EUs däckmärkning och bränsleförbrukning

För att du som bilägare ska kunna få en standardiserad uppfattning om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud varje däckmodell har märks idag alla däck som säljs i Sverige med en EU däckmärkning. Alla däck märks med en bokstav som visar hur bra däcket presterar i respektive kategori. På vår hemsida är det enkelt att se hur bränsleeffektivt alla däck är. På däckets produktsida kan du se EU märkningen och bränsleeffektiviteten är markerad med en bensinpump. Läs mer om EU märkningen här.

Rullmotstånd och bränsleförbrukning

Dina däck motsvarar för cirka en femtedel av bilens bränsleförbrukning genom att ha en direkt koppling till bilens rullmotstånd. Genom att sänka rullmotståndet kan du minimera hur mycket bränsle din bil drar och på så sätt köra mer ekonomiskt. Lägre bränsleförbrukning betyder även att du kör miljövänligare, eftersom bilen har ett lägre utsläpp av koldioxid (CO2).

Olika EU däckmärkningar – Hur stor är skillnaden?

EUs däckmärkning använder en bokstavsskala mellan A och E. Mellan varje bokstav är skillnaden i bränsleförbrukning cirka 0,1 liter per 100 km. Skillnaden mellan klass A och E är alltså 0,4 liter per 100 km. Skillnaden kanske verkar liten men för varje 1000 km du kör drar ett däck med klass A 4 liter mindre bensin än ett däck märkt klass E. Genom att välja ett mer bränsleeffektivt däck kan du spara flera hundralappar per år i bensinkostnader och samtidigt ha en lägre miljöpåverkan när du kör.

Premiumdäck – Ett bättre val för plånboken och miljön

När du ska köpa nya bildäck bör du inte bara titta på prislappen. Billiga däck kanske verkar som ett smart val idag, men i längden kommer den högre bränsleförbrukningen att kosta dig mer än premiumdäck. Billiga däck slits dessutom ut fortare och behöver ersättas oftare. 

Om du istället investerar i riktiga premiumdäck med en bra energimärkning kan du få tillbaka pengarna du investerat i form av besparingar i bränslekostnader. Hos Vianor kan du hitta bildäck från några av marknadens ledande däcktillverkare. Sommardäcken Hakka Green 3 från Nokian Tyres är märkta B för energieffektivitet. Hakka Green 3 är dessutom tillverkade med en modern gummiblandning som gör att däcket håller en hel säsong längre än andra modeller. Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 är ett dubbfritt vinterdäck som har en bra energimärkning och ger din bil utmärkta köregenskaper på vinterväglag. 

Rätt lufttryck för energisnål bilkörning

Har din bil premiumdäck med en bra energimärkning behöver du endast se till att däcken har rätt lufttryck för att hålla nere bränsleförbrukningen. Att köra med för lågt lufttryck i däcken gör att bilen har högre rullmotstånd och gör dessutom att dina däck slits ut fortare. Kontrollera därför alltid lufttrycket i dina däck regelbundet. Särskilt viktigt är det att kolla lufttrycket innan en längre bilresa, till exempel när du ska köra till sommarstugan eller tar bilen upp till fjällen på vintern. Du kan kontrollera lufttrycket i dina däck hos din bensinstation eller närmaste däckverkstad.

Köp premiumdäck hos Vianor för lägre bränsleförbrukning 

Hos Vianor kan du få hjälp med ditt val av bildäck av erfarna däckexperter. Våra anställda prioriterar din körsäkerhet över allt annat och hjälper gärna till när du ska köpa nya däck. Är du osäker på vilka däck som passar din bil eller om du vill byta ut dina billiga däck mot premiumdäck, kan du komma in till din närmaste Vianor verkstad redan idag. Våra däckmontörer byter dina däck medan du väntar i vår bekväma kundmottagning där vi bjuder på kaffe och har gratis WiFi.

Hos din Vianor verkstad kan du dessutom få hjälp med bland annat oljebyte, byte eller reparation av bromsar, AC service och däckreparation. Har du ont om plats i garaget kan du förvara dina däck i vårt däckhotell och slippa släpa med dig däcken till verkstaden när det är dags att byta till sommar- eller vinterdäck. Hos Vianor är vi experter på däck och bilar och tar mer än gärna hand om din bil med ett leende på läpparna. Välkommen till Vianor.

Dags för nya däck?

Här kan du enkelt hitta rätt däck med hjälp av registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek. 

Sök däck