Skräddarsydda däck för olika förhållanden 

När du väljer däck bör du se till att köpa däck som är utvecklade för de förhållanden som du kör i. Det gäller särskilt odubbade vinterdäck där skillnaderna är stora.

I Sverige är det viktigt för säkerheten att använda vinterdäck som är avsedda för vårt nordiska klimat, eftersom deras egenskaper har tonvikt på snö och grepp på is. Odubbade däck och åretruntdäck avsedda för centraleuropeiska förhållanden uppfyller inte kraven som den nordiska vintern ställer, utan här behövs dubbade eller nordiska odubbade vinterdäck. 

Även om åretruntdäck används i Centraleuropa går det inte att köra säkert på samma däck i Sverige under sommar och vinter. Du bör titta särskilt noga på däckets vintersäkerhet om du till exempel beställer vinterdäck från en utländsk webbutik eller om bilen är en importerad bil och däcken har följt med den. 

Odubbade däck och åretruntdäck avsedda för den centraleuropeiska marknaden har inte tillräckligt grepp på is för svensk vinterväder, eftersom dessa däckegenskaper har tonvikt på bra våtgrepp och egenskaper för snabb körning på bara vägar. 

Välj däck med rätt egenskaper för dig 

Vid motortidningarnas opartiska jämförelser testas däcken under olika förhållanden, och det är lätt för konsumenten att se de olika däckens styrkor. 

Däcktillverkarnas expertis gör det möjligt att utveckla odubbade däck med utmärkt grepp på is och däck som fungerar mycket bra på asfalt. Det är dock svårt att skapa ett däck som fungerar bra på båda väglagen. Därför är däckens egenskaper alltid en kompromiss, med tonvikt på vissa egenskaper på andras bekostnad. När du väljer däck bör du tänka på vid vilka förhållanden du oftast kör på vintern och välja ett däck med egenskaper som ger säker körning vid dessa förhållanden. 

Däckets kvalitet påverkar också greppet och säkerheten. Till exempel, vid tester gjorde av den finska motortidningen Tekniikan Maailma (17/2020) hade alla odubbade däck bättre grepp på is än det sämsta dubbade däcket i testet. 

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck