Hur avläser man däckprofil?

Du kan hitta däckprofilen på sidan av däcket där du även hittar andra däckmarkeringar som Belastningsindex och hastighetsklass. Däckprofil anges i procent av däckets bredd och är det andra talet som i däckmärkningen. Om däckmärkningen till exempel visar “205/55 R 16 94 V XL” innebär det att däckprofilen är 55 procent av 205 mm. Om märkningen är “195/65 R 16 94 V” är däckprofilen 65 procent av 195 mm.

Däckprofilen visar hur mycket gummi som sitter mellan fälgen och den del av däcket som är i kontakt med marken när du kör. Mer gummi i denna del av däcket innebär att däcket har hög däckprofil medan däck med kortare mått mellan dessa punkter har låg profil.

Däck med hög däckprofil

Däck med hög däckprofil har oftast ett tal över 50 i däckmärkningen. Detta innebär att däckprofilen är större än 50 procent av däckets bredd. Däck med hög profil är oftast vanligare än däck med låg profil.

Fördelar med hög däckprofil

Lägre kostnad: Eftersom däck med hög profil är vanligare kostar de också mindre än lågprofildäck.

Bekvämare körkomfort: Med en högre sidovägg kan däck med hög profil absorbera stötar och buller från vägen bättre än lågprofildäck. Detta innebär att körningen är bekvämare även på ojämnt väglag.

Bränsleeffektivitet: Fordon som använder högprofildäck drar oftast mindre bensin än fordon med lågprofildäck. Eftersom sektionsbredden är lägre i högprofilsdäck är friktionen mellan däck och körbana mindre, vilket har en positiv påverkan på fordonets bränsleeffektivitet.

Nackdelar med hög däckprofil

Körstabilitet: Bilens stabilitet är sämre i höga hastigheter när man har hög däckprofil. Den höga sidoväggen på däcket gör att däcket är mer flexibelt, som i sin tur leder till sämre körstabilitet när man kör i höga hastigheter.

Styrrespons : Hög däckprofil innebär också sämre styrrespons jämfört med lägre däck. Detta är särskilt märkbart om du svänger väldigt plötsligt.

Bromsförmåga: Eftersom däck med hög profil har mindre friktion har de även sämre bromsförmåga än lågprofildäck.

Utseende: Många föredrar utseendet hos lågprofildäck över högprofildäck, men detta är en rent estetisk egenskap.

Däck med låg däckprofil

Har däcket en lägre sektionsbredd än 50 innebär det att däcket har låg profil. Låga däck är mer stabila och är att föredra vid körning i högre hastigheter.

Fördelar med låg däckprofil

Mer stabil körning: Låga däck har bättre körstabilitet i högre hastigheter än högprofildäck. Detta tack vare den låga sidoväggen som gör att däcket har en mer robust och stel konstruktion.

Bättre styrrespons: Låg däckprofil gör att däcket har bättre styrrespons i kurvor. Även detta beror på den mer stela sidoväggen i däcket än de hos högprofildäck.

Bättre bromsförmåga: Högre friktion mellan däck och körbana innebär bättre bromsförmåga och kortare bromssträcka.

Nackdelar med låg däckprofil

Buller och stötar: Den låga sidoväggen gör att däcket inte kan absorbera stötar och buller lika bra som högprofilsdäck. Detta gör körningen mindre bekväm, särskilt på ojämna vägar. Detta kan även leda till att bilens stötdämpare slits ut fortare om inte bilen är designad för körning med låg däckprofil.

Högre ljudnivå: Ljudnivån i bilen är högre med låg däckprofil då däcket inte dämpar och absorberar buller från körbanan lika bra som högprofildäck.

Högre kostnad: Däck med låg profil kostar i allmänhet mer än andra däck. De har dessutom kortare livslängd, vilket innebär att de måste ersättas oftare, vilket innebär högre kostnader långsiktigt.

Att välja rätt däck till din bil

När man köper nya däck är det vanligast att man ersätter sina gamla däck med nya i samma storlek och med samma däckprofil. Men om du vill byta till högre eller lägre däckprofil ska du först kontrollera att de nya däcken är lämpliga för din bil. Att byta till en annan däckprofil kan påverka bilens köregenskaper och kan även vara olagligt i vissa fall. Läs mer om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Hitta rätt däck för din bil hos Vianor

Behöver du hjälp med att välja rätt bildäck kan du alltid vända dig till din närmsta Vianor verkstad. Hos oss får du professionell hjälp av trevliga och kunniga bilexperter vars högsta prioritet är din körsäkerhet. Vi hjälper dig att välja nya däck och kan självklart även utföra däckbyte och däckservice vid köptillfället. Om du vill kan vi även lagra dina vinter- eller sommardäck i vårt däckhotell. Vi tar hand om din bil medan du väntar i vår bekväma kundmottagning. Välkommen att boka en tid hos Vianor redan idag.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Sök däck