Detta bör du överväga vid val av Volvodäck

Volvos sortiment omfattar en mängd olika bilar. De körs under olika förhållanden och deras förare värdesätter olika däckegenskaper.

När du väljer däck är det viktigt att ta hänsyn till förarens preferenser, typiska körförhållanden och de krav som bilen själv ställer. Ta hänsyn till följande faktorer när du väljer Volvodäck.

Välj däck som är skapade för nordiska förhållanden

Vid val av både sommar- och vinterdäck är det värt att ha det nordiska klimatets förhållanden i åtanke, det är denna som den svenska trafiken möter på vägarna.

För sommardäck innebär detta att välja däck som är lämpliga för varierande förhållanden, med särskild tonvikt på våtgrepp. Det är också värt att vara uppmärksam på däckens hållbarhet, eftersom det ibland grova vägnätet i Sverige sätter däcken på prov.

För vinterdäck rekommenderar vi alltid att välja dubbade eller odubbade däck som är utformade för nordiska förhållanden och som ger bra grepp på is, snö och slask. Nordiska vinterdäck skiljer sig från de vinterdäck som används i Centraleuropa och är bättre lämpade för det utmanande vintervädret i de norra delarna.

Volvo blir elektrisk

Volvo, som starkt betonar miljövänlighet, har tillkännagivit planer på att elektrifiera alla sina nyckelmodeller inom kort. Förutom miljöpåverkan har el- och hybridtekniken också effekter på däckvalet.

Högt vridmoment för elmotorer

Det nästan omedelbara och höga vridmomentet hos el- och hybridfordon ställer högre krav på däckens grepp än bilar med förbränningsmotor. Med högpresterande sommardäck som är utformade för dessa bilar överförs fordonets kraft på ett säkert sätt till vägen.

Däckens ljud

Den elektriska drivlinans tystnad understryker vikten av att minimera däckljudet, eftersom motorljudet inte maskerar däckljudet. Genom att välja tysta däck, som Nokian Tyres EV-däck som är särskilt utformade för elbilar, kan du framhäva fördelarna med den elektriska drivlinan.

Energieffektivitet och rullmotstånd

Däckens energieffektivitet spelar en viktig roll, särskilt vid val av däck till elbilar. Ju lägre däckens rullmotstånd är, desto mindre energi behöver bilen för att ta sig framåt. Med rätt däckval kan räckvidden för en elbil förlängas med flera kilometer. På samma sätt minskar däck med lågt rullmotstånd bränsleförbrukningen i bilar med förbränningsmotor och ger besparingar.

Batterivikt

I Volvos fordon med elektrisk drivlina ökar bilens batteri bilens totalvikt, vilket också innebär en ökad belastning på däcken. Vissa modeller kan kräva däck med högre belastningsgrad, vilket kan identifieras med XL-märkningen i anslutning till däckstorleken.

Däck för el- och hybridbilar hos Vianor

Ovanstående överväganden för el- och hybriddrivlinor gäller inte bara Volvo utan även andra tillverkares bilar. Du hittar pålitliga och lämpliga däck för alla elbilar i vårt urval.

För nordiska förhållanden är Nokian Tyres däck utmärkta val, som du kan hitta i vårt urval för både bilar med förbränningsmotor och elbilar. Däck som passar för elbilar kan identifieras med Electric Fit™-märkningen som Nokian Tyres använder.

Dessutom innehåller vårt sortiment Nokian Tyres EV-däck som är särskilt utformade för elbilar, som inte bara ger den högsta säkerheten utan också är tysta och har lågt rullmotstånd.

Vilka sommardäck är lämpliga för Volvo?

Volvo är känt för såväl sin säkerhet som för sin körkomfort. Båda dessa kräver dock att du köper sommardäck som är lämpliga för din bil.

Med sommardäck av hög kvalitet förbättrar du körsäkerheten och greppet på både torra och våta väglag, utan att kompromissa med körkomforten. Sommardäck av hög kvalitet möjliggör tyst, energieffektiv och säker körglädje.

I Sveriges föränderliga förhållanden rekommenderar vi att du ägnar särskild uppmärksamhet åt våtgrepp och däckens hållbarhet när du väljer nya däck till din Volvo.

Vilka vinterdäck är lämpliga för Volvo?

Volvobilar är anpassade för nordiska förhållanden och bilens vinteregenskaper kommer till sin fulla rätt med högkvalitativa vinterdäck.

Genom att välja vinterdäck utformade för nordiska förhållanden behåller du kontrollen över din bil i dina egna händer. Tack vare det utmärkta greppet kan du vara säker på att din bil stannar i tid även under extrema förhållanden.

Vinterdäck avsedda för nordiska förhållanden, såsom friktionsdäck eller dubbdäck, möjliggör säker körning oavsett förhållandena.

Vilken däckstorlek är lämplig för Volvo?

Under årtiondenas lopp har Volvos sortiment omfattat tusentals olika bilmodeller. Ett stort antal olika däckdimensioner har använts i dessa modeller, så att välja rätt däckdimension kräver specifik kunskap om varje bil.

Använd Vianors däcksökningsfunktion

Det enklaste sättet att hitta däckdimensionen för din Volvo är att använda Vianors däckväljare. När du använder Vianors däckväljare kommer du att bli tillfrågad om biltillverkare, modellår, bilmodell och motortyp. När du har angett denna information kommer vi att lista de storleksalternativ som erbjuds av biltillverkaren.

Om du inte kommer ihåg de aktuella däcken på din Volvo kan du alltid kontrollera storleksmarkeringarna på de aktuella däcken. Däckstorleksmarkeringarna anger däckbredd, sidoförhållande och fälgstorlek. Till exempel 205/60R16 skulle betyda ett 205 mm brett däck med ett sidoförhållande på 60 och en 16-tums fälg.

Däckstorleken kan ha ändrats under tiden

Vianors däckväljare omfattar endast tillverkarens ursprungliga däckdimensioner som bilen levererades med från fabriken. På begagnade bilar kan dock de ursprungliga fälgarna och däcken ha ersatts med sådana som skiljer sig från originalet. 

Många bilar är av estetiska skäl utrustade med fälgar som skiljer sig från originalfälgarna, vilket också kan kräva en annan däckstorlek. Genom att lämna in din bil till Vianor kan du ta reda på vilka däck som bäst passar till din bils fälgar.

Köp Volvodäck från Vianor

Om du är osäker på vilka däck som passar till din Volvo rekommenderar vi att du kontaktar din närmaste Vianor verkstad.

Vianor kan hjälpa dig att välja sommardäck och vinterdäck som passar till just din körstil. Om du också vill uppgradera din bils fälgar, kan du i vårt sortiment hitta snygga Volvofälgar i olika storlekar. Du kan beställa en uppsättning fälgar tillsammans med nya däck som monteras på din bil.

Vianors proffs hjälper dig att välja rätt däckstorlek och modell för din bil. Däcken kan beställas och monteras på samma verkstad.

 

Förutom däckmontering erbjuder många av Vianors verkstäder även andra tjänster, till exempel hjulinställning och flera andra typer av bilservice.