Hur påverkas din bil av mönsterdjup på vinterdäck?

Däckmönster är de mönster som sitter på den del av däcket som har kontakt med marken och kan se annorlunda ut på olika däckmodeller. Däckmönstret är designat för att ge din bil bästa möjliga grepp och bromsförmåga och är därför väldigt viktigt för körsäkerheten.

Mönsterdjup på vinterdäck är djupare än på sommardäck eftersom vägarna är halare och ofta täckta av snö eller is på vintern. Det djupare mönstret ger bilen bättre köregenskaper under tuffare vägförhållanden. Men dina bildäck slits ut med tiden och det är därför viktigt att kontrollera mönsterdjupet på dina vinterdäck regelbundet för att säkerställa att din bil har tillräckligt bra grepp på vinterväglag.

Vad lagen säger om mönsterdjup på vinterdäck

Enligt svensk lag måste mönsterdjupet på vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar och lätta lastbilar. Detta är den lägsta tillåtna gränsen du får köra med men det är värt att notera att vinterdäck får sämre grepp och köregenskaper redan vid 5 millimeter.

Om dina vinterdäck har ett mönsterdjup under 5 millimeter är det smart att börja fundera på att köpa nya däck. Däck kan slitas ut olika fort beroende på allt från konstruktion, kvalitet och din körstil. Även väglaget du kör på spelar en roll i hur fort mönsterdjupet slits ut. Det finns därför ingen allmän regel för hur ofta man bör byta vinterdäck, utan det är viktigt att du själv mäter mönsterdjupet på dina däck regelbundet så att du vet när de är för slitna för säker körning.

Hur ofta du bör kontrollera dina vinterdäck

Det är ditt eget ansvar att se till dina däck har det minsta mönsterdjup som gäller enligt lag. Därför är det smart att mäta mönster både när du byter till vinterdäck och regelbundet under vintersäsongen. 

Det är även bra att kontrollera mönsterdjupet när du byter till sommardäck så att du vet i förväg om du bör köpa nya vinterdäck inför kommande säsong. Du behöver förmodligen inte mäta mönsterdjupet lika ofta när däcken är nya utan regelbunden kontroll är viktigare när däcken är ett par år gamla.

Hur mäter man mönsterdjup på vinterdäck? 

Att mäta mönsterdjup på vinterdäck är enkelt och kräver ingen avancerad utrustning. Du kan använda en vanlig måttstock eller köpa en billig mönsterdjupsmätare hos din bilverkstad eller i butiker som säljer biltillbehör.

Mönsterdjupsmätare ger dig en mer exakt mätning än en måttstock men är inget du måste ha för att kontrollera dina däck. Du kan använda ett mynt eller ditt körkort för att se hur djupt mönstret är och sedan använda måttstocken för att kontrollera måttet. Tänk på att inte mäta där det sitter en slitagevarnare, som är en liten upphöjning i mönstret.

Man ska alltid mäta mönsterdjupet i huvudmönstret på däcket. Huvudmönstret är det djupaste mönstret som oftast sitter mitt på däcket. Om du byter dina däck hos Vianor ingår statuskontroll av mönsterdjup och slitagebild på dina däck i priset, så att du slipper kontrollera däcken själv vid däckbytet. 

Slitage och körstil påverkar mönsterdjupet

Nya vinterdäck har väldigt djupa mönster och är designade för att hålla för flera års körning, detta är särskilt sant om du investerar i riktigt bra premiumdäck. Genom att investera i premiumdäck sparar du ofta pengar i längden eftersom däck av högre kvalitet inte slits ut lika fort och inte behöver ersättas lika ofta som billiga däck.

När du har kört med vinterdäcken i ett par år är det dags att börja göra regelbundna kontroller av mönsterdjupet, särskilt om du kör på tuffare väglag eller inför en längre bilresa. Hur fort dina vinterdäck slits ut påverkas även av din körstil.

Kontroll av mönsterdjup ingår när du byter däck hos Vianor

Vi är experter på däck och bilar. Under ett besök hos oss tar vi hand om din bil medan du väntar i vår bekväma kundmottagning, där vi bjuder på kaffe och gratis WiFi. Din körsäkerhet är vår högsta prioritet och du kan lita på att vi utför ett fackmannamässigt jobb så att du kan köra hem tryggt och med full sinnesro.

Om dina vinterdäck är slitna kan du köpa nya däck här på vår hemsida eller hos en av våra verkstäder. När du köper däck kan du även lägga till vår däckservice som inkluderar däckbyte, nya ventiler, hjulbalansering och vikter, kontroll av lufttryck och även efterdragning av hjulbultar efter 10 mils körning. Vi återvinner också dina gamla däck för att bidra till mindre miljöpåverkan.

Du kan snabbt boka en tid hos din lokala Vianor verkstad för däckbyte, AC-service, bromsbyte eller någon av våra andra servicetjänster. Välkommen in till Vianor, din lokala däckexpert.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Sök däck