Vilka storlekar vinterdäck passar på Tesla Model Y?

Tesla Model Y kommer från fabriken med 19, 20 eller 21-tums fälgar. fälgstorleken beror på vilka tillval, paket och vilken version som beställts. fälgstorleken avgör också standard-däckstorleken:

  • 19-tums fälg: 255/45R19 XL
  • 20-tums fälg: 255/40R20 XL
  • 21-tums fälg för framaxeln: 255/35R21 XL
  • 21-tums fälg för bakaxeln: 275/35R21 XL

Observera att på versionen med 21-tums fälg är bakfälgen bredare, och kommer även med en bredare storlek på standarddäcken från fabrik. Mindre fälgar har lika breda fälgar på både fram- och bakaxeln.

Vid beställning av en ny Tesla Model Y i Sverige erbjuds vinterdäck som tillbehör, dock endast i 19-tums storlek som antingen friktionsdäck eller dubbdäck. Däremot har många Tesla Model Y importerats från utlandet, där bilen kan ha sålts med vinterdäck i andra storlekar, till exempel till 20-tum.

Det är också möjligt att din bil bara har en uppsättning fälgar, och sommar- och vinterdäck används på samma fälgar. Detta tillvägagångssätt fungerar med men lägger till ett extra steg och saktar ner däckbytet på vår och höst. Om din Tesla används regelbundet året runt, förenklas däckbytet avsevärt genom att ha en separat uppsättning fälgar för vinterdäcken.

Fråga experterna i din närmaste Vianor-butik om lämpliga fälg- och vinterdäck paket för ditt fordon. Du kan beställa en ny uppsättning fälgar med vinterdäck och få dem installerade på din Tesla hos din lokala Vianor-butik.

Alternativa vinterdäck storlekar för Tesla Model Y

Däck storlekarna som nämns ovan är storleken på standarddäck för Tesla Model Y som den kommer från fabriken. Det är dock möjligt att en begagnad Tesla har fått däcken och fälgarna ändrade till en annan storlek av den tidigare ägaren. I sådana fall kan både fälg- och däckstorleken skilja sig från de som anges ovan.

I allmänhet kan fälg- och däckstorleken på Tesla Model Y, liksom på nästan vilken annan bil som helst, ändras inom vissa gränser. Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500 kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet får ske under förutsättning att däcken är typgodkända och uppfyller kraven på belastningsförmåga.

Fälgdiametern anges i däckstorleken, efter bokstaven "R", och däckets bredd är den första siffran. Till exempel betyder standard-däckstorleken för Tesla Model Y, 255/45R19 XL, ett däck som är 255 mm brett och har en diameter på 19 tum.

När du väljer en däckstorlek är det viktigt att komma ihåg att tillverkaren vanligtvis lägger ner mycket tid på att välja rätt däckstorlek för fordonet. Att väsentligt avvika från standard storleken på däck utan giltig anledning rekommenderas inte.

Om du vill göra ändringar på din bils däckuppsättning rekommenderar vi att du ber om hjälp från personalen på din närmaste Vianor-butik. De kan hjälpa dig att välja en laglig och säker däckuppsättning som uppfyller dina specifika kriterier. Om däcken eller fälgarna har ändrats från fabrikuppsättningen kan detta också enkelt verifieras i din närmaste Vianor-butik.

Vilken typ av vinterdäck är lämpliga för Tesla Model Y?

Det är möjligt att installera nästan alla typer av vinterdäck på Tesla Model Y, förutsatt att de är kompatibla med bilens fälgar och har samma belastningsklass som de däck som ursprungligen installerats på bilen. Model Y’s höga vikt kräver vinterdäck med extra belastning (XL).

Det finns också skillnader i vinterdäckens egenskaper. Det viktigaste valet att göra när man väljer vinterdäck är om man ska välja friktionsdäck eller dubbdäck.

Friktionsdäck eller dubbdäck?

Friktionsdäck och dubbdäck har olika egenskaper. Gör ditt val mellan dessa typer av däck baserat på dina körförhållanden.

Det är möjligt att installera både friktionsdäck och dubbdäck på Tesla Model Y, och det finns modeller tillgängliga för båda typerna i lämpliga storlekar.

Friktionsdäck

Friktionsdäck är vinterdäck utan dubb som förlitar sig på en mjuk gummiblandning och däckmönster för grepp. Moderna odubbade däck ger utmärkt grepp under typiska vinterförhållanden.

De främsta fördelarna med friktionsdäck jämfört med dubbdäck är förbättrad komfort, minskat vägljud och möjligheten att byta däck till vinterdäck lite tidigare under säsongen. Friktionsdäck sliter också betydligt mindre på vägbanan än dubbdäck, vilket resulterar i lägre utsläpp.

Du får köra med friktionsdäck däck året runt, eftersom deras användning inte är begränsad utanför vintersäsongen som dubbdäck. Det rekommenderas dock inte att köra med friktionsdäck på sommaren, eftersom deras prestanda, särskilt under våta förhållanden, är sämre än däck som är designade för sommarbruk.

Om du framförallt kör på snöiga eller slaskiga vägar samt torr asfalt, är friktionsdäck ett utmärkt val för ett fordon som Tesla Model Y, som är utrustat med ett modernt antispinnsystem.

Dubbdäck

Dubbdäckens effektivitet kommer från små metalldubbar som biter sig fast på isiga vägbanor, vilket ger bästa möjliga grepp under krävande vinterförhållanden och på hala underlag. Dubbdäck är lite bullrigare jämfört med friktionsdäck, och de bör inte installeras på din bil innan vintersäsongen eller innan du stöter på vinter körförhållanden.

Dubbdäck är ett utmärkt val när man behöver maximalt grepp. Välj dubbdäck till din Tesla Model Y om du ofta kör på isiga vägar och reser mycket under vinterförhållanden på landsbygden.

Välj vinterdäck designade för nordiska förhållanden

I många centraleuropeiska länder används friktionsdäck vars egenskaper skiljer sig markant från vinterdäck avsedda för nordiska förhållanden. Centraleuropeiska friktionsdäck ger inte samma nivå av grepp som vinterdäck designade för nordiska förhållanden.

Genom att välja vinterdäck till Tesla Model Y i samråd med Vianors experter får du säkra, högkvalitativa vinterdäck som passar ditt fordon. Detta gör att du kan köra tryggt i varierande vinterförhållanden.