I Sverige kallas även friktionsdäck för allround däck eller året runt däck. Friktionsdäck är vinterdäck utan dubb och är en kompromisslösning som fungerar men inte är lika bra som att ha riktiga säsongsdäck. Vi rekommenderar alltid att du kör med sommardäck och vinterdäck under respektive säsong och avråder starkt användandet av året runt däck eller all around däck i Sverige.

Året runt däck fungerar bara i varma länder

Riktiga året runt däck är tillverkade för länder som inte har samma vinterväglag som här uppe i norr. Dessa däck är sommardäck som klarar av lite slask och kallt väder men klarar absolut inte att hålla bilens köregenskaper på en säker nivå under de väderförhållanden som vi har under vintern. Om du letar efter däck som endast ska användas i central- eller södra Europa kan du med all fördel köpa allround däck och köra med dessa hela året.

Det går även att köra med året runt däck under sommaren i Sverige men riktiga sommardäck är alltid ett bättre val. Allround däcken har nämligen designats med en del kompromisser för att man ska kunna köra med dessa under alla årets årstider i varmare länder. Därför har allround däck inte lika bra köregenskaper på svenskt sommarväglag som riktiga sommardäck. 

Friktionsdäck – Bra i teorin

Många så kallade allround däck i Sverige är egentligen vinterdäck utan dubb som även kallas friktionsdäck. Denna typ av däck har tillräckligt bra köregenskaper på vinterväglag för att bli godkända som vinterdäck men har  sämre köregenskaper på sommaren.  Friktionsdäck har inte lika bra  broms- och styrprestanda på sommarväglag som riktiga sommardäck och saknar dubbarna som gör riktiga vinterdäck bättre på vintern. Du får alltså en kompromisslösning som fungerar året runt men det bättre valet är att ha separata däck för rätt säsong. 

Eftersom friktionsdäck är vinterdäck utan dubb saknar de några av de egenskaper som vanliga sommardäck bättre. Sommardäck har en annan sorts gummiblandning än vinterdäck för att bilen ska ha så bra bra grepp som möjligt på varma vägar under sommaren. Mönsterspåren i sommardäck är dessutom designade för att leda vatten ut till däckets sidor för att på så sätt förebygga vattenplaning och ge dig bättre köregenskaper på våta vägar. 

Även bromssträckan kortas ner om du kör med bra sommardäck. Friktionsdäck har mindre optimala egenskaper och om du kör med denna typ av däck på sommaren bör du köra långsammare än vanligt på våta vägar.

Året runt däck eller sommar- och vinterdäck

I Sverige har vi väldigt kalla vintrar och regniga somrar. Därför har vi även lagar om vilka däck man får köra med under vissa perioder av året. Om det fanns en typ av däck som passar alla våra årstider utan att kompromissa på säkerheten hade detta däck varit det bästa valet för alla men förmodligen kostat en förmögenhet. 

I verkligheten är dock vanliga sommar- och vinterdäck det enda valet vi har i Sverige. Köp premiumdäck hos Vianor för att få riktigt bra däck som har lång hållbarhet, så att du kan köra säkert. Ta även väl hand om dina däck genom att köra med rätt lufttryck för att hålla nere bränslekostnaderna och förlänga däckens livstid.

Prata med oss på Vianor om året runt däck

Som du redan förstått rekommenderar vi inte att du kör med samma däck hela året. Allround däck är en smart lösning i varmare länder men i Sverige bör du definitivt köra med sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Hos oss kan du få hjälp med att hitta rätt däck som passar just din bil. Du kan även få information om hur din körstil påverkar däckens prestanda och livslängd. Vill du köra med friktionsdäck året runt kan du hitta premium alternativ hos oss som är säkrare än billiga friktionsdäck.

Om du har andra frågor om året runt däck, behöver råd om vilka sommar- eller vinterdäck du bör köpa eller har funderingar kring allt som rör bilen kan du alltid kontakta oss. Hitta din närmsta Vianor verkstad här och kom in och prata med våra däckexperter. Hos oss kan du få hjälpa med att byta däck inför den kommande säsongen. Vi erbjuder även däckreparation och däckhotell för dig som behöver dessa tjänster. Hos Vianor får du alltid hjälp av experter på däck och bilar.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck