Vad är vinterväglag?
På vintern förändras vädret och temperaturen sjunker, vilket påverkar bilvägar och din bils körförmåga markant. Dessa omständigheter ställer höga krav på både dina bildäck och på dig som förare. Men vad är vinterväglag?
Enligt Transportstyrelsen råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på bilvägen. Den lokala polismyndigheten avgör om det råder vinterväglag i din kommun.
När råder vinterväglag?
I Sverige säger lagen att man måste köra med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Detta är de officiella datumen då vinterväglag råder på vägarna, men i praktiken kan snöfall och snabba ändringar i temperaturen leda till att vinterväglag även gäller tidigare eller senare än denna period.
Om detta händer kan den lokala polismyndigheten gå ut med information som meddelar boende i området att man behöver använda vinterdäck även utanför dessa datum. Det kan även vara så att våren kommer tidigt och vägarna går över till sommarväglag i mars, men du måste trots detta köra med vinterdäck under hela vinterperioden.
Vinterdäck och vinterväglag
När det råder vinterväglag på vägarna är det viktigt att du kör med vinterdäck. Du måste köra med vinterdäck mellan 1 december och sista mars, men det är även för din egen körsäkerhet som vinterdäck är viktigt. När det är snö och is på vägarna samt när temperaturen sjunker, tappar sommardäck nästan all greppförmåga. Detta kan leda till både små och stora olyckor.
Se till att dina vinterdäck är i bra skick inför varje vintersäsong. Se över skicket på däcket, titta efter eventuella skador och kontrollera även mönsterdjupet. Vinterdäck måste enligt lag ha ett mönsterdjup på 3 mm, men däcket börjar förlora sin greppförmåga redan vid 5 mm. När du kör med slitna däck påverkas bromssträckan och bilens grepp negativt. Läs mer om regler och råd om däck här.
Vad man bör tänka på när innan kör på vinterväglag
Inför varje vintersäsong bör du kontrollera bilens och bildäckens skick noggrant. Om du har tänkt serva din bil är det smartare att göra det innan vintern är här, för att gardera dig mot eventuella motorstopp i vinterkylan. Även däcken och de funktioner som påverkar bilens styrning bör ses över för att förhindra olyckor på hala vinterväglag.
Tänk på att hålla längre avstånd än vanligt till bilen framför vid höga hastigheter på vintern. Det är även viktigt att se till att bilens strålkastare och lampor inte är täckta av snö eller is innan du påbörjar bilresan. Om du har köpt snökedjor kan det vara smart att öva på att sätta på dem i förväg, så att du är väl förberedd om du skulle behöva montera dem ute i en snöstorm.
Tips för säkrare körning på vinterväglag
Här är det samlat ett par bra tips som kan hjälpa dig att köra säkert på vinterväglag.
- Byt till vinterdäck i god tid: Du behöver inte vänta till 1:a december med att byta till vinterdäck. Byt däck i god tid så att du är redo när den första snön faller.
- Håll avståndet och undvik panikbromsningar: På vintern har bilen en mycket längre bromssträcka och det är därför viktigt att hålla avståndet till bilen framför och förhindra panikbromsningar.
- Sakta ner innan hala vägpartier: På broar, nära sjöar och i öppna landskap bildas mycket is på vägarna. Sakta ner och kör försiktigt i dessa områden.
- Var förberedd: Även om du kör försiktigt kan andra personer på vägen vara trötta eller ofokuserade. Var uppmärksam på vägen hela tiden.
Vad gör man om man kört fast i snö?
När du kör på snö och is kan det hända att bilen kör fast och hjulen rullar på plats. När detta händer är det viktigt att inte få panik och trampa på gasen utan lugnt och sansat försöka ta sig ur situationen på rätt sätt. Börja med att lägga i andra växeln och långsamt trampa på gasen. Om bilen vägrar röra sig, kan du behöva hjälpa däcken att återfå greppet.
Gräv bort en del av snön runt bilens hjul och lägg ner grenar, sand eller något annat framför de drivande hjulen som de kan få fäste vid. Om du inte hittar något kan du testa att lägga ner bilens mattor framför hjulen. Kan du inte ta dig loss och inte kan få hjälp av en annan bilförare, ska du ringa en bärgare.