Vilka däckstorlekar är lämpliga för Toyotabilar?

Toyota tillverkar många olika modeller med varierande däckdimensioner. Att välja rätt däckdimension är viktigt, därför rekommenderar vi att du börjar med Vianors däcksökning.

Vår däcksökning fungerar på tre sätt. Du kan söka efter lämpliga däck för din Toyota baserat på följande:

  • Registreringsnummer
  • Din bils märke, modell, årsmodell och motor
  • Exakt däckstorlek

Den enklaste av ovanstående metoder är att skriva in din bils registreringsnummer i däcksökningen. Sökmotorn kommer automatiskt att hitta din bils detaljer baserat på registreringsnumret och ge en lista över däckstorlekar som erbjuds av fabriken för din bil.

Om du har köpt din bil begagnad är det inte säkert att däckstorleken stämmer överens med fabriksspecifikationerna. Vi rekommenderar alltid att du kontrollerar däckstorleken på din bil utifrån de däck som för närvarande är monterade innan du beställer nya däck till din bil.

Så här kontrollerar du din nuvarande däckdimension

Det är alltid lämpligt att kontrollera din aktuella däckdimension innan du beställer nya däck, eftersom din bil kan ha andra däck än de som anges i däcksökningen eller fälgar som avviker från standardstorleken.

Den aktuella däckstorleken kan enkelt fastställas genom att titta på markeringarna på däckets sida. Markeringarna anger däckets bredd i millimeter, däckets sidoförhållande och däckets diameter. Dessutom anger märkningarna däckets belastningsindex och hastighetsklass.

Märkningen 205/50R16 innebär t.ex. en däckbredd på 205 mm, ett sidoförhållande på 50 och en diameter på 16 tum.

Vianors experter finns här för att hjälpa till

Om du är osäker på rätt däckdimension eller vilken däckmodell som passar din bil och körstil rekommenderar vi att du besöker din närmaste Vianor verkstad.

Våra proffs kan hjälpa dig att välja rätt däck och se till att du får de bästa däcken för din Toyota med de egenskaper som är viktiga för dig.

Förutom att beställa däck erbjuder Vianors verkstäder  även däckmontering. Under installationen kontrolleras alltid däcken för att säkerställa att de är säkra.

Toyota sommardäck

Toyotas sortiment omfattar en mängd olika bilar, från små stadsbilar till SUV:ar och skåpbilar.

Oavsett bilmodell rekommenderar vi alltid högkvalitativa och pålitliga sommardäck. Förutom hög kvalitet kan olika bilmodeller kräva betoning på olika funktioner:

Extremt grepp

I Toyotas sortiment finns också sportiga modeller för högpresterande körning, som Supra- och GR-modellerna.

För en sådan bil är det lämpligt att välja däck som på ett säkert sätt kan överföra bilens kraft till vägen under alla förhållanden.

Högpresterande däck ger exakt styrrespons och tillförlitligt grepp, både på torrt och vått underlag.

Däckljud

Toyota är känt för sina avancerade hybrider, där motorljudet inte maskerar däckljudet lika mycket som i äldre bilar. Du kan enkelt förbättra din körkomfort genom att välja tysta däck till din bil.

Strukturen och gummiblandningen i tysta däck äventyrar inte prestandan utan ger helt enkelt bättre körkomfort.

Däckens bullernivåer anges i EU:s däckmärkning i decibel och på en tregradig skala från A till C. Däck i A-klassen har den lägsta bullernivån.

Lågt rullmotstånd

Förutom sin tillförlitlighet är Toyota också känt som ett kostnadseffektivt val med låga driftskostnader. Valet av däck kan ha större inverkan på fordonets driftskostnader än vad man tror.

Genom att välja energieffektiva däck med lågt rullmotstånd kan du minska fordonets energiförbrukning med flera procent. När bilen rör sig lättare framåt leder det direkt till lägre bränsleförbrukning. En liten minskning av förbrukningen under ett år leder till betydande besparingar.

Däckens rullmotstånd anges i EU:s däckmärkning med en klassificering av drivmedelseffektiviteten uttryckt som ett värde från A till E. Däck i A-klassen har det lägsta rullmotståndet, medan de i E-klassen har det högsta.

Hållbarhet

Genom att välja däck med mycket lång hållbarhet kan du spara både på miljön och plånboken.

Skillnaderna i däckens hållbarhet kan vara upp till tusentals kilometer, så rätt däckval kan innebära att däcken håller en sommar längre.

Förutom däckvalet kan du påverka däckslitaget avsevärt med din körstil. Du kan förlänga däckens livslängd genom att köra lugnt och undvika aggressiva starter och plötsliga inbromsningar.

Så väljer du vinterdäck till din Toyota

Genom att välja högkvalitativa vinterdäck till din bil kan du köra säkert även under krävande vinterförhållanden.

Tillförlitliga och greppvänliga vinterdäck är en viktig del av körsäkerheten i vinterförhållanden. Det viktigaste är att välja vinterdäck som är utformade för nordiska förhållanden och som ger utmärkt grepp i de utmaningar som den svenska vintern innebär.

Nordiska vinterdäck skiljer sig från vinterdäck som säljs i Centraleuropa och erbjuder bästa möjliga grepp på is, snö och slask. I Vianors sortiment finns endast vinterdäck som är avsedda för nordiska vintrar, så du kan tryggt beställa vinterdäck till din Toyota.

Dubbdäck är det bästa valet för krävande vinterförhållanden. Dubbfria vinterdäck ger å andra sidan utmärkt grepp och körkomfort på snöiga vägar.

Oavsett om du väljer dubbfria eller dubbade däck kan du hitta rätt vinterdäck för varje Toyota i Vianors sortiment. Använd Vianors däcksökning eller kontakta din närmaste verkstad för att hitta rätt vinterdäck till din bil.

Köp Toyota däck från Vianor

I Vianors utbud finns däck till alla Toyotas modeller. Beställ däck enkelt online eller besök din närmaste Vianor verkstad.

Proffsen på våra serviceställen hjälper dig att välja de däck som passar din bil och körstil bäst. I vårt sortiment finns däck som är kostnadseffektiva, tysta och passar för en sportig körstil.

Förutom däckbeställning erbjuder våra servicepunkter även däckmontering. Däck som ska monteras på Vianor kontrolleras alltid före montering för att säkerställa säker körning med nya däck. Om du vill kan du lämna dina däck i vårt praktiska däckhotell under säsongsbytet.

Om du vill uppdatera utseendet på din bil erbjuder vi också ett brett urval av snygga fälgar som passar Toyotabilar.

 

Förutom däckservice erbjuder många av Vianors serviceställen även andra tjänster för bilar. Du kan till exempel boka ett däckbyte eller bilunderhåll, som kan kombineras med en kontrollbesiktning.