Rubber Manufacturers' Association: www.etrma.org 

Dags för nya däck?

Sök enkelt efter däck efter registreringsnummer, bilmodell eller däckdimension.

Sök däck