Tysta däck – finns det?

Det finns många saker som påverkar bullret när du kör bil. Kör du en traditionell bil med förbränningsmotor, låter bilen mer än en modern elbil. Vägförhållandena kan påverka ljudvolymen i kupén. Och vilka däck du kör med kan ha den största påverkan på bilens ljudvolym.

Däck som kostar lite mer är inte dyrare för att de kommer från en specifik tillverkare eller för att däcken ser bättre ut. Premiumdäck är just premiumklassade för att de håller högre kvalitet och erbjuder bättre körsäkerhet, med en längre livslängd. Premiumdäck låter dessutom mindre vilket direkt påverkar ljudnivån du upplever när du sitter i bilen.

Om du vill ha en behagligare körning bör du välja premiumdäck både på vintern och på sommaren. Moderna däck har många teknologiska fördelar som påverkar allt från bränsleförbrukning, väggrepp och ljudvolym. Detta är extra sant när det kommer till dubbdäck.

Däckljud på vinterdäck

På vintern är bilens ljudnivå oftast högre än på sommaren. Detta då vinterdäck har grövre däckmönster än sommardäck vilket gör att friktionen mellan bilen och vägbanan är större. Mer friktion innebär bättre grepp på hala vägförhållanden men även högre ljudvolym. Det betyder dock inte att alla vinterdäck har ett extremt högt däckljud. 

Premiumvinterdäck är designade för att erbjuda hög körsäkerhet, kort bromssträcka och behagligare körning. Dessa däck har ett däckmönster och en gummiblandning som har samma höga friktion som andra vinterdäck men låter mycket mindre. Lägre däckljud betyder lägre ljudnivå i bilens kupé. Om du vill köra hybrid eller elbil med en tyst motor är det alltid smart att välja premiumdäck så att bilens däck är lika tysta som bilens motor.

Många tror även att dubbdäck alltid har ett högt däckljud. Även här gäller samma princip som med alla andra däck. Premiummodeller av dubbdäck låter mindre än billigare varianter, även när det kommer till dubbdäck. Kör du med dubbdäck på vintern men funderar på att byta till dubbfritt på grund av den höga ljudvolymen, kan du istället titta på dubbdäck i premiumklass för att behålla dubbdäckens utmärkta grepp utan den höga ljudnivån.

Däckljud på sommardäck

När våren är här och den sista snön har smält bort upplever många att deras bil fortfarande låter lika högt som på vintern trots att de bytt till sommardäck. Är det något fel på din bil eller har dina däck skadats under lagringen över vintern? Nej, i de flesta fall är det inget som är fel utan det är vädret som gör att dina sommardäck låter högt.

Under tidig vår, och även under hösten, är vägarna fortfarande kalla och asfalten är extra hård. Den hård vägytan gör att vägbullret ökar och är anledningen till varför du upplever att din bil har ett högt däckljud. Du behöver inte oroa dig över att något är fel på bilen, så länge det är däckljudet som är högt. Om du hör andra ljud från bilen som inte är vanliga bör du självklart köra bilen till en verkstad för att kontrollera om något är fel.

Kom ihåg att välja sommardäck som är särskilt framtagna för nordiska vägförhållanden när du köper däck. Däck som är anpassade för sydligare länder klarar inte av att behålla sina köregenskaper när temperaturen sjunker och kan vara farliga att köra med under tidig vår eller sen höst. Däck som är tillverkade för den nordiska marknaden har en gummiblandning som både klarar av kylig svensk vår och varma sommardagar.

Premiumdäck har högre kvalitet och lägre däckljud

Är däckljudet det enda som är bättre när man väljer premiumdäck? Absolut inte. Premiumdäck har bättre köregenskaper än budgetdäck och är ofta en billigare affär i längden. De kostar lite mer att köpa men har en längre livslängd och slits ut mycket långsammare än billiga däck. 

Köper du premiumdäck hos Vianor kan du förvänta dig många år av säker körning och behöver inte köpa nya däck på ett bra tag. Billiga däck som slits ut fortare behöver ersättas oftare och eftersom däckmönstret slits fortare behöver du även kontrollera däckens mönsterdjup mer regelbundet. De har dessutom högre däckljud vilket direkt påverkar hur behaglig din körning är.

Köp dina däck hos Vianor

Hos Vianor hittar du ett brett sortiment av både sommardäck och vinterdäck till personbilar. Du kan beställa dina däck online eller komma in till en av våra många verkstäder för att få professionell hjälp. Våra däckexperter ser till att du köper rätt däck som passar just din bil och att du väljer däck som är anpassade för din körstil och hur ofta du kör.

Men vi är inte bara experter på däck. Hos din närmaste Vianor verkstad kan du få hjälp med allt från lyktglaspolering och AC-service till byte av bromsar. Vi tar hand om din bil och testar att allt fungerar som det ska medan du väntar i vår bekväma kundmottagning. Kom in redan idag och njut av en kopp kaffe medan våra experter servar din bil och ser till att du kör hem säkert och bekvämt.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck