Utseendemässigt kan ett billigt däck se nästan precis ut som ett premiumdäck. Det billiga däcket kan till exempel ha samma typ av mönster. Det är dock inte enbart däckets mönster som påverkar köregenskaperna. De olika lösningarna i ett däck med många gummilager har en stor påverkan på däckets prestanda, slitstyrka och rullmotstånd. Därför kan du spara mer i längden på att investera i ett slitstarkt däck med lågt rullmotstånd än ett billigt däck som ser bra ut för stunden.

Billiga däck slits ut snabbare 

Det är smart att noggrant undersöka varför vissa däck är billiga eller kraftigt rabatterade för att undvika att bli överraskad av extra kostnader när däcken ska användas. Ibland säljs dock även kvalitetsdäck med rabatt. Till exempel säljs ofta lite äldre däckmodeller, som både är mycket säkra och av hög kvalitet, med rabatt. Det finns goda möjligheter att hitta nyttig information om däck innan du köper, eftersom många tidningar testar däck regelbundet. Däck som vinner tester kommer nästan alltid från en tillverkare som är känd för sin höga kvalitet – även när förhållandet mellan pris och kvalitet uppmärksammas i testet. Ett bra däck håller ofta längre än ett billigt däck eftersom det används högkvalitativa material i tillverkningen av däcket och även konstruktionen är mer slitstark. Gummiblandningen bör anpassas efter däckets användningsändamål och hastighet. Hårdare gummiblandningar kan vara mer slitstarka än mjukare blandningar, men köregenskaperna ändras när väglaget skiftas. På våt eller isig väg ger en mjuk gummiblandning bättre grepp.

På kvalitetsdäck optimeras säkerheten och slitstyrkan noga, både med hjälp av tester och i tillverkningen. När bra sommar- eller vinterdäck håller ett eller flera säsonger längre än billiga däck, ser du att prisskillnaden i praktiken blir betydligt lägre.

Rullmotstånd

När billiga däck och kvalitetsdäck jämförs med varandra är det viktigt att titta på rullmotståndet. Ju lägre rullmotstånd desto mindre energi behövs för att däcken ska rulla. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd kan man därför minska bilens bränsleförbrukning och bränslekostnad. Vid köp av billiga däck sparar man kanske pengar vid själva inköpet, men under perioden efter inköpet ökar kostnaderna eftersom deras sämre rullmotstånd ökar bränsleförbrukningen. Tillverkare av kvalitetsdäck informerar redan idag klart och tydligt hur bränsleeffektiva deras sommar- och vinterdäck är. Idag får man bra hjälp från informationen som finns på EU-däckmärkningen som hjälper till vid valet av däck.

I annonser om billiga däck informeras vanligtvis inte om kostnaderna som däcken orsakar efter köpet. Det kan även vara svårt att hitta information om slitstyrka och rullmotstånd hos däckverkstäder och nätbutiker som säljer däck, även om dessa faktorer avsevärt påverkar de totala kostnaderna i längden.

De billigaste sommardäcken kan bli en dyr investering

Att välja däck endast baserat på priset kan få dyra konsekvenser. De billigaste sommardäcken inte bara slits ut fortare än premiumdäck och kan behöva ersättas fortare. Slitaget kan även leda till att du spenderar pengar på att reparera däcken. Billiga däck kan se lika bra ut som premiumdäck när du köper dem men efter ett antal mil på vägarna kommer du att se markanta skillnader mellan ett riktigt högkvalitativt däck och billiga däck. Mönsterspåren slits ut fortare på billiga däck vilket leder till att din bil får sämre greppförmåga. Detta ökar risken för vattenplaning och längre bromssträckor. Som vi redan nämnt är även rullmotståndet bättre på premiumdäck, vilket direkt påverkar hur mycket bränsle din bil förbrukar.

Hos Vianor hittar du billiga däck av hög kvalitet

När du köper dina däck hos en däckverkstad som är experter på däck och bilsäkerhet kommer du inte bara att få ett bra pris på dina däck. Du får även hjälp av experter i våra verkstäder som ser till att du får exakt de däck som passar din bil och din körstil. Vare sig du är ute efter sommardäck eller vinterdäck kan du komma in till en av våra verkstäder och få hjälp redan idag. Du kan även använda vår sökfunktion för att hitta däck som passar din bil här på vår hemsida. I vårt sortiment hittar du både billiga däck som håller hög kvalitet och riktiga premiumdäck som har en längre hållbarhet och lägre rullmotstånd.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Vill du ha hjälp att kontrollera lufttrycket? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad så hjälper vi dig!

Sök däck