När ska man byta till vinterdäck 2023?

I Sverige måste man köra med vinterdäck när det råder vinterväglag på vägarna. Enligt lag måste man ha vinterdäck från första december till sista mars. Du kan byta till vinterdäck tidigare om det är halt på vägarna där du bor innan första december. Det är även bra att behålla vinterdäcken om det fortfarande är kallt och råder vinterväglag där du bor efter sista mars. Polismyndigheten där du bor kan i vissa fall justera dessa datum om det ett specifikt år är mycket snöfall tidigare eller senare än de vanliga datumen.

Dubbdäck eller friktionsdäck – Vad är bäst?

Vinterdäck finns både med och utan dubbar. Dubbdäck har små metalldubbar i gummit som ger bättre grepp på hala väglag medan friktionsdäck avger mindre buller för en behagligare körning. Vilken sorts däck du bör välja beror i de flesta fall på var i landet du bor.

Dubbdäck är bäst om du bor i norra Sverige där snöfall och is på vägarna är vanligare under vintern. Dubbdäck ger bäst grepp på isiga vägar och bör vara ditt förstahandsval om du framförallt kör på landsvägar i det norra delarna av landet.

Dubbfria däck, eller friktionsdäck, passar dig som bor i mellersta eller södra Sverige och har antisladd. Moderna friktionsdäck har mycket bättre grepp än de dubbfria däck som var vanliga för bara några år sedan, så om du har äldre dubbdäck kan det vara smart att uppgradera till nya vinterdäck 2023. Har du inte antisladd är dubbdäck däremot det säkrare valet, särskilt om du ofta kör på landsvägar.

Friktionsdäck från södra Europa, som ofta är kända som allround däck, är inte lämpliga för körning på svenska vinterväglag. Dessa däck är designade för varmare vägförhållanden och har inte alls lika bra grepp på is och snö som däck tillverkade för nordiska vägar.

Lagen om dubbdäck

Du får köra med dubbdäck i Sverige från 1:a oktober till 15:e april. Detta ger dig gott om tid att byta däck innan och efter datumen du måste köra med vinterdäck. Läs mer om vilka regler som gäller för vinterdäck här.

När ska man köpa nya vinterdäck 2023?

Att köra med slitna eller trasiga däck kan vara farligt och leda till tråkiga olyckor. Om du byter däck själv bör du alltid kontrollera dina däck inför vintersäsongen. Det du framförallt ska titta på är däckets mönsterdjup och lufttryck. 

Enligt lag måste dina vinterdäck ha minst 3 mm mönsterdjup (inte att blandas ihop med sommardäck som endast behöver ha 1,6 mm). Det är dock rekommenderat att köpa nya vinterdäck om mönsterdjupet är lägre än 5 mm, för att du ska kunna köra säkert på halt väglag. Byter du däck hos en Vianor verkstad behöver du inte kontrollera däcken själv, vid ett däckbyte hos oss ingår alltid kontroll av lufttryck samt statuskontroll av mönsterdjup och slitagebild på dina däck.

Vinterdäck 2023 – Premiumdäck är alltid ett bättre val

När du väljer vinterdäck 2023 bör du inte bara titta på prislappen utan tänka långsiktigt. Billiga däck slits ofta ut fortare än bra premiumdäck och har inte heller lika bra grepp på is och snö som dyrare däck. När dina vinterdäck slits ut behöver du köpa nya däck som i längden blir en dyrare affär än att investera i lite dyrare premiumdäck. Hos Vianor hittar du vinterdäck i många olika prisklasser. Om du kommer in till en av våra däckverkstäder kan du få hjälpa med att välja rätt däck till din bil, baserat på din körstil och det väglag du kör på mest.

Vinterdäck 2023 hos Vianor – Köp nya vinterdäck och få hjälp med däckbyte

Hos Vianor kan du både få hjälp med att välja rätt vinterdäck 2023 och även ta del av våra andra tjänster. Vi kan till exempel lagra dina sommardäck på vårt däckhotell eller reparera dina trasiga däck. Vi har även bilservice som inte rör däck, t.ex. bromsbyte och lyktglaspolering

Hos din närmaste Vianor däckverkstad kan du få hjälp av erfarna däckexperter som prioriterar din körsäkerhet över allt annat. Kom in och prata med vår personal eller boka tid genom telefon, email eller via vår hemsida. Medan du väntar på ditt däckbyte kan du ta en kopp kaffe och slappna av i vår kundmottagning. Välkommen till en riktig däckexpert. Välkommen till Vianor.

Dags för nya vinterdäck?

Här kan du enkelt hitta rätt däck med hjälp av registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek. 

Hitta däck