Vilken typ av däck är lämpliga för Tesla?

Du kan använda nästan alla däck som finns i rätt däckstorlek och belastningsklass till din Tesla. När du väljer däck till din Tesla är det viktigt att vara noggrann och fokusera på funktioner som förbättrar körkomforten och effektiviteten.

När du köper däck från Vianor kan våra experter hjälpa dig att välja däck till din Tesla som har de egenskaper som är viktigast för dig, oavsett om det är ekonomi eller minskat däckljud.

Hur mycket kostar Tesla-däck?

Däck till en Tesla kostar inte mer än däck till ett fordon med förbränningsmotor av samma storlek. Däremot kan de stora däckstorlekarna och de ökade belastnings-värdena för dessa fordon påverka däckpriserna.

Du kan hitta aktuell information om priser på däck som passar din Tesla på ditt närmaste Vianor servicecenter eller via Vianors webbutik.

Vilka är Teslas däckstorlekar?

Teslas fordon har fem olika däckstorlekar. Storleken varierar mellan olika modeller:

  • 18 tum
  • 19 tum
  • 20 tum
  • 21 tum
  • 22 tum

Dessa hänvisar till fälgens diameter, som bestämmer storleken på däcket som ska installeras på fälgen. Utöver fälgens diameter kommer även Teslas modell att påverka vilken typ av standarddäck som monteras på din bil. Observera att om du har köpt din bil begagnad kan den ha däck och fälgar som inte är original.

Vianors experter kan hjälpa dig att välja rätt dimensionerade däck, oavsett vilka däck som sitter på din Tesla. Lita på våra experter och se till att din bil är utrustad med säkra och lagliga däck.

Kan jag ändra däckstorleken på min Tesla?

Ja, det är möjligt att ändra däckstorlek. Det rekommenderas dock inte att ändra däckstorlek i onödan, det kan krävas en ändring av fälgstorleken för att få bredare eller smalare däck. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommenderade däckstorlekar.

Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500 kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet sker under förutsättning att däcken är typgodkända och uppfyller kraven på belastningsförmåga.

Du kan använda Vianors däckstorlek-kalkylator för att se hur en förändring av däckstorleken påverkar däck diametern. Om du vill ändra däckstorleken, rådgör med Vianors experter på ditt närmaste servicecenter för att säkerställa att den nya storleken passar din bil.

Hur länge håller Tesla däcken?

Tesla däck kan hålla lika länge som däck för ett fordon med förbränningsmotor av samma storlek, förutsatt att du kör på rätt sätt.

Däck håller vanligtvis i 6-10 år, beroende på användning. Gummiblandningen i däckets slitbana hårdnar med tiden, vilket minskar däckets prestanda och säkerhet. I de flesta fall och vid normal körning, slits däcken ut under de första sex åren, så under den tiden behöver du bara tänka på hållbarheten om du har en bil som du inte kör så ofta.

Att köra Tesla kan påverka däckens livslängd mer än andra bilar på grund av dess tunga vikt och kraftfulla elmotorer. Genom att undvika onödig acceleration kan du förlänga dina däcks livslängd avsevärt och komma längre på en enda laddning samtidigt som du sparar dina däck.

Vad ska man tänka på när man väljer Tesla däck?

Du kan installera nästan alla däck som finns i rätt storlek och belastningsklass på din Tesla. När du väljer däck till din Tesla är det dock viktigt att ta hänsyn till de specifika egenskaper som en Tesla har och som påverkar valet av däck.

Högt vridmoment i elbilar

En av de mest uppskattade egenskaperna hos elbilar är deras höga och omedelbara vridmoment. Till skillnad från en bil med förbränningsmotor, är vridmoment tillgängligt direkt och redan vid låga varvtal i elbilar. Detta gör att Teslor kan accelerera snabbare än genomsnittliga bilar.

Högt vridmoment har dock också en baksida, då däck kan slitas snabbt vid aggressiv körning. Vikten av Teslas batteri förvärrar denna effekt ytterligare. Detta problem kan lätt mildras genom att inte utnyttja det höga vridmomentet och köra lugnt. Att accelerera försiktigt ökar livslängden på dina däck avsevärt.

Rullmotstånd

För Teslor och andra elfordon påverkar däckens rullmotstånd avsevärt bilens räckvidd, vilket avgör hur långt man kan köra på en laddning. Ditt val av däck kan potentiellt öka din bils räckvidd med tiotals kilometer.

Däckens rullmotstånd klassificeras i EU:s däckmärkning med en bränsle-effektivitetsklassning på en skala från A till E. A-klassade däck har lägst rullmotstånd, medan E-klassade däck har högre rullmotstånd.

Hög fordonsvikt

Vikten på batteriet ökar Teslas totalvikt, vilket gör den tyngre än en genomsnittlig bil. Den höga vikten ställer lite andra krav på däcken.

Det viktigaste av dessa är däckens belastningsgrad som anges tillsammans med däckstorleken. Några Tesla-modeller kräver däck med en ökad belastningsgrad, som indikeras med XL-beteckningen tillsammans med däckstorleken.

Den höga vikten på en Tesla utsätter också däcken för ökat slitage. Därför är det en bra idé att överväga däckmodeller som är optimerade för hållbarhet.

Dessa däckmodeller har en gummiblandning och andra egenskaper som är utformade för att ge däcken en längre livslängd och tåla mycket slitage. Vianors experter kan hjälpa dig med att välja sådana däck.

Däckljud

Teslor saknar motorljud som annars kan dölja andra ljud i bilen. Andra ljud i kupén blir mer påtagliga utan motorljud. Speciellt däckljud är mer påtagligt när man kör ett elfordon.

Att minimera däckljudet är relativt enkelt, och det kan påverkas avsevärt genom valet av däck. Utöver bränsleeffektiviteten som nämnts tidigare, ger EU-däckmärkningen information om däckets ljudnivå. Däckljud mäts på en skala av tre nivåer, från A till C, och uttrycks även i decibel.

Köp dina Tesla däck hos Vianor

Det finns olika däckalternativ som passar Tesla, och att välja rätt däck är kanske inte enkelt. Du kan få experthjälp av Vianor för att välja de sommardäck och vinterdäck som passar bäst för din körstil.

Oavsett om du värdesätter tysta däck, en sportig känsla eller hållbarhet högst, är Vianors experter mer än villiga att hjälpa dig att hitta det bästa alternativet.

Om du redan vet vilka däck du vill köpa, kan beställning och montering av däcken enkelt och framför allt säkert göras på ditt närmaste Vianor servicecenter. Vianor ser till att däcken som ska monteras är noggrant kontrollerade för att du ska vara säker på vägarna.

Förutom däck kan du även hitta snygga fälgar i olika storlekar i vårt utbud – du kan beställa fälgar som monteras tillsammans med dina nya däck. Våra experter kan guida dig i att välja fälgar som passar din bil.