Vilka storlekar på vinterdäck för Tesla

Olika bilmodeller från Tesla levereras med olika standard-däckstorlekar. Storlekar med större diameter finns att köpa som tillbehör.

Här är en lista på storleken för olika standarddäck på Teslor som säljs som nya i Sverige, kategoriserade efter modell. Observera dock att många Teslor på marknaden är importerade från utlandet och kan komma med olika däck.

Modell 3

Standarddäck för Tesla Model 3 är tillgängliga för 18, och 19-tums fälg. Valet av standard däck beror på fälgstorleken enligt följande:

 • 18-tums fälg: 235/45R18
 • 19-tums fälg: 235/40R19

Modell Y

Tesla Model Y kan beställas med 19, 20 eller 21-tums däck som standard. Däckstorleken på bilen beror på fälgdiametern och det valda utrustningspaket enligt följande:

 •  19-tums fälg: 255/45R19 XL
 • 20-tums fälg: 255/40R20 XL
 • 21-tums fälg: fram 255/35R21 XL och bak 275/35R21 XL

Model S

Tesla Model S kan beställas med 19 eller 21-tums fälg från fabrik. Storleken på standarddäck för Tesla Model S varierar beroende på årsmodell:

 • 19-tums fälg: 245/45R19
 • 19-tums fälg: fram 255/45R19 och bak 285/40R19
 • 21-tums fälg: fram 245/35R21 och bak 265/35R21
 • 21-tums fälg: fram 265/35ZR21 och bak 295/30ZR21

Model X

Tesla Model X säljs med antingen 20 eller 22-tums däck som standard. Däckstorlekarna som kommer som standard beror på fälgstorleken och varierar beroende på årsmodell:

 • 20-tums fälg: fram 255/45R20 och bak 275/45R20
 • 20-tums fälg: fram 265/45R20 och bak 275/45R20
 • 22-tums fälg: fram 265/35R22 och bak 285/35R22

Eftermarknadsdäck och fälg

Teslas fälgar kan skilja sig från standard alternativen då många byter fälg av estetiska skäl. Dessutom matchar däckstorleken inte nödvändigtvis standardstorleken och kan ha ändrats.

Det är tillåtet att byta däck- och fälgstorlek, men det är bäst att inte avvika från tillverkarens specificerade däckstorlek utan en giltig anledning. 

Generellt kan du ändra fälg- och däckstorleken på Tesla, liksom på nästan alla andra personbilar, inom vissa begränsningar. Om du äger en personbil med en totalvikt på upp till 3500 kg, har du möjlighet att själv byta däck och fälgar till en annan dimension utan att behöva genomgå en ny registreringsbesiktning för din bil. Det är viktigt att notera att du måste se till att de nya däcken är av godkänd typ och att de uppfyller de krav som ställs på belastningsförmåga.

Om du är intresserad av att byta fälg eller däck på din bil till andra storlekar eller om du är osäker på din bils nuvarande däck och fälgstorlek, kan du alltid rådfråga experterna i din närmaste Vianor-butik. De hjälper dig att hitta lämpliga, lagliga och säkra däck och fälg till din Tesla, bekvämt installerade på fordonet.

Att tänka på vid val av vinterdäck till en Tesla

Du kan installera vilka vinterdäck som helst som har rätt storlek på din Tesla. Om din bil kommer med Teslas standardfälg är det en bra idé att skaffa vinterdäck i samma storlek. Om fälgen har bytts ut kan experterna på Vianors butiker hjälpa dig att välja rätt däck.

Förutom storleken bör du också överväga däckens belastningsgrad, vilket indikeras av SL (Standard Load) eller XL (Extra Load) -markeringen på däcken. Om din Tesla kommer med XL klassade däck som standard, bör dina nya däck också ha samma lastklass. Belastningsgraden anger däckets bärförmåga vid ett visst tryck.

Använd nordiska vinterdäck

Om din Tesla har importerats från Centraleuropa kan den komma med ett centraleuropeiska vinterdäck. 

I vissa centraleuropeiska länder är dubbdäck förbjudna, därför är vinterdäck därifrån ofta av friktionstyp. Friktionsdäck som är designade för Centraleuropa fungerar oftast inte lika bra under de hårda vinterförhållandena i de nordiska länderna jämfört med friktionsdäck eller dubbdäck som har tillverkats specifikt för nordiska förhållanden.

Du kan få hjälp med att välja rätt vinterdäck hos din närmaste Vianor butik.

Vilken typ av vinterdäck ska du välja till din Tesla?

Du kan välja antingen friktionsdäck eller dubbdäck som vinterdäck till din Tesla beroende på din körstil och miljön du kommer att köra i.

Friktionsdäck erbjuder utmärkt körkomfort och betydligt lägre vägbuller än dubbdäck. Frånvaron av dubbar minskar rullmotståndet, och däckets lameller ger grepp på vintervägar. Friktionsdäck är särskilt lämpade för körning på torra, snöiga och slaskiga ytor.

Friktionsdäck sliter mindre på asfalten än dubbdäck, vilket gör dem till ett miljövänligare val. Det finns inga lagliga begränsningar mot att använda friktionsdäck utanför vintersäsongen, så du kan byta till friktionsdäck innan vädret kräver det. Du bör dock inte byta dem för tidigt, eftersom friktionsdäckens prestanda, särskilt i våta förhållanden, är sämre än sommardäck.

Om du ofta kör på isiga ytor eller mindre underhållna vägar är dubbdäck det säkraste valet för din Tesla. Dubbdäck ger bättre grepp på isiga underlag än friktionsdäck och därmed kortare bromssträcka. Välj dubbdäck för de mest krävande vinterförhållanden och kör säkert genom vintern.

Anpassa din körstil under vintern

Vinterdäck av hög kvalitet är en avgörande säkerhetsfaktor i Sveriges varierande vinterförhållanden och ibland dåligt underhållna vägar. Med rätt däckval kan du säkerställa kortast möjliga bromssträcka på hala vägar så att du alltid behåller kontrollen över ditt fordon, även under extrema förhållanden.

Förutom att välja högpresterande och säkra däck är det viktigt att anpassa din körstil till vinterförhållanden. Detta är särskilt viktigt för en så kraftfull och tung elbil som en Tesla. De avancerade säkerhetssystemen i din bil kan hjälpa till i många situationer, men motorernas höga vridmoment kräver att man är försiktig med gaspedalen när det är halt. Vikten på batteriet gör bilen tung, vilket leder till att bromssträckan blir längre.

Välj friktionsdäck eller dubbdäck till din bil, anpassa din körstil till vinterväglag och njut av bekväm och säker körning.