Stötdämpare

Bra stötdämpare ökar säkerheten och du kan spara pengar

Alla fjädringssystem behöver någon typ av dämpning för att minska gungningsrörelserna och vanligtvis sker dämpningen med hjälp av stötdämpare. Utöver att minska gungningsrörelserna trycker stötdämparna däcken mot vägen och minska stötar mot bilens chassi. Dåliga stötdämpare ökar däckslitaget och sliter avgassystemets olika delar samt fjädringen. Stötdämpare som har monterats på rätt sätt och som fungerar utan problem gör att du kan spara pengar. En defekt eller sliten stötdämpare är också en säkerhetsrisk. Om ett däck inte har maximal kontakt med vägen ger det en negativ effekt på fordonets bromsegenskaper.

Hur vet jag när det är dags att byta stötdämpare?

Om bilen har dåliga stötdämpare kan det innebära att bilen har svårt att hålla sin stabilitet vilket kan resultera i att bilen sladdar lättare. Dessutom slits däcken ojämnt och vid en närmare kontroll kan du upptäcka att stötdämparen läcker olja. Ett annat tecken på dåliga stötdämpare är att fjädringen slår i botten när du kör på ojämna vägar och styrningen fungerar dåligt. Om dessa symptom stämmer överens med din bil är det dags att byta stötdämpare. Du kan även testa dina stötdämpare genom att köra sakta och pumpbromsa. Om bilen gungar kraftigt efter varje inbromsning är det dags att byta stötdämparna. Även om du inte märker dessa symptom är det klokt att kontrollera stötdämparna efter 2 000 mil. Om bilen ofta är tungt lastad eller om du kör ofta med släp- eller husvagn bör stötdämparna kontrolleras oftare. Proffsen på Vianor kan montera nya stötdämpare från ledande tillverkare på din bil till förmånliga priser. Vi berättar gärna mer om du har frågor kring stötdämpare. Ta kontakt med oss på Vianor så tar vi fram en offert.

Så här fungerar en stötdämpare

Det finns både enkel- och dubbelverkande stötdämpare. Enkelverkande är vanligtvis gasstötdämpare och dubbelverkande är oljefyllda stötdämpare eller gas- och oljefyllda stötdämpare. Stötdämparnas uppgift är att minska fjädringsrörelsen genom att omvandla rörelseenergi till värme. I en oljefylld stötdämpare tvingas oljan att flyta genom små kanaler. En dubbelverkande stötdämpare minskar fjädringsrörelsen åt båda hållen eftersom pistongens kanaler har ventiler som gör att oljan kan flyta både upp- och neråt i olika kanaler. Stötdämpningens hårdhet påverkar bilens köregenskaper så att en mjuk stötdämpning känns bekvämt, men kan även påverka bilens köregenskaper negativt. Hårda stötdämpare ger ofta goda köregenskaper men kan påverka komforten negativt. Stötdämpare ska väljas utifrån bilen och förarens egenskaper. Kom in på Vianor så hjälper vi dig hitta rätta stötdämpare till din bil!