Vilka storlekar på vinterdäck är lämpliga för Tesla Model 3?

Tesla Model 3 kan beställas från fabriken med 18-tums, 19-tums eller 20-tums fälg.

  • 18-tums fälg kommer som standard, men för en extra kostnad kan du beställa bilen med 19-tums fälg.
  • 20-tums fälg finns endast till den mest kraftfulla Model 3 Performance -versionen.

Tesla låter dig beställa vinterdäck för alla nämnda fälgstorlekar. Men vid beställning av en ny bil i Sverige erbjuder Tesla endast vinterdäck paket för 18-tums fälgar. Många Teslor på vägarna är importerade från utlandet, och de kan ha 19-tums eller 20-tums fälgar med vinterdäck.

Det är möjligt att installera vinterdäck på samma fälgar som dina sommardäck. Men kom ihåg att byta däck på fälgarna två gånger om året kan bli lite krångligt och kan innebära extra kostnader.

Däckstorlekarna från fabrik för Tesla Model 3 är följande:

  • 18-tums fälg: 235/45R18
  • 19-tums fälg: 235/40R19
  • 20-tums fälg: 235/35R20

Däckstorlekarna är samma för både sommar- och vinterdäck.

Kan du ändra storleken på vinterdäck på Tesla Model 3?

Tesla Model 3 kommer från fabrik med 235 mm breda däck, och däckprofilen varierar från 35 till 45 procent beroende på däckens diameter. Detta betyder dock inte att dina nuvarande vinterdäck på fordonet är exakt lika stora. Den tidigare ägaren av bilen kan ha ändrat däckstorlek av olika anledningar.

Att byta vinterdäck på Tesla Model 3 liknar ett däckbyte för nästan alla andra bilmodeller. Små förändringar i däckstorlek är vanligtvis inga problem, så länge däcken på samma axel är av samma storlek. För fyrhjulsdrivna modeller rekommenderas att alla däck är av samma storlek eller har en omkrets som stämmer överens med den andra axelns däck.

Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500 kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet sker under förutsättning att däcken är typgodkända och uppfyller kraven på belastningsförmåga.

Generellt sett är den däckstorlek som tillhandahålls av tillverkaren en bra utgångspunkt när du väljer nya däck, såvida du inte har en särskild anledning att ändra däckstorlek. Om du vill ändra däckstorlek, kontakta ditt närmaste Vianor-serviceställe där experter kan hjälpa dig att välja säkra och kompatibla däck.

Ska du välja dubbade eller odubbade däck till Tesla Model 3?

Debatten mellan dubbade och odubbade däck är en urgammal diskussion och en av de grundläggande frågorna vid val av vinterdäck.

Välj den typ av däck som passar din körstil och förhållandena bäst. Om du framför allt kör på snöiga vägar eller ren asfalt rekommenderar vi att du väljer friktionsdäck. Kör du mer på isiga vägar är det bra att välja dubbdäck.

Både friktionsdäck och dubbdäck passar till Tesla Model 3. Du kan få hjälp med att välja vinterdäck i din närmaste Vianor-butik där experterna kan rekommendera den däcktyp som passar din körstil och dina körförhållanden bäst.

Det är bra att komma ihåg att ännu viktigare än val av däck under hala förhållanden är att hålla rätt hastighet och att köra lugnt.

När ska du byta till vinterdäck på din Tesla?

Tesla Model 3 ska vara utrustad med vinterdäck precis som alla andra bilar. Enligt gällande trafikregler ska vinterdäck användas mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Användningen av friktionsdäck är inte föremål för sådana restriktioner, och du kan installera dem när som helst, även om väglaget inte kräver det. Det rekommenderas dock inte att använda friktionsdäck under sommaren eftersom deras prestandaegenskaper, särskilt våtgrepp, är än sommardäckens.

Byt till vinterdäck i god tid

Det är viktigt att byta till vinterdäck i tid eftersom det svenska vädret kan vara oförutsägbart och det är inte lätt att förutse när vintervädret ska börja. När vintern väl kommer kan det ta flera veckor att få en tid hos däckverkstaden.

Boka tid för att byta dina vinterdäck i god tid på ditt närmaste Vianor serviceställe. Experterna i butiken kan också hjälpa dig att välja rätt däckmodell och storlek om du behöver nya vinterdäck.

Hur ofta ska du byta vinterdäck till Tesla Model 3?

Sommardäck ska enligt lag ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 millimeter. Vinterdäck måste dock enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.

Det rekommenderas dock inte att köra däck ända ner till minimigränsen. Däckens prestanda börjar försämras avsevärt långt innan de når denna gräns.

För vinterdäck är det lämpligt att överväga att byta när mönsterdjupet når 5 millimeter. Efter detta börjar däckens prestanda på snö, is och slask att minska.

Kontrollera att dubbdäcken slits jämnt

Om du använder dubbdäck ska du förutom att kontrollera däckens mönsterdjup även kontrollera mängden och slitaget på dubbarna.

Om dubbdäcken har körts länge på torr asfalt eller varit i bruk flera vintrar, kan många av dubbarna ha lossnat eller blivit trubbiga. Förutom mängden och slitaget på dubbarna, var uppmärksam på hur jämnt dubbarna har slitits.

Om bara ett enda däck eller bara en sida av däcket har tappat dubbarna, överväg att byta däck. Om däcken slits avsevärt ojämnt, överväg också att kontrollera bilens Hjulinställning

Dubbdäck är ofta mer slitna och saknar fler dubbar på fordonets drivaxel. När det gäller Tesla Model 3 betyder detta bakdäcken i bakhjulsdrivna (RWD) modeller och alla däck på fyrhjulsdrivna (AWD) modeller. Att kontrollera däckens skick och utvärdera behovet av ett byte kan göras säkert och tillförlitligt på ditt närmaste Vianor serviceställe.

Var kan man köpa vinterdäck till Tesla Model 3?

Köp enkelt vinterdäck till din Tesla Model 3 på ditt närmaste Vianor-butik.. Våra experter kan hjälpa dig att välja rätt vinterdäck och se till att du får säkra och kompatibla däck installerade på din Tesla.