Nya fälgar är ett snabbt och enkelt sätt att ändra din bils utseende, antingen den är ny eller gammal. Ett annat viktigt skäl att skaffa nya fälgar är behovsbaserat, eftersom det vanligen behövs två uppsättningar däck och fälgar i Norden: en för sommarsäsongen och en annan för vintersäsongen”, säger Thomas Kullström, produktchef hos fälgtillverkaren Alcar Finland.  

Med elektrifieringen av bilar har fälgtillverkarna också behövt reagera på marknaden. Elbilar är i allmänhet utrustade med större däck och fälgar än bilar med interna förbränningsmotorer. Dessutom ställer den större massan hos en elbil högre krav på fälgarnas och däckens lastkapacitet. 

”I takt med att biltekniken utvecklas mot hybrider och elbilar, ändras tekniken och kraven för fälgar på samma sätt. Förutom en direkt passform, kräver kunderna i allt större utsträckning ett TÜV- eller ECE-certifikat, som försäkrar att fälgen är lämplig och säker för bilen i fråga”, säger Kullström.  

Lätta fälgar minskar energiförbrukningen och förbättrar greppet  

En fälgs vikt har en betydande inverkan på både greppet och energiförbrukningen. Det beror på att fälgens massa ökar exponentiellt i förhållande till hastigheten när den roterar.   

”Med en lätt fälg är den roterande massan naturligt lättare, vilket ger ett bättre grepp och lägre energiförbrukning. Många av Special Wheels fälgmodeller tillverkas med flowforming-tekniken, där fälgen sträcks ut genom att hetvalsas till sin slutliga form. Det ger en lättare och mer hållbar fälg än den konventionella gjutningsmetoden”, säger Martin Vildinge, marknads-, kvalitets- och hållbarhetschef på Special Wheels.  

Så här kontrollerar du fälgarnas skick 

Däckens och fälgarnas skick och deras lämplighet för bilen måste alltid kontrolleras innan de installeras. Var uppmärksam på följande: 

  • Kontrollera om fälgen och däcket ser intakta ut på utsidan. Om målningen på fälgen är skadad, måste skadan repareras på lämpligt sätt. Det förhindrar att korrosionen påverkar fälgarna.  
  • Kontrollera om luften är kvar i däcken. Lufttrycket ska inte minska betydande (max. -0,3 bar) i en uppsättning däck som är intakt och har förvarats på rätt sätt. Om den mesta luften har läckt ut, kan däcket ha en skärskada, ett hål eller en ventil som läcker långsamt. Fälgen kan också vara skadad eller sprucken.  
  • Kontrollera om fälgen ser rund ut. Det är särskilt viktigt att kontrollera baksidan av fälgen, som lätt blir skadad om däcket träffar en djup grop. 

Det bästa sättet att kontrollera skicket för fälgar och däck är att kontrollera dem i en däckbalanseringsmaskin hos en däckåterförsäljare. Vid behov kan fälgen balanseras om. Vid balanseringsprocessen mäts ett antal dimensioner som inte går att mäta visuellt hemma.  

Köp fälgar och däck med flexibla betalningsvillkor  

Vianor erbjuder ett brett utbud av snygga fälgar, samt däck från olika tillverkare. Använd sökfunktionen på vår hemsida för att hitta lämpliga fälgar och däck baserat på din bils registreringsnummer, modell eller fälgdimension och boka en tid för montering. Kontakta våra verkstäder om du har frågor om lämpliga fälgar eller däck för din bil. Våra proffs hjälper dig hitta snygga fälgar för din bil. Vianor erbjuder upp till 24 månaders räntefri betalningstid för dina däck- och fälgköp.

Hitta rätt fälgar!

Dags att skaffa nya fälgar?

Använd fälgsökmotorn för att hitta fälgar som passar din bil efter registreringsnummer, bilmodell eller fälgstorlek.

Hitta rätt fälgar!