Vad är hastighetsindex på däck?

Ett däcks hastighetsindex bestämmer hur hög hastighet däcket klarar av att köras med. På nyare bilar kan du hitta bilens maximala hastighetsindex i registreringsbeviset. När du väljer däck måste du, enligt lag, välja en däckmodell som har minst det hastighetsindex som bilen är tillverkad för. 

Det går däremot bra att välja däck med högre index. Med ett högre hastighetsindex får bilen bättre respons i styrningen vilket ger bilen bättre köregenskaper. När du ska köpa nya däck är det viktigt att du kontrollerar vilket hastighetsindex som din bil kräver och väljer däck som motsvarar eller överskrider bilens index. 

Hastighetsindex tabell

Hastighetsindex på däck anges med en bokstav mellan K och Z. På personbilsdäck börjar indexet på Q, som står för 160 km/h. Du hittar markeringen på sidan av däcket tillsammans med de andra siffrorna och bokstäverna som representerar däckets övriga egenskaper, som storlek och belastningsindex. Här nedan kan du se en tabell som visar vilken maxhastighet de olika bokstäverna representerar. 

Använd tabellen för att tolka de olika märkningarna för hastighetsindex. Det viktigaste är dock att du väljer däck med ett högre hastighetsindex än det som står i din bils registreringsbevis. Om du är osäker på vilka däck du ska välja eller hur du ska tolka de olika däckmarkeringar kan du alltid komma in till en Vianor verkstad och få hjälp. Våra däckexperter ser till att du har rätt däck och kan även hjälpa dig att serva bilen om det behövs.

Hastighetsindex för sommardäck och vinterdäck

Både sommardäck och vinterdäck har markeringar för hastighetsindex på sidan av däcket och tolkas på samma sätt. Vinterdäck har som regel ofta ett lägre hastighetsindex än sommardäck. Detta beror på, framförallt, två anledningar.

Vinterdäck har grövre däckmönster än sommardäck. De har dessutom en mjukare gummiblandning. Tillsammans gör dessa egenskaper att vinterdäck får bättre grepp på hala väglag, som snö och is, men innebär även att körning i hög hastighet inte är lika säkert. 

Lägsta hastighetsindex enligt Transportstyrelsen

Det finns lagar om vilken lägsta hastighetsindex som däck till personbilar får ha. Sommardäck ska ha däck med ett hastighetsindex som är lika med eller högre än bilens högsta konstruktiva hastighet, enligt registreringsbeviset. Detta gäller inte bilar som togs i bruk innan den 1 januari 1996. 

För vinterdäck säger lagen att däcken måste klara av en högsta hastighet av minst 160 km/tim. Detta är anledningen till att nästan alla däck till personbilar har ett lägsta hastighetsindex på just Q, eller 160 km/h. Personbilar som tagits i bruk före den 1 januari 2002 behöver dock endast ha däck som är tillverkade för en maxhastighet på 130 km/tim.

Samma hastighetsindex på alla fyra däck

Alla däck som sitter på bilen måste ha samma hastighetsindex. Alla däck måste dessutom vara av samma typ. Bilen ska alltså bara ha diagonaldäck, radialdäck, sommardäck, vinterdäck eller dubbdäck, alla med samma hastighetsindex. Du bör därför allra helst välja fyra däck av samma modell och storlek för att både följa lagen och köra säkert. Det är dessutom säkrare om alla däck är i samma skick. Håll däckslitaget jämnt mellan alla fyra däck genom att skifta fram och bakhjulen varannan säsong.

Däckmärkning – Hastighetsindex och annan information på däckets sida

Du hittar däckmärkningen på sidan av däcket. Här kan du hitta information som just hastighetsindex men även annan viktig information som:

  • Däckets sektionsbredd

  • Däckets profil eller storleksförhållande

  • Däckets konstruktion

  • Fälgens storlek i tum

  • Hastighetsklass

För att hitta rätt däck till din bil i vår webbshop kan du använda den smarta sökfunktionen som du hittar på varje kategorisida. Skriv in bilens registreringsnummer för att se en lista med de bildäck som passar bilen. Du kan även söka på biltillverkare och årsmodell. 

När du köper nya däck hos Vianor läggs tjänsten däckservice vid däckköp automatiskt till i varukorgen. Detta är ett praktiskt servicepaket som innehåller allt du behöver för att lämna verkstaden med dina nya däck i bästa möjliga skick. Ingår gör bland annat montering av däck på fälg, avmontering av gamla och montering av dina nya däck och kontroll av lufttryck. Du är även välkommen in på ett kostnadsfritt återbesök för efterdragning av hjulbultar efter 10 mils körning.

Vår personal är experter på bilar och däck. Besök gärna din närmaste Vianor verkstad om du behöver hjälp med att hitta rätt däck, eller om det är något som krånglar med bilen. Du kan även boka originalservice, AC-service, oljebyte och mycket mer hos Vianor. Du kan se helt vårt serviceutbud här.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck