Utseendemässigt kan ett billigt däck likna ett premiumdäck. Det är dock inte enbart däckets mönster som påverkar egenskaperna. De olika lösningarna i ett däck med många gummilager har en stor påverkan på däckets prestanda, slitstyrka och rullmotstånd. Därför kan ett slitstarkt däck med lågt rullmotstånd i längden bli mer ekonomiskt än ett billigt däck.

Billiga däck slits ofta snabbare

Det är värt att kolla noga däck som är billiga eller kraftigt rabatterare för att undvika överraskande extra kostnader när däcken ska användas. Ibland säljs dock även kvalitetsdäck med rabatt. Till exempel säljs ofta lite äldre däckmodeller, som ändå är mycket säkra med hög kvalitet, med rabatt. Det finns goda möjligheter att hitta information om däck, eftersom många tidningar testar däck regelbundet. Däck som vinner tester kommer nästan alltid från en tillverkare som är känd för sin höga kvalitet – även när förhållandet mellan pris och kvalitet uppmärksammas i testet. Ett bra däck håller ofta längre än ett billigt däck eftersom det används råvaror av hög kvalitet i tillverkningen av däcket och även konstruktionen är mer slitstark. Gummiblandningen bör anpassas efter däckets användningsändamål och hastighet. Hårdare gummiblandningar kan vara slitstarkare än mjukare blandningar, men köregenskaperna ändras när väglaget skiftas. På våt eller isig väg ger en mjuk gummiblandning bättre grepp.

Rent allmänt kan sägas att på kvalitetsdäck optimeras säkerheten och slitstyrkan noga, både med hjälp av tester och i tillverkningen. När ett bra sommar- eller vinterdäck håller ett eller ett par säsonger längre än ett billigt däck, blir prisskillnaden i praktiken betydligt mindre.

Rullmotstånd

När billiga däck och kvalitetsdäck jämförs med varandra ska man inte glömma att titta på rullmotståndet. Ju lägre rullmotstånd desto mindre energi behövs för att däcken ska rulla. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd kan man minska bilens bränsleförbrukning. Vid köp av billiga däck sparar man pengar vid själva inköpet, men under perioden efter inköpet ökar kostnaderna eftersom deras sämre rullmotstånd ökar bränsleförbrukningen. Tillverkare av kvalitetsdäck informerar redan idag klart och tydligt hur bränsleeffektiva deras sommar- och vinterdäck är. Idag får man bra hjälp från informationen som finns på EU-däckmärkningen som hjälper till vid valet av däck.

I annonser om billiga däck informeras vanligtvis inte om kostnaderna som däcken orsakar efter köpet. Det kan även vara svårt att få information om slitstyrka och rullmotstånd av däckverkstäder och nätbutiker som säljer däck, även om de påverkar avsevärt de totala kostnaderna när man kör bil.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Vill du ha hjälp att kontrollera lufttrycket? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad så hjälper vi dig!

Sök däck