« Tillbaka till artiklar
« Tillbaka till artiklar

Punktering

Väghål, vassa kanter, trottoarkanter, glasbitar på vägen - en punktering kan inträffa när som helst. När oturen inträffar är det viktigt att veta vad man ska göra. 

Vad gör du vid en punktering?

När du får punktering på bildäcket kan bilen börja dra åt ena sidan på grund av ett snabbt minskat lufttryck. Då är det viktigt att du stannar omedelbart på en säker plats.

Om du har ett reservdäck, byt till det och kör till närmaste verkstad. Många nya bilar är inte utrustade med ett traditionellt reservdäck, utan har istället en reparationssats eller punkteringsfria bildäck.

Om du kan använda reparationssatsen eller byta till reservdäcket på ett säkert sätt, gör det och kör därefter till närmaste verkstad. Det är viktigt att komma ihåg att följa tillverkarens hastighetsgräns för reservdäcket, oftast rör det sig om en hastighet mellan 60-80 km/h.

Om det inte är säkert att byta däck eller att använda reparationssatsen där du befinner dig, eller om du inte vet hur man gör, ring en bärgningsservice istället.

Punkteringsfria däck

Med punkteringsfria däck är det möjligt att fortsätta köra tillfälligt utan lufttryck. Däcken är designade för att undvika att du blir stående vid en punktering så att du istället kan ta dig till närmaste verkstad.

Dessa bildäck har en förstärkt konstruktion som gör att du kan köra en sträcka mellan 50-150 km beroende på däckmodell och belastning. Punkterade punkteringsfria däck ska dock inte köras lika fort som intakta däck. Den rekommenderade maxhastigheten är oftast 80 km/h.

Om däcket är punkteringsfritt ser du det på dess specifika märkningar. Nokian Tyres punkteringsfria däck är märkta med FRT (Flat Run Technology).

Kan punkteringsfria däck repareras? 

Det är ofta svårt att reparera punkteringsfria däck på grund av deras specifika konstruktion. Vissa tillverkare tillåter reparationer, men många nekar reparation om däcken har körts punkterade.

Besök din närmaste Vianor verkstad för hjälp med punkterade punkteringsfria däck. Vi bedömer om däcket kan repareras och ordnar ett nytt däck vid behov.

Hur undviker du en punktering?

Punkteringar kommer ofta oväntat, men du kan minska risken för punktering med några enkla åtgärder.

Rätt lufttryck 

Den viktigaste faktorn för att förhindra punkteringar är att köra med rätt lufttryck. I moderna däck med stålramar innebär för lågt lufttryck en betydande påfrestning på däcket. Däck med för lågt lufttryck fungerar inte som avsett och behåller inte sin rätta form. Lågt lufttryck kan orsaka snabbt däckslitage, vilket ökar risken för punkteringar. Körning med lågt lufttryck gör däcken mer mottagliga för skador från skarpa väghål eller trottoarkanter.

Om du kör med fel lufttryck utgör du också en säkerhetsrisk, eftersom lågt lufttryck stör däckets köregenskaper. Det är viktigt att tänka på att en tyngre last kräver att lufttrycket kontrolleras. Vid körning med tyngre last bör lufttrycket ökas enligt tillverkarens anvisningar.

Att ställa in rätt lufttryck är inte tillräckligt; lufttrycket bör också övervakas aktivt. Vi rekommenderar att du kontrollerar ditt lufttryck en gång i månaden. Samtidigt bör du se till att det inte finns några skador på bildäcket eller fälgen som kan orsaka långsamma läckor.

Rätt hastighet och körstil

Skador på däck orsakas ofta av yttre faktorer som vassa föremål eller hål i vägen. Med en varsam körstil och genom att hålla hastigheten undviker du många risker. Var uppmärksam på vägförhållandena och undvik att ligga för nära trottoarkanten.

Sveriges omfattande vägnätverk varierar i kvalitet och oväntade väderförhållanden kan snabbt försämra läget på vägen. Potthål är en vanlig orsak till punkteringar, och potthål med skarpa kanter kan enkelt skada dina däck. Med en proaktiv körstil och rätt hastighet kan du upptäcka potthål i tid och välja att sakta ner eller väja för hålen för att förhindra större skador.

Med ökad uppmärksamhet kan du även undvika onödiga kollisioner med trottoarkanter och andra påfrestningar på däcken som i värsta fall kan leda till punktering.

Rätt däck för din bil

Välj däck som passar just din bil, så minskar du risken för onödigt slitage och skador. För tunga SUV:ar och elbilar är det särskilt viktigt att välja däck med rätt belastningsindex. Fel belastningsindex kan orsaka snabbare däckslitage och gör däcken mer benägna för skador. Du kan kolla upp godkända däckstorlekar i din bils registreringsbevis. Om du är osäker, hjälper Vianors experter dig gärna.

Besök din närmaste Vianor verkstad för omfattande däckservice, från beställning till installation och inspektion. Vi erbjuder även hjulinställning och bilunderhåll.

Kontroll av chassi och hjulinställning 

När du kontrollerar lufttryck och däckbyte, se också över däckens slitage. Ojämnt slitage kan indikera problem med bilens chassi eller hjulinställningar. Om så är fallet kan det leda till snabbare däckslitage och ökade kostnader.

I sin enklaste form kan ojämnt däckslitage bero på felaktig hjulinställning, men ovanligt slitage kan också tyda på andra skador eller slitage på chassit. Problemet kan till exempel ligga i stötdämparna.

Ojämnt slitna däck sliter ut däcket betydligt snabbare och ökar dina däckkostnader i onödan. Däck med ojämnt däckslitage är också en säkerhetsrisk, eftersom greppet, förutsägbarheten och övriga köregenskaper kanske inte fungerar som de ska.

Om du märker att dina däck slits ojämnt, boka en tid för hjulinställning hos närmaste serviceverkstad. Många av våra verkstäder erbjuder även bilservice och reparationer för att åtgärda eventuella problem med chassit. 

Dags att skaffa nya däck?
Utforska Vianors breda sortiment av däck.
Med 30 dagars nöjdhetsgaranti.
Köp däck