Vad är bromssträcka?

Bromssträckan är det avstånd som bilen färdas från att du trampar på bromsen tills bilen står helt still. Hur fort bilen färdas när du bromsar är den största faktorn som påverkar bromssträckan. En fördubbling i hastighet innebär ungefär fyra gånger längre  bromssträcka. Andra faktorer spelar roll på bromssträckan är:

 • Väglag och lutning
 • Kvaliteten på däcken
 • Bromsar/bromsteknik
 • Vikten på fordonet + lasten

Vad är reaktionssträcka?

Reaktionssträcka är avståndet som bilen hinner åka innan du hunnit trampa på bromsen. Det är alltså tiden mellan att du upptäcker en fara på vägen tills du fysiskt reagerar och bromsar eller väjer som påverkar reaktionssträckan. Reaktionssträckans längd påverkas av fordonets hastighet och din reaktionstid. En vanlig reaktionstid brukar ligga mellan 0,2 och 2 sekunder men kan påverkas alkohol, droger och trötthet. För att minimera reaktionssträckan kan du försöka förutse eventuella faror och vara fokuserad på din bilkörning. En allmän regel är att ju längre du kört bil desto snabbare är din reaktionsförmåga. Erfarenhet på bilvägar hjälper dig att köra säkrare och reagera snabbare på faror.

Vad är stoppsträcka?

Stoppsträckan är den totala sträckan du får när du adderar reaktionssträckan och bromssträckan. Stoppsträckan är alltså sträckan som bilen färdas från att du upptäcker faran på vägen tills bilen står helt still. Det är viktigt att känna till stoppsträckan så att du kan köra med ett säkert avstånd till bilen framför dig i höga hastigheter. För att förebygga olyckor och personskador bör du alltid hålla ett längre avstånd än den beräknade stoppsträckan, även vid lägre hastigheter.

Formel för att räkna ut bromssträcka

Här hittar du en formel för bromssträcka som hjälper dig att räkna ut bromssträcka. Kom ihåg att dessa beräkningar inte är 100% exakta. Det är rätt svårt att göra en exakt beräkning av bromssträckan eftersom både väglag och däckens grepp kan variera mellan olika situationer. Is på vägen kan till exempel göra att bromssträckan blir 10 gånger längre än på vanlig asfalt. 

Enkel metod för att räkna ut bromssträcka

Här är en enkel formel för bromssträcka. Förutsättningarna för denna beräkning är att väglaget är bra och torrt samt att bilen har däck i bra skick och väl fungerande bromsar. Formeln: (fungerar bara för jämna tiotal):

 1. Ta bort nollan i hastigheten
 2. Multiplicera siffran med sig själv
 3. Multiplicera med 0,4

Talet “0,4” kommer från forskare som har räknat ut att att bromssträckan för 10 km/h på torrt väglag är cirka 0,4 meter. Exempel på formeln med olika hastigheter:

Exempel med 10 km/h

 • 10 km/h ⇒ 1
 • 1 * 1 = 1
 • 1 * 0,4 = 0,4 meter bromssträcka

Exempel med 50 km/h

 • 50 km/h ⇒ 5
 • 5 * 5 = 25
 • 25 * 0,4 = 10 meter bromssträcka

Mer exakt metod för att räkna ut bromssträckan

Förutsättningar för denna formel är att bilen har bra däck och väl fungerande bromsar.

Formel är följande: s = v2 / (250 * f)

 • s = bromssträckan i meter (räknas ut med den lätta formeln)
 • v = hastighet i km/h
 • 250 = fast tal som alltid används
 • f = friktionstal, cirka 0,8 på torr asfalt och 0,1 på slät is

Exempel på uträkning med hastighet 50 km/h på torr asfalt: 502 / (250 * 0,8) = 12,5 meter bromssträcka.

Kör med rätt däck för en kortare bromssträcka 

Formeln ovan kan hjälpa dig att räkna ut bromssträckan men den fungerar endast om du kör med bra däck och bromsar som fungerar som de ska. Hos Vianor kan du få hjälp och råd som kan hjälpa dig att köra säkrare och mer ekonomiskt. Vi hjälper dig att hitta de bästa däcken som passar din bil och din körstil. Har du problem med bromsarna kan vi även hjälpa dig med det.

Hitta din närmsta Vianor verkstad genom att klicka här och kom in och prata med en av våra experter. Hos oss kan du få hjälpa med allt från att byta däck inför den kommande säsongen till däckhotell för lagring av sommar- och vinterdäck och AC-service. Hos Vianor är din säkerhet på vägarna det viktigaste och därför gör vi allt för att du ska vara trygg när du kör. Vi bjuder även på kaffe medan du väntar och har gratis wi-fi på alla våra verkstäder.

Dags för nya däck?

Vill du ha hjälp att kontrollera lufttrycket? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad så hjälper vi dig!

Sök däck